Big_loader_ajax

Vilém Allo

Očekávání od Stáže
Doufal jsem v možnost nahlédnout do dění v Evropském parlamentu, seznámit se s prací a aktivitami pana europoslance (poznat ho také osobně) a s úkoly jeho kanceláře. Tímto jsem chtěl získat porozumění a praktickou zkušenost ohledně každodenního fungování Evropského parlamentu, jeho aktérů, především tedy našich poslanců, ale i připadně dalších institucí Evropské unie v Bruselu. Především mě zajímalo řešení situace na Ukrajině, ale také Green Deal a další mezinárodní záležitosti.
Přínos Stáže
Stáž moje očekávání z velké části naplnila, sice trochu jinak než jsem čekal, ale přesto. Navzdory převažujícímu fungování v online prostoru a skutečnosti, že jsme se my stážisté nacházeli v kanceláři téměř po měsíc sami, jsem měl příležitosti navštívit schůze, plenární zasedání v Bruselu i Štrasburku, komunikovat s celým týmem včetně pana poslance, pracovat po celou dobu fyzicky v Evropském parlamentu a také se seznámit se spoustou skvělých a zajímavých lidí, nemluvě o poznání Bruselu a Belgie, a dokonce i Štrasburku.
877_%281%29
Absolvent Copenhagen Business School, původem z Karlových Varů.

V první  den stáže jsem byl vřele přivítán a zasvěcen do světa parlamentu paní Lahousse, vedoucí bruselské kanceláře pana Niedermayera. Kvůli covidové situaci a dalším událostem jsem tam však již od druhého dne působil po celý měsíc převážně sám - tedy ještě s Tondou, dalším stážistou, který mne v druhém týdnu v kanceláři posílil a se kterým jsme se stali výborní parťáci. Je ovšem třeba říci, že spolupráce a komunikace s panem poslancem a celým jeho týmem byla přesto výborná. Kdykoliv jsme se mohli na cokoliv zeptat. Stačilo zavolat nebo napsat.

Úkoly a práce se nejprve soustřeďovaly především okolo témat Green Dealu a Fit for 55: Co se změní? Jakou roli hraje Unie a Česká republika? Co musí ČR konečně začít řešit a co nás konkrétně ještě čeká? Těmito tématy jsme se zabývali mj. skrze rešerše, četbu článků a analýzu odborných studíí a dalších podkladů. Bylo to velice zajímavé a přínosné i pro vlastní chápání těchto strategií, kroků a zodpovědností.

Pak ovšem nastal „šok“.  Dne 24. února 2022 Ruská federace napadla Ukrajinu a rozpoutala novou válku v Evropě. Pan poslanec a s ním i my, jako obecně celý parlament, jsme se této situaci začali naplno věnovat. Zabýval jsem se hlavně energetickými aspekty a konsekvencemi konfliktu: Jak závislá je EU na ruských fosilních zdrojích? Můžeme si dovolit jejich dovoz sami přerušit a tímto již neposílat další peníze Rusku na jeho válku? A co když nás odpojí Rusko? Jak zařídit dočasnou a dlouhodobou energetickou nezávislost EU na Rusku a jak co nejvíce a nejlépe pomoci Ukrajině a jejím lidem?

Ukrajina samozřejmě zůstala tématem č. 1 do konce mé stáže. V jednom týdnu bylo uspořádáno mimořádné plenární zasedání parlamentu v Bruselu včetně nejvyšších zástupců Evroské komise, Evropské rady a připojeného prezidenta Ukrajiny, Volodymyra Zelenského. Zájem o zasedání byl nepřekvapivě tak velký, že jsem se ze začátku do sálu z důvodu kapacity nedostal a proslovy sledoval živě na obrazovce v kanceláři. Další týden se již regulerně zasedalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku, kam jsme ten týden měli příležitost s kolegou přijet. Byl to nejspíše highlight celé stáže, i když kvůli hrozné situaci na Ukrajině bezpochyb velmi smutný. Vystoupili  zde například také ukrajinská spisovatelka Oksana Nabuzhko, estonská premiérka Kaja Kallas nebo Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Diskutovalo se mj. o dopadech ruské agrese a invaze na Ukrajinu.

Zároveň jsem ale mohl vidět, že europoslanci a další politici musí i nadále také pokračovat v řešení bezpočtu dalších problémů, jako je např. Evropský boj s rakovinou, kauza Pegasus a s ní spojené ohrožení demokracie a jejích principů nebo také pokračující klimatická změna, její dopady a naše možnosti je řešit. Ve Štrasburku se také finálně naskytla příležitost delší a hloubější diskuze s panem Niedermayerem, především o aktuálním dění a potenciálních řešeních.

Na závěr bych chtěl říct, že tato stáž byla opravdu nesmírně zajímavá a pro mě obrovským přínosem, a proto bych chtěl celému týmu moc poděkovat.

Články publikované během stáže:

Solární energie – 10 předpovědí pro rok 2022
Čas jednat. Uhlíková neutralita do roku 2050, která vytvoří pracovní místa a podpoří hospodářský růst, je stále v dosahu.
Pegasus Spyware: Francouzi se zavázali z kauzy udělat jednu z priorit předsednictví
Každý rok svůj boj s rakovinou prohraje 1,3 milionu Evropanů. Europoslanci představili návrh, jak s rakovinou bojovat