Big_loader_ajax

Velká anketa Reflexu: Jaké jsou nejkrásnější a nejošklivější budovy Česka

27.06.2015

Ptát se na krásné a ošklivé domy je správné. „Baráky“ jsou tím, co nejviditelněji vytváří městské životní prostředí, co na nás nepřetržitě působí. V anketě Reflexu jsme se proto různých osobností ptali, jaké budovy se u nás za posledních 25 let „povedly“ a co je naopak problematické.
Ptát se na krásné a ošklivé domy je správné. „Baráky“ jsou tím, co nejviditelněji vytváří městské životní prostředí, co na nás nepřetržitě působí. V anketě Reflexu jsme se proto různých osobností ptali, jaké budovy se u nás za posledních 25 let „povedly“ a co je naopak problematické. Za jménem odpovídajícího je znaménko + (plus) nebo - (minus).

Zkráceno

LUDĚK NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB

+ Líbí se mi, jak se podařilo revitalizovat a zkrášlit drtivou většinu center a náměstí v menších městech (třeba v Písku). Myslím, že si neuvědomujeme, jak rychle se tato místa přiblížila před 20 lety zcela nedostižnému standardu „Západu“ a někdy, díky bohatým dotačním zdrojům, je i předstihla. Specificky se mi moc líbí revitalizace Karlína, ze kterého se stala jak živoucí čtvrť, tak se do ní i poměrně přijatelným způsobem podařilo zakomponovat „business“.

- Typické a hrozné jsou nekončící diskuse kolem hlavního nádraží v Brně. Desítky miliónů prolétávají již léta komínem na zbytečné studie místo hledání fungujícího a profinancovatelného řešení, jež by stálo zřejmě na dnešním krásném nádraží a budovách kolem… Nejde mi zde jen o „budovu“, ale typicky český a neuvěřitelně nákladný a neefektivní postup řešení problému…

Zdroj : www.reflex.cz