Big_loader_ajax

Válka na Ukrajině urychlí zelenou proměnu Evropy

29.04.2022

Green Deal je mrtvý, zaznívalo v prvních dnech po ruském útoku na Ukrajinu. Teď je ale jasné, že opak je pravdou. Politici napříč Evropou se shodují, že právě Zelená dohoda je cesta, jak se zbavit závislosti na ruských fosilních palivech a je třeba ho urychlit.

PodcastEvropa proto potřebuje výrazně a rychle posílit podíl energie z obnovitelných zdrojů a snížit výrazně spotřebu fosilních paliv, aby se co nejrychleji zbavila nutnosti nakupovat ropu a zemní plyn v Rusku. Zejména u zemního plynu je Evropa na východních dodávkách z velké části závislá a jejich zastavení by pocítily země především ve střední a východní Evropě, mezi nimi i Česká republika.

Česká vláda proto musí chystat scénáře, jak závislost na ruských dodávkách co nejdříve snížit, a jak pokrýt případné výpadky dodávek. Klíčovou garancí by měla být podle europoslance Luďka Niedermayera evropská energetická unie, která by měla zajistit, že žádná evropská země nezůstane zcela bez potřebných surovin. Česko také musí zrychlit budování fotovoltaických elektráren a dalších zdrojů energie, soustředit se na úspory energie a motivovat byznys i domácnosti, aby se co nejvíce zapojily.

Zelená dohoda bude klíčovou agendou i pro české předsednictví Evropské unii, které startuje 1. července. Na programu bude především projednávání a schvalování závazků z dohody Fit for 55 a jednání o jeho případných změnách. Jak může svoji energetickou soběstačnost posílit Česko? Jak transformovat energetiku bez dramatických sociálních dopadů? A jak by mělo Green Deal pojmout Česko během předsednictví EU?

Nejen o tom debatují v prvním dílu podcastu Pod Proudem Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09 s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou. Podcastovou sérii Pod Proudem pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost.

Podcast si můžete poslechnout v aplikacích: SPOTIFY APPLE / GOOGLE

Původní článek k nalezené zde. 

Autor článku : Marie Bastlová
Zdroj : Svaz moderní energetiky