Big_loader_ajax

Zelená ekonomika: Čím méně budeme potřebovat fosilních paliv, tím méně peněz bude mít Rusko na to, aby sponzorovalo války

24.02.2022

Změna klimatu a životní prostředí s důrazem na zelenou transformaci budou hlavními tématy druhé v pořadí druhé debaty z projektu Konference o budoucnosti Evropy.

EU Podnětem je kontroverze, vyvolaná novoročním oznámením Evropské komise, že zvažuje dočasně zařadit mezi obnovitelné zdroje energie jádro a plyn, na něž mají členské země EU zásadně odlišné názory.

Začátkem února EU schválila konečnou podobu takzvané taxonomie, která vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jadernou energii a plyn sázet při odstavování elektráren využívajících uhlí nebo ropu.

Účast na debatě přijali tři europoslanci. Ve studiu usedne naživo Mikuláš Peksa (Piráti), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, online se připojí Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského a měnového výboru a Evžen Tošenovský (ODS), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Hovořit jsou připraveni i analytik společnosti ENA Jiří Gavor a expertní spolupracovník České spořitelny Petr Zahradník. 

Témata diskusí kopírují zadání čtyř občanských panelů, jejich pořadí se však mění podle aktuálnosti té či oné problematiky. První se v listopadu týkala migrace.

Rozpravu budou přímo na místě sledovat studenti, kteří mají rovněž možnost klást dotazy a vyjadřovat své názory. Pořadem bude provázet ekonomická redaktorka Libuše Bautzová (např. Ekonom, Česká televize).

Záznam z debaty k vidění zde.

Autor článku : nst
Zdroj : newstream.cz