Big_loader_ajax

ThinkTank HN: Měl by prezident Zeman odvolat ministra Babiše, jak mu navrhl premiér Sobotka?

05.05.2017

"Premiér má právo chtít po prezidentovi, aby ministra odvolal, a prezident to má udělat. Není to jen ostuda, je to snaha za pomocí lží a manipulace prezidenta dále rozdělit společnost a vytvořit sobě a svým kamarádům příznivou virtuální realitu," odpovídá Luděk Niedermayer.
Připomíná to šachovou partii. První neočekávaný tah udělal premiér, když oznámil demisi celé vlády. Prezident zareagoval překvapivě poté, co si v rozporu se zvyklostmi vyložil Sobotkův krok jako jen jeho osobní, který se zbytku kabinetu netýká. V dalším tahu premiér demisi stáhl a navrhl prezidentovi odvolání ministra financí Andreje Babiše, který kvůli podezřením na daňové úniky už ve vládě nemá být. Měl by jej tedy prezident odvolat? Jaký další vývoj by byl podle vás pro tuto zemi nejlepší?

Rut Bízková
Měly by být volby. Co nejdříve.

Radkin Honzák
My - psychiatři - víme, že když začne šváb na mozku střečkovat, může se stát leccos. Taky bychom se mohli octnout ve válce s USA a Madagaskarem. A tak si myslím: Pan Babiš by se měl raději vrátit domů a pan prezident na Vysočinu a byl by klid.

Daniel Kvasnička
Pokud je toto politická partie, tak potěš Pán Bůh. To je hra mimo šachovnici. Pan premiér taktizuje s překvapivými zvraty, ovšem celkem pochopitelně, protože se nehraje podle pravidel. K otázce: Ano, dlouho opakuji, že pan Babiš nemá být v politice.

Miloš Urban
Je na to později než pozdě, ale i tak to udělat musí. Jinak se od Babiše ušpiní a ztratí nějaké ty hlasy v prezidentské volbě.

Edvard Outrata
 Pokud by předseda vlády prezidentovi Babišovo odvolání formálně navrhl, podle Ústavy by Babiše prezident odvolat musel. Sobotka však ohlásil budoucí demisi svou, respektive vlády věda, že Zeman požadavek Ústavy nesplní. Je to Kocourkov jako obyčejně.

Josef Bouška
Zda by jej prezident odvolat měl, je nesmyslná otázka. "Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády" - to říká Ústava ČR, bohužel jen nespecifikuje, kdy ho odvolá. Nejlepší vývoj pro ČR by bylo připojení k Německu.

Jan Urban
Prezident by měl především okamžitě abdikovat. Jeho chování je urážkou české státnosti. Strany by bez něj musely najít kompromis, protože za tuto komedii mohou všechny stejným dílem. Skutečné příčiny premiérova tance asi budou ještě větším šokem.

Luděk Niedermayer
Premiér má právo chtít po prezidentovi, aby ministra odvolal, a prezident to má udělat. Není to jen ostuda, je to snaha za pomocí lží a manipulace prezidenta dále rozdělit společnost a vytvořit sobě a svým kamarádům příznivou virtuální realitu
 
Jakub Horák
Jistě, od toho se funkce premiéra jmenuje "předseda vlády", že té vládě předsedá. Ať si prezident založí vlastní politickou stranu. Wait...

Lenka Lindaurová
Měl by se chovat ústavně. A my bychom měli vědět, co to znamená. Tak trapně mi dlouho nebylo.

Jiří Schneider
Jako občan bych přivítal čitelný ústavní postup, na kterém by mohli učitelé dětem ve škole ukázat, jak a proč funguje demokratická ústava. Jako volič bych se pak mohl těšit na volební kampaň, která bude mít politický obsah a ne, kdo komu ublížil.

Ondřej Jonáš
Ústava zní jasně: prezident musí ministra bez průtahů odvolat. Opak je plíživý despotismus z východu.

Ivan Štampach
Oligarcha jako je Babiš v civilizované, fungující demokracii vůbec nemá ve vládě co dělat. Už po volbách r. 2013 měl být ze hry vyloučen. Nyní je nutno ho odvolat.

Markéta Hejkalová
Úplně by stačilo, kdyby se lidé v příštích parlamentních a prezidentských volbách rozhodli, co doopravdy chtějí - jestli pokleslou telenovelu s pány Babišem a Zemanem, nebo skutečnou politiku, která by aspoň předstírala zájem o blaho naší země.

Marek Vácha
Šachovou partii to nepřipomíná. Připomíná to surrealistickou absurdní frašku, dadaistické divadlo. Jak se z mladých lidí mají stát osobnosti, když my dospělí jim nabízíme tohle?

František Fuka
Ne.

Iva Pekárková
Ano.

Michal Berg
Asi nejlepším řešením by bylo, pokud bychom se stali sedmnáctou spolkovou zemí Německa a podobné situace vídávali jen v televizním zpravodajství z nějakých méně rozvinutých zemí. Ale vážně: jakýkoli komentář je zbytečný, realita vždy předčí fantazii.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Jan Kubita
Zdroj : dialog.ihned.cz