Big_loader_ajax

Ondřej Semerák

Očekávání od Stáže
Od stáže jsem si sliboval zejména osobní zkušenost k mé akademické znalosti fungování Evropského Parlamentu. EU studuji již šestým rokem na třech evropských univerzitách a zúčastnil sem se mnoha modelů EU, byl jsem dokonce exekutivním prezidentem největší frankofonní simulace Evropského parlamentu, samotné sídlo EP jsem tak navštívil již po několikáté, nicméně chyběla mi praktická zkušenost. Fungování EU jsem vždy studoval nebo simuloval její rozhodovací procesy, chtěl jsem však být její součástí. Aktivně se účastnit jejího dění, mít na něm vlastní podíl, a přesně toto mi stáž umožnila. Nahlédnout za oponu a svým vlastním přičiněním se také zasadit o budoucnost Evropy.
Přínos Stáže
Stáž hodnotím jako extrémně přínosnou, práce ke které jsem se u pana poslance dostal byla neuvěřitelně zajímavá a odpovídala mým vlastním zájmům. Člověk může o fungování Evropského parlamentu tisíckrát číst a desítky let jej studovat, ale zažít ji na vlastní kůži je něco úplně jiného. Stejně tak z lidského pohledu jsem byl naprosto spokojen - atmosféra v kanceláři je báječná a člověk během stáže pozná i mnoho velmi zajímavých lidí.
22499021_1180384482106554_2116917570960741736_o
Student Univerzity Karlovy, SciencesPo Paris a Universita commerciale Bocconi v Miláně

V květnu/červnu jsem se zúčastnil stáže v kanceláři pana europoslance Niedermayera. Evropská unie je hlavní součástí mého akademického a profesního života, tudíž byla tato stáž logickou volbou. Zároveň již dlouhodobě sleduji pana poslance a velmi si ho vážím pro jeho činnost i názory, takže možnost setkat se s ním osobně byla pro mě velkým lákadlem. Měl jsem pouze měsíc a půl volno po konci semestru, ale v kanceláři mi vyšli naprosto vstříc ohledně termínů a celá zkušenost více než předčila všechna má očekávání. Jedná se o vynikající příležitost nahlédnout, a dokonce být součástí fungování EP, ale i zúčastnit se mnoha zajímavých konferencí a přednášek, které jsou v EP běžně organizovány, a v neposlední řadě setkat se s panem poslancem samotným a diskutovat o aktuálním dění.

Velmi mě překvapilo penzum práce, které leží na každém jednotlivém europoslanci, které se i promítá do jeho pracovních hodin. Na druhou stranu je v EP vynikající pracovní prostředí, včetně velké skupiny dalších stážistů i neuvěřitelně příjemných kolegů v kanceláři pana poslance.

Během své stáže jsem se věnoval několika velmi zajímavým tématům. Pan poslanec vždy přihlédne k zájmům každého stážisty při rozdělování úkolů, jedná se tak o nesmírně naplňující zkušenost. Já jsem se hodně věnoval rozpočtové tématice, včetně evropského rozpočtu či jarního balíku evropského semestru. Dále jsem se zabýval mnoha aktuálními tématy, jako například velmi diskutovanou problematikou digitálního copyrightu či dat nového Eurobarometru. Práce je zde velmi různorodá a flexibilní, vždy s přihlédnutím k zájmům daného stážisty. Velice jsem ocenil například možnost osobního setkání s Evropskou ombudsmankou Emily O´Reilly. Během stáže má stážista možnost zúčastnit se množství schůzek a jednání, v mém případě se jednalo o pracovní schůzky EPP, pod předsednictvím Manfreda Webbera, setkání České národní delegace, snídaně českých europoslanců, jednání Hospodářského a měnového výboru (ECON) či jednání pracovní skupiny k připravované legislativě ohledně digitálního copyrightu. Důležitou součástí stáže byl i pobyt ve Štrasburku na plenárním zasedání. Jedná se opět o další zkušenost a jiné tempo práce, které je velice intenzivní a zároveň naplňující. Možnost zažít návštěvu mnoha známých, nejen politických osobností, je dalším velkým pozitivem - během mé stáže navštívil EP například Mark Zuckerberg nebo nizozemský premiér Mark Rutte.

Celkově je stáž naprosto dokonalou příležitostí získat vynikající pracovní zkušenost, mnoha dalších dovedností a znalostí o fungování EU, stejně tak jako mnoho nových přátel, a to i pro ty, kdo si nemohou dovolit zde pracovat na půl roku či rok. Srdečně bych doporučil všem zájemcům, rozhodně nebudete litovat!

Publikované články

Evropský rozpočet pro rok 2019

Zavedení eura v členských státech, které ještě nezavedly společnou měnu (Flash Eurobarometer 465)

Debata s nizozemským ministerským předsedou Markem Ruttem na půdě Evropského parlamentu

Dezinformace v českých médiích: Americké superstíhačky v ohrožení