Big_loader_ajax

Za kulisy: Proč premiér váhal s návrhem Jourové

30.07.2019

Premiér Andrej Babiš nakonec po několikatýdenním váhání oznámil, že navrhne, aby se českou eurokomisařkou znovu stala Věra Jourová. Lídr hnutí ANO původně s její nominací váhal a pohrával si s myšlenkou, že dá přednost europoslankyni Ditě Charanzové. Proč upadla Věra Jourová v nemilost?
Věra Jourová patří mezi nejúspěšnější české političky. Časopis Time ji dokonce zařadil mezi stovku nejvlivnějších osobností světa roku 2019. Přesto neměla nominaci na post europoslankyně jistou. Lidé z týmu Andreje Babiše v neoficiálních rozhovorech prozradili, že v očích premiéra selhala. A to ve chvíli, kdy v Bruselu vznikaly oficiální verze auditů, v nichž komise konstatovala střet zájmů českého premiéra. 
“Ona to sice nemohla nijak ovlivnit, ale v jeho očích významně ztratila. Myslel si, že dokáže zařídit, aby byl závěr pro něj příznivý,” popsal pod podmínkou anonymity jeden ze spolupracovníků premiéra.
 
Stejné informace získal v týmu Andreje Babiše i reportér veřejnoprávního Radiožurnálu. “Vztahy mezi jím a Jourovou výrazně ochladly po zveřejnění předběžných auditů o střetu zájmů českého premiéra. Andrej Babiš jí podle těchto zdrojů vyčítá, že s nimi něco neudělala…Z jeho pohledu je Věra Jourová ne tak užitečná,” uvedl bruselský zpravodaj Filip Nerad. 

Nakonec ale premiér vzal Věru Jourovou na milost. Převážilo podle zjištění Neovlivní.cz to, že má coby komisařka větší šanci získat významnější portfolio. A pak také premiér slyšel z vícero míst skutečnost, že Jourová skutečně nemohla auditní zprávy nijak ovlivnit. 

“Myslím si, že už tím, že je žena, ale i tím, že byla úspěšná, bychom mohli mít šanci získat nějaké ekonomické portfolio,” řekl v pondělí na její adresu premiér. 
 
Jenže ani výběr úspěšné komisařky Jourové nakonec nemusí vést k tomu, že Česká republika získá vliv na významné oblasti. A překážkou se jeví opět audit premiérova střet zájmů. 
Podle unijních zvyklostí je prakticky vyloučeno, aby měl český zástupce v Evropské komisi vliv na jakýkoli citlivější ekonomický resort související s unijními fondy a rozpočtem. Andrej Babiš si to ale nepřipouští. “Já jsem takové hlasy nezaznamenal, jsou to drby,” prohlásil před svým pondělním odletem do Bruselu. 

Volba klíčových postů do evropských institucí už zkraje července naplno ukázala skutečný stav vztahů českého premiéra Andreje Babiše a důležitých lidí v Evropě. Jakkoli se Babiš snaží své voliče prostřednictvím fotografií přesvědčovat, že je s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkel víc než za dobře, opak je pravdou. Při jednání o zásadních věcech český premiér stojí stranou. 

“Všechny významné funkce si na základě dohody mezi sebou rozdělili politici ze “starých zemí”, podle dohody, kterou učinili. Padl zřejmě i pofiderní slib premiérů, že předsedou parlamentu bude aspoň na půl období někdo z našeho regionu. Navíc premiérovo “překvapení” ze silné podpory paní von den Leyen ukazuje, že většina lídrů z Evropské rady, aspoň těch, co klíčová rozhodnutí tvoří, se s ním nebaví,” komentoval Babišovu pozici europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). 

Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Sabina Slonková
Zdroj : Neovlivni.cz