Big_loader_ajax

Usnesení EP k možnému střetu zájmů Andreje Babiše

13.12.2018

Přepis pořadu ČRo Plus Den v 60 minutách.
Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by mohlo vyplývat z usnesení Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Na kolik rázná odpověď přišla z unijního summitu ke střetu Ruska a Ukrajiny v Azovském moři. Do jaké míry spolupracují pacientské organizace v Česku s ministerstvem zdravotnictví a s čím se především potýkají při ochraně zájmů zdravotních pojištěnců a jak významný by mohl být pro kosmické plány společnosti Virgine Galactic dnešní test jeho raketoplánu. Zeptáme se také v dnešní šedesátice na Plusu. Dobrý poslech přeje Šárka Fenyková. Ministerstvo financí nebude žádat Evropskou komisi o proplacení dotací pro firmy ze skupiny Agrofert. Podle ministryně za hnutí ANO Aleny Schillerové to vedení resortu doporučil eurokomisař pro rozpočet Günter Oettinger. Ministerstvo se tak chce vyvarovat zastaven evropských dotací pro celé Česko.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Peníze z Evropské komise plynule dostáváme jako Česká republika, a protože jsme nechtěli tento plynulý tok nějakým způsobem ohrozit, tak jsme vzali toto doporučení pana komisaře velmi vážně a přestali jsme tyto platby, které jdou za firmami a holdingu Agrofert nárokovat.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Uvedla ministryně Alena Schillerová několik hodin poté, co Evropský parlament přijal usnesení, které vyzývá Evropskou komisi, aby neprodleně podnikla kroky v souvislosti s možným střetem zájmů českého premiéra ve vztahu k holdingu Agrofert. Ten Andrej Babiš před časem převedl do svěřeneckého fondu v souladu s českými zákony. Právní oddělení Evropské komise ale nedávno dospělo ve své analýze k závěru, že vzhledem k nové unijní legislativě by premiér mohl být stále ve střetu zájmů. Dnešní usnesení europarlamentu, které Andrej Babiš označil za součást kampaně české opozice, mimo jiné požaduje právě už zmíněné pozastavení evropských dotací pro Agrofert. A podle europoslance Luďka Niedermayera zvoleného za TOP 09 je nutné, aby problematiku střetu zájmů braly vážně všechny evropské instituce.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
Bylo to tuším 430 a něco poslanců, velmi široká shoda. Já myslím, že je to nejen signál pro nás, abychom si vyřešili ten problém, ale aby problematika konfliktů zájmů byla brána opravdu vážně všemi evropskými institucemi a národními vládami.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tolik tedy europoslanec Luděk Niedermayer. A naše pozvání přijali politický reportér Mladé fronty DNES Ondřej Liener, dobrý večer. A reportér zpravodajského webu Seznam.Zprávy Václav Dolejší, dobrý večer i vám. Pane Dolejší, v tom usnesení požadují europoslanci, aby byly Agrofertu pozastaveny dotace, dokud se vše neprošetří a nevyřeší. Eurokomisař pro rozpočet Günter Oettinger už ale uvedl včera, že Praha už byla informována, že až do vyřešení záležitostí se ty dotace udělovat nebudou. Čili komise evidentně už věc šetří. Není to dnešní usnesení v daném bodě tedy poněkud neaktuální nebo zbytečné dokonce?

Václav DOLEJŠÍ, reportér webu Seznam.Zprávy
--------------------
Tak neaktuální asi je, protože už vlastně minulý týden, jak uvedla i naše ministryně financí Alena Schillerová, přišel právě ten dopis na českou vládu od pana komisaře pro rozpočet od pana Oettingera s doporučením, aby ty dotace byly pozastaveny, a to se také stalo. Už ministerstvo financí prověřuje v celém tom balíku několika stovek nebo spíš tisícovek dotací, které za celé čtvrtletí má proplatit, které patří do holdingu Agrofert a dneska tam paní ministryně vlastně oznámila, že už tam jednu našla ve výši 3 miliony korun. Ale já si spíš myslím, že to dnešní rozhodnutí parlamentu je samozřejmě nějaký politický tlak právě na Evropskou komisi, aby jaksi v tom možném úsilí nepolevila, aby ten případ třeba nějak nezametla pod koberec, ale aby se to došetřilo a rozhodlo se definitivně zda Agrofert má na dotace nárok či nikoliv.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Leinerte, jakou váhu nebo smysl může mít to usnesení europarlamentu podle vás?

Ondřej LEINERT, politický reportér, Mladá fronta DNES
--------------------
Já myslím, že to vyjádření nějaké řekněme, vůle nebo nějaké atmosféry, která v Bruselu nebo potažmo ve Štrasburku, kde se panuje, je to určitě řekněme zajímavý signál, který nějakým způsobem napovídá, jaké klima tam zkrátka je a když si k tomu přidáme ty další důležité indicie jako je třeba část dokumentu z právního servisu Evropské komise, tak vlastně tím získáváme nějaký obrázek, v jakém rámci se rozhoduje Evropská komise. A jinak samozřejmě je to politické nějak prohlášení, tak jako je spousta různých rezolucí, který Evropský parlament schvaluje a podobně jako třeba když naše i Poslanecká sněmovna přijme nějak usnesení, tak to často nebývá, řekněme, nějak závazné, ale vyjadřuje to nějaké klima v tom daném rozhodovacím orgánu.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ten text europoslancům předložily kluby Evropských zelených, lidovců a konzervativců. Do jaké míry tedy, řekl byste, obstojí dnešní slova Andreje Babiše a teď cituji: "Česká republika spolupracuje a řeší to ministerstvo financí. Celé to divadlo je zase jenom česká opozice, která zneužívá Evropský parlament k politickému boji proti mé osobě," konec citátu.

Ondřej LEINERT, politický reportér, Mladá fronta DNES
--------------------
Tak ono je to taková klasická argumentace Andreje Babiše, kdy on si z toho vybírá to, co se mu hodí, což ale jistě dělá spousta politiků, tady mluví o tom, že je to nějaké divadlo české opozice. Je pravda, že při tom v těch vystoupeních v Evropském parlamentu promluvila třeba zástupkyně německých Pirátů, která poděkovala českým Pirátům, že na toto jak první oni upozornili Evropskou komisi, takže můžeme se třeba bavit o tom, kdo do Bruselu přinesl tady toto podezření na Andreje Babiše a také ministra zemědělství pana Tomana. Ale tím, jak to hlasování dopadlo, tak samozřejmě je to tak trochu úsměvné, že Andrej Babiš takto argumentuje, když vidíme, že naprostá většina poslanců Evropského parlamentu se přiklonila k tomu názoru. Samozřejmě zase si nedělejme iluze, že o tom mají nějaký extra velký všichni přehled. Těch bodů se tam hlasuje strašná spousta, takže je možné, že zkrátka tam bylo několik takových těch makerů, kteří zkrátka něco nějakým způsobem naznačili, jak by mohli poslanci postupovat pak to dopadlo s takovou jasnou většinou.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Dolejší, Andrej Babiš není v české politice nováčkem, v předešlém období byl ministrem financí, proč se podezření ze střetu zájmů řeší na evropské půdě až teď. Je to jednoznačně kvůli novým pravidlům pro posuzování střetu zájmů, která platí od srpna?

Václav DOLEJŠÍ, reportér webu Seznam.Zprávy
--------------------
Je to kvůli tomu, ale pak samozřejmě kvůli tomu, že na to upozornili, jak už zmínil Ondřej, naši Piráti čeští a také Transparency International, ale také určitě to rozhodující jsou nová pravidla, která řekl bych, když jsem si je dneska pročítal, tak jsou jako možná odhlédnuto od Andreje Babiše až příliš přísná, protože tam se hovoří o tom, že na ty dotace by neměly na jakékoliv mít nárok ani firmy nejen řekněme, příbuzných politiků, v jakékoliv zemi, kteří o dotacích nějak rozhodují nebo spolurozhodují, ale i lidé, k nimž mají nějaký citový vztah, takže jakoby se mi zdá, že to antikorupční tažení možná dosáhlo vrcholu, kdy třeba bych jednou na ty dotace, což já bych byl rád, protože se to považuji za škodlivý, by neměl nárok skoro nikdo.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Leinerte, jak myslíte, že může působit to usnesení europarlamentu z pohledu Česka a jeho zájmů na unijní úrovni.

Ondřej LEINERT, politický reportér, Mladá fronta DNES
--------------------
To je těžká otázka. Já myslím že je to v tuto chvíli je to nějaké vyjádření názorů, ale úplně bych to nespojoval. Já si myslím, že to jsou zase dvě nějaké rozdílné věci a že myslím si, že v nějaký vliv Česka v Evropské unii, že ten by řekněme byl předmětem otázek až ve chvíli, kdy by tedy přišlo nějaké tedy to rozhodnutí Evropské komise. V tuto chvíli je to nějaká rezoluce. Já nejsem úplně zběhlý v evropské politice, ale z toho, co jsem viděl nebo i když jsem se třeba účastnil nějakých plenárních schůzí ve Štrasburku, když jsem tam měl příležitost jako novinář být, tak těch různých rezolucí proti nějakým řekněme, tématům, tak je tam spousta a ani bych neřekl, že by to v tuto chvíli mělo mít vliv třeba tak jak říká opozice, že by teď Česko mělo být nějakým otloukánkem.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě říkáte, že těch rezolucí je tam vlastně každou chvíli nějaká, je jich tam víc, pane Dolejší, z tohoto pohledu může to usnesen vyvolat na unijní scéně větší pozornost? Nebo je to prostě jedno z těch usnesení?

Václav DOLEJŠÍ, reportér webu Seznam.Zprávy
--------------------
Já úplně souhlasím s Ondřejem, je to určitě jedno z těch usnesení a podobný dokonce v tomto duchu byli i proti jiným politikům, kteří podnikali a byli velcí byznysmani, například v Pobaltských zemích nebo třeba, když byl proti bývalému premiérovi Itálie Silvio Berlusconimu. Já bych řekl, tímto výjimečné není, ale je to výjimečné právě tím, řekl bych tahem Evropské komise neboli evropské vlády, která sem právě v lednu posílá hned ze tří ministerstvech, oni říkají generálních ředitelství. Auditoři a ti mají tady proklepnout, řekněme, právě ty naše jednotlivé programy a i konkrétní projekty a podle toho se rozhodne. Takže to bude pak to klíčové, ale kupodivu se toho bojí i někteří zemědělci a jakoby konkurenti Andreje Babiše, protože právě ten zemědělský rozpočet Evropské unie byl vždy, ta zemědělská část, když zaobírala jeho největší část, ale posledních několik let nebo desítek let se trvale snižuje. Je na to ohromný tlak, který dál pokračuje a naši zemědělci to mě dnes překvapilo, se kterými jsem mluvil, v tomhle drží palce Andreji Babišovi, aby on tu výši pro Českou republiku nějak udržel.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká reportér zpravodajského webu Seznam.Zprávy Václav Dolejší. Děkuji vám a na slyšenou.

Václav DOLEJŠÍ, reportér webu Seznam.Zprávy
--------------------
Na slyšenou.

Šárka FENYKOVÁ, moderátorka
--------------------
A naším hostem byl také politický reportér Mladé fronty DNES Ondřej Leinert. I vám na slyšenou. Děkujeme.

Ondřej LEINERT, politický reportér, Mladá fronta DNES
--------------------
Děkuji za pozvání, na slyšenou.
Zdroj : ČRo Plus