Big_loader_ajax

Teď hrajeme o hodně. A lidé i politici si to musí uvědomit, burcuje europoslanec

19.01.2016

Praha – Bývalý viceguvernér Národní banky a europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer varuje před tím, že se v tuto chvíli řeší zásadní problémy, i proto je prý dobré vědět, kdo je na jaké straně. V této debatě totiž podle něj mizí dělení na pravici a levici.

Niedermayer na sociálních sítích uvedl, že má pocit, že „politické síly se dnes nedělí na levici a pravici, ale na ty, kteří chtějí v unijním projektu pokračovat, a kdo chce, či mu nevadí, jeho konec." Připomíná slova Andreje Babiše, který se nechal slyšet, že dojde na jeho slova o uzavření schengenských hranic.

„Názor si utvořte sami. Dodávám jen, že je škoda, že Agrofert zřejmě nemá byznys, který by vyžadoval časté cesty zboží přes hranice. Možná by panu ministrovi došlo, jak nebezpečná je pro naše občany lehkost, s jakou o zavedení hraničních kontrol mluví. Pokud ale nejde o to, že by se mu naopak omezení přístupu zboží z ciziny nelíbilo, a lidé bez práce a s nižšími mzdami (důsledek omezení našich vývozů) ho moc nezajímají..." komentuje postoj předsedy hnutí ANO europoslanec.

„Přes víkend u nás sněžilo, ale v něčem se vyjasnilo... Vicepremiér Babiš sdělil občanům, že uprchlicí k nám nepatří a hranice uvnitř Evropy se postaví. Zjevně by mu to nevadilo. Staronový šéf ODS mimo jiné prohlásil, že naše země má něco společného 's jeho domem a hradem', a naznačil tak, že na Evropu zřejmě pohlíží prismatem a hodnotami středověku. Dočkal se pochvaly od pana presidenta, který utrousil něco o neintegrovatelnosti muslimů v Evropě (to odmítá dokonce i jinak nikoliv umírněný euro poslanec ODS Zahradil) a pan Okamura by rád inicioval referendum o opuštění Evropské Unie naší zemí," shrnuje dění posledních dní Niedermayer.

Podle něj se v tuto chvíli hraje opravdu o hodně. „Proto je potřeba jasně vědět, kdo je na jaké straně. Takže vlastně díky pánům za to, že věci vyjasnili. Třeba to povede jednou k opravdu dobré, kompetentní a komplexní diskusi o tom, proč naše země má být členem EU, ale třeba i NATO. A jak neradostně a nejistě by budoucnost vypadala bez těchto organizací a našeho členství v nich," myslí si politik TOP 09.

Ti, kteří s postoji Babiše, Fialy a spol. nesouhlasí, by se podle něj měli hlasitě ozvat. „Byl bych moc rád, kdyby se u nás, aspoň na chvíli, politické strany, proudy a skupiny, které vidí, jak rizikovou hru pánové Babiš, Fiala, Zeman a Okamura rozehráli (přičemž si stále myslím, že to dělají nikoliv z přesvědčení, ale pro své politické body, které teď mohou lacino získat, ale zítra za ně můžeme všichni draze platit), proti tomuto názoru jednoznačně a spolu postavili..." vyzývá Niedermayer.

Právě tato politická taktika je podle něj jednou z hlavních příčin migrační krize. „Tito politici totiž ženou řadu vlád k preferenci tak zvaných národních řešení a odmítání řešení evropských. Proto máme dnes v Evropě cca. polovinu migrantů, kteří měli zůstat na druhé straně hranice. A budeme obtížně řešit problém s desítkami tisíc těch, co azyl nedostanou, ale nebudou chtít z Evropy odejít," dodává europoslanec.

Autor článku : luděk Niedermayer
Zdroj : EuroZprávy.cz