Big_loader_ajax

Nikola Svobodová

Očekávání od Stáže
Doufala jsem, že přínosem stáže bude pochopení fungování Evropského parlamentu, chtěla jsem zažít bezprostředně „atmosféru EU“ v jejím tak důležitém orgánu a v neposlední řadě jsem si chtěla ujasnit, zda se profesně ubírat tímto směrem (tj. po ukončení studií si najít práci v některé EU instituci).
Přínos Stáže
Kromě naplnění výše zmíněného, to byla možnost pracovat a osobně poznat pana Niedermayera. V motivačním dopisu, který jsem psala na tuhle stáž jsem mimo jiné zmiňovala, že v české společnosti podle mě chybí vzory, lidé, kteří nás inspirují a ke kterým můžeme vzhlížet. A já jsem si na téhle stáži můj další vzor našla. :)
Fullsizeoutput_3a8
Absolventka Fakulty sociálních věd, Univerzity Karlovy, obor Politologie a Mezinárodní vztahy. Studentka Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Kromě naplnění výše zmíněného, to byla možnost pracovat a osobně poznat pana Niedermayera. V motivačním dopisu, který jsem psala na tuhle stáž jsem mimo jiné zmiňovala, že v české společnosti podle mě chybí vzory, lidé, kteří nás inspirují a ke kterým můžeme vzhlížet. A já jsem si na téhle stáži můj další vzor našla. J

Na stáž jsem měla možnost jet v říjnu a můj první týden začal ve Štrasburku. Z cesty tam jsem byla celkem nervózní, naskytla se mi totiž příležitost jet s panem poslancem autem. Šest hodin bez možnosti úniku je dlouhá doba, proto jsem nechtěla nechat nic náhodě a měla naprostý přehled o tom, jaké počasí je, bylo a taky bude, konverzačně jsem tedy byla vybavena. Jenže cesta uběhla rychlostí blesku a mně bylo trochu líto, že už tam jsme.

Týden ve Štrasburku byl hektický. Chodila jsem na plenární zasedání, kde jsem dělala zápisy a psala o jejich průběhu články. Byl to ten týden, kdy v Katalánsku proběhly nelegální volby a já naživo poznala, jak média dokáží zkreslit situaci. Na internetu se to hemžilo články o tom, jak se EU k situaci nevyjadřuje, jak se nepostaví za Španělsko, jak naprosto ignoruje, co se stalo… a já mezitím seděla na plenárce a koukala na to, jak po sobě někteří europoslanci dokonce křičí, jak se téma řeší na plenárce, jak se řeší v politických frakcích… jak se řeší zkrátka všude.

Následovaly dva týdny v Bruselu, kdy jsem měla možnost navštěvovat zasedání různých výborů, zasedání politických frakcí, setkání české delegace, workshopy a akce pořádané v Parlamentu. Co jsem nejvíce ocenila byla volnost, kterou jsem během stáže měla. Některá práce mi byla zadána – tj. měla jsem určeno, kterých schůzí se mám zúčastnit, zda z nich udělat zápis nebo napsat článek, dělala jsem rešerše, aby byl pan poslanec v obraze, pomáhala jsem s organizací přednášky, kterou měl pan poslanec vést – a nakonec ji ani nestihl a musel zůstat na hlasování vyšetřovací komise k daňovým únikům (komise PANA), protože účast na jejím zasedání byla nízká a šlo tedy o každý hlas. I takové stresové situace se dějí, a proto má pan poslanec kolem sebe super tým, který mu v práci pomáhá. Nicméně kromě explicitně zadané práce stále zbývalo spoustu času, se kterým jsem mohla naložit dle svého uvážení. Rozhodla jsem se, že napíšu sérii článků o azylové problematice, takže jsem část svého času věnovala tomuto a byla na různých akcích, například na skvělém workshopu o vývoji car-sharingové aplikace s autonomními auty (což je pro mě stále sci-fi). Také jsem měla jsem to štěstí, že se během října konají dvě plenární zasedání ve Štrasburku a já tak mohla tohle město navštívit dvakrát.

Jedním z cílů mé stáže bylo rozmyslet si, zda bych v nějaké EU instituci chtěla po škole pracovat. Odpovědí je, že ne. :) Dost lidí na to reaguje stylem „No to je mi líto“, ale mě to teda líto rozhodně není! Tahle stáž byla jedna z nejpřínosnějších pracovní zkušeností, co jsem doteď získala a díky ní jsem si uvědomila, na co bych se chtěla zaměřit. Během stáže jsem si řekla, že by bylo super, kdyby každý stážista zpět v ČR uspořádal přednášku o své zkušenosti. Ta moje proběhla minulý týden na mé alma mater – Mendelově gymnáziu v Opavě a zúčastnila se jí téměř stovka studentů. Netvrdím, že se díky této přednášce změnil jejich názor na Evropský parlament nebo třeba na prospěšnost EU. Zprostředkovala jsem jim však pohled na to, jak Parlament reálně (!) funguje a teď už je na nich, jak s těmito informacemi naloží a jaký si vytvoří názor. Stojím si však za tím, že nám, co na tom záleží, bychom měli své zkušenosti sdílet. 

Publikované články:

Jak je to ve skutečnosti s ochranou osobních údajů

Aktuálně ze Štrasburku: Sexuální obtěžování v Evropském parlamentu

Aktuálně ze Štrasburku: reakce na říjnové setkání Evropské rady

Aktuálně ze Štrasburku: reakce na situaci ve Španělsku

O azylu I: Rozdíl mezi azylem a uprchlictvím

Společný evropský azylový systém​

Aktuálně ze Štrasburku: migrace

Proč už nelze žádat o voličský průkaz prostřednictvím žádosti opatřené elektronickým podpisem?

Nová směrnice o vysílání pracovníků