Big_loader_ajax

Evropu nemůže nikdo vydírat energiemi

02.04.2022

Platit za plyn pouze v rublech. To je podmínka ruského prezidenta Vladimira Putina. Tímto krokem chce pomoci ruské ekonomice a také měně.


Luděk NiedermayerV on-line vysílání TN LIVE o tom s moderátorkou Michaelou Indrákovou mluvil europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer (TOP 09).

Europoslanec Luděk Niedermayer je přesvědčen, že se Unie s Ruskem na placení v rublech neshodne. "Politicky to vypadá, že v případě plynu je to nepřijatelné, že na tom jednota nevznikne. Myslím si, že by bylo jednodušší se dohodnout na zastavení dodávek ropy. Nahradit ropu by bylo mnohem jednodušší než nahrazení plynu," uvedl.

"Znamenalo by to, že příští zimu bychom měli zřejmě o něco méně dodávek, které by se v žádném případě nedotkly občanů. Můj názor je, že bychom s těmi dodávkami energetických surovin měli něco udělat. Když už je úplně nezastavíme, tak musíme aspoň výrazným způsobem omezit, kolik peněz do Ruska směřuje," myslí si Niedermayer.
 

Jediná správná cesta je podle něj neustupovat. "Doufám, že ta Evropa se dohodne na tom, že není možné, aby Rusko ani jakýkoliv jiný dodavatel měl tak velký podíl na těch dodávkách, aby nás mohl politicky vydírat. To se musí absolutně změnit," řekl europoslanec.

Současná krize podle něj také ukazuje stále větší důležitost využívání obnovitelných zdrojů. "Cesta k zajištění co nejlevnější a bezpečné dostupné energie vede právě přes ty obnovitelné zdroje," myslí si Niedermayer.
 

Je také přesvědčen, že kroky Vladimira Putina směřují k tomu, aby udělal z Ruska další Severní Koreu. "Tentokrát Severní Koreu vyzbrojenou velkým arzenálem jaderných zbraní. Neměli bychom to podcenit. Ale myslím si, že nalezení toho vyváženého a do určité míry pragmatického vztahu k Rusku v dalších letech bude strašně složité," obává se Niedermayer.
 

Původní znění článku a celý rozhovor najdete zde.

Autor článku : redaktorka Michaela Indráková
Zdroj : TV Nova