Big_loader_ajax

Zásadně odmítat migrační kvóty nemá smysl, říká tvář TOP 09 Niedermayer

24.08.2017

V řízení, jež vede Evropská komise s Českem kvůli odmítání uprchlických kvót, si nestojíme dobře, soudí europoslanec Luděk Niedermayer. Mluvit o přijímání uprchlíků v Česku není populární. Ale politici k tomu mají najít odvahu a část voličů pak upřímnost ocení, soudí.

„Chceme-li být ve společné Evropě, musíme řešit společné problémy. Jenomže v tom jsme toho zatím moc neukázali,“ říká v rozhovoru Výzva bývalý viceguvernér ČNB, dnes tvář strany TOP 09 Luděk Niedermayer

Do Výzvy přišel Niedermayer ve středu - tedy v den, kdy jednal v rakouském Salcburku francouzský prezident Emmanuel Macron s šéfy vlád států Visegrádské čtyřky. Postoj těchto zemí k Unii Macron označuje za „zrádný a cynický“. Berou si evropské peníze, čerpají z evropských výhod, ale odmítají podle něj ctít evropské hodnoty. Niedermayer Macrona do značné míry chápe. Podle něj je chybou české politiky například striktní odmítání uprchlických kvót, kvůli němuž Brusel vede s Českem řízení o porušení povinnosti členského státu. 

K odmítání kvót podle europoslance není věcný důvod. „Mezi uprchlíky můžeme najít pár desítek či stovek lidí, kteří projdou nejstriktnějšími bezpečnostními kontrolami. A v Česku jsou tisíce lidí, kteří by jim i rádi pomohli,“ řekl. 

Niedermayer zdůrazňuje, že kvóty se netýkají většiny lidí, kteří letos přes Středozemní moře přijíždějí do Evropy. „Migrantů je teď už poměrně málo. A navíc to nejsou ti, kterých by se kvóty týkaly,“ říká. 

Právo na azyl mají jen uprchlíci z válkou ohrožených oblastí, jimž jde o život, vysvětluje europoslanec. „Ti, kteří dnes přistávají v Itálii či ve Španělsku, jdou většinou jen za lepším živortem. Jich se systém kvót netýká a mají velmi malou šanci v Evropě legálně zůstat,“ dodal. 

Ve videu Luděk Niedermayer mluví také o Macronově tlaku na vyšší mzdy pro Východoevropany vysílané na práci do západní Evropy, o sociálním dumpingu či o šanci menších států prosadit v Unii vlastní postoje.

Videozáznam naleznete zde

Autor článku : Zuzana Kubátová
Zdroj : seznam.cz