Big_loader_ajax

ThinkTank HN: Dokáže nový předseda Jan Hamáček vytáhnout ČSSD z krize?

19.02.2018

Sociální demokraté si o víkendu zvolili nového předsedu. Někdejší šéf sněmovny, její současný místopředseda a stranický expert na zahraniční politiku Jan Hamáček se pokusí vrátit straně ztracenou důvěru voličů. Může se mu to podařit?
Luděk Niedermayer
Nevím. Myslím, že předpoklady pro to má. Pro "zdraví" našeho politického systému by nebyla propadající se ČSSD, myslím, moc dobrou zprávou.
 
Radkin Honzák
Nevím.

Ivan Derer
Pan Hamáček vypadá docela normálně, takže to bude mít těžké. Nedají se od něj čekat slinty o vázání stranických legitimací do kůže členů ODS a mluví líp anglicky než rusky. Dokonce ani nenadává novinářům! To je pro ČSSD katastrofální volba...

Lenka Lindaurová
To nedokážu odhadnout. Tato volba byla asi nejlepší možná, ale budoucnost strany vidím v nejbližším období spíš skepticky.

Dušan Tříska
Souboj s démony naší politiky vyžaduje obratnost, charisma a zejména nějaké nápady. Ty Hamáčkovy odhaduji někde na úrovni Petra Fialy a Jiřího Drahoše.

Ivan Štampach
Podle vůle voličů bohužel nelze sestavit vládu bez ANO. Zřejmě by to potvrdily i opakované volby. Vypadá to na to, že Hamáček nechce ČSSD jako Zemanovu agenturu a že chce jednat s ANO o vládě důstojně. Další se uvidí.

Jan Urban
Česká republika potřebuje slušnou levici. Údajná holubice v čele spolku regionálních mafií, obklopená nedůvěrou nedůvěryhodných spolustraníků, bude nejprve sloužit hnědnoucímu prezidentovi a čekat až umře. Těžké. Takže na slušnou levici si počkáme.

Helena Illnerová
Jan Hamáček je v situaci chytré horákyně. Pokud se mu ji podaří vyřešit, bude pevně trvat na prioritách sociální demokracie, jako by např. mohlo být řešení narůstajících exekucí, a pokud možné úspěchy prodá jako úspěchy své strany, tak snad ano.

Tomáš Prouza
Je to určitě dobrá volba, pokud se novému vedení podaří skutečně odpracovat věci, o kterých Jan Hamáček mluvil ve svém projevu. I v opozici může být strana vidět, pokud dokáže přicházet se zajímavými tématy. A pak půjde nahoru.

Josef Bouška
Pokud ČSSD bude tvrdou a důslednou levicovou opozicí, pak má naději. Stane-li se fíkovým listem pro Babišovu vládu s podporou extremistů, pak by si sociální demokraté měli toto funkční období ve Sněmovně užít naplno, bude nejspíš poslední.

Edvard Outrata
Zvolení Hamáčka se zdá být nejlepším řešením situace pro stranu i pro zemi. Zda a do jaké míry to pomůže zemi či straně, se uvidí. Spíše půjde o vývoj podobný ODS, tj. konsolidace a mírný nárůst důvěry, ale jen trochu, tak někde kolem 10% hranice.

František Fuka
V tuto chvíli je pro ČSSD jakákoliv změna dobrá změna. Horší už to být nemůže.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Libor Stejskal
Zdroj : iHNed.cz