Big_loader_ajax

Tolerance nízkého zdanění velmi bohatých lidí a nadnárodních firem musí skončit, píše Niedermayer v nové publikaci

07.10.2020

Vzdělávací a think-tanková platforma politické strany TOP 09 TOPAZ vydává knihu Doba (po)COVIDová: zaměřeno na střední třídu. Publikace sleduje různé aspekty této turbulentní doby a hledá odpověď na otázku, co by měly dělat středopravé strany pro střední třídu. V knize publikovali Michael Žantovský, Jiří Pehe, Zdeněk Tůma, Eva Zamrazilová a další.

Pevnost a blaho západní liberální demokracie závisí na stabilitě a prosperitě příslušné střední třídy. Už v minulosti ukázaly větší hospodářské krize s mezinárodním přesahem, že ekonomická nestabilita postavení střední třídy ohrožuje. Tato změna by mohla rychle vést k politické nestabilitě a překreslení politických map.

„Tolerance nízkého zdanění velmi bohatých lidí a nadnárodních firem musí skončit. Není přijatelné, aby jejich daňové platby státům ‚nahrazovaly‘ platby od střední vrstvy či malých a středních firem,“ napsal v nové publikaci Luděk Niedermayer, poslanec v evropském parlamentu. V parlamentu je členem poslaneckého klubu Evropské lidové strany, kde působí jako vedoucí České národní delegace. Je také 1. místopředsedou Hospodářského a měnového výboru (ECON).

Dále do publikace přispěl Tomáš Prouza, bývalý poradce Světové banky, který působil jako státní tajemník pro evropské záležitosti. „Stát se musí naučit mnohem otevřeněji komunikovat, zveřejňovat data a vysvětlovat své jednotlivé kroky. Jen tak budou lidé věřit rozhodnutím, které stát udělá,“ uvedl. 

„Po finanční krizi v roce 2008 jsme sledovali nárůst populismu, nacionalismu/šovinismu a izolacionismu. Je možné, že krize spojená s pandemií covid-19 tyto tendence posílí a do značné míry dále naruší existující uspořádání sil, což může ohrozit liberální světový pořádek a mezinárodní obchod a spolupráci,“ uvádí TOPAZ na webových stránkách a zároveň zmiňuje opačný efekt: „… stejný vývoj může nakonec přinést pozitivní změny – protireakce na tyto destruktivní síly může pomoci západním společnostem se nasměrovat k odpovědnější a udržitelnější ekonomice, k větší podpoře pro sociálně nejzaostalejší oblasti, k vyšší politické aktivitě, k ekologičtějším politickým i individuálním rozhodnutím.“

Přečtěte si, co k tématu napsali Alexandra Alvarová, Ladislav Cabada, Horst Heitz, Jakub Charvát, Martin Kastler, Lubor Lacina, Bedřich Moldan, Elmar Nass, Filip Nerad, Danuše Nerudová, Luděk Niedermayer, Jiří Pehe, Tomáš Petráček, Jaroslav Poláček, Tomáš Prouza, Michael Romancov, Rumiana Stoilova, Zdeněk Tůma, Lucie Tungul, Eva Zamrazilová, Alena Zemplinerová a Michael Žantovský.

Kniha vychází s podporou nadace Hanns-Seidel-Stiftung a Wilfried Martens Centre for European Studies a lze ji zdarma získat po zadání e-mailu zde.

Zdroj : Forum24