Big_loader_ajax

Tajné Čapí hnízdo: Patří již Česko Babišovi?

28.12.2017

Čapí hnízdo se opět stalo předmětem politického boje. Poslanec Dominik Feri (TOP 09) požádal ministerstvo financí o poskytnutí závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Ministerstvo již zprávu dostalo, ale nezveřejnilo její výsledky.
Feri označil zprávu OLAF za materiál, který je důležitý pro výkon jeho poslanecké funkce. Podle jednacího řádu Sněmovny má ministerstvo 30 dní na poskytnutí požadovaných informací. 

Feri se v žádosti odvolává na zákon o jednacím řádu Sněmovny, podle kterého je každý poslanec oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon jeho funkce. 

Feri žádá o plné znění zprávy OLAF v tištěné i elektronické podobě a o informaci, zda je možné zprávu zveřejnit. Chce také vědět, jaké další kroky ministerstvo v souvislosti se zprávou OLAF plánuje. 

„Výše požadované informace jsou potřebné pro výkon mé funkce z důvodu nutnosti zevrubného seznámení se se skutkovým stavem v kauze Čapí hnízdo, v níž ústřední roli hraje premiér České republiky Andrej Babiš,“ uvedl Feri. 

Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že již zprávu OLAF obdrželo. S tím, že ji zatím nemůže zveřejnit. Zprávu předalo ministerstvu pro místní rozvoj, řídícímu orgánu operačního programu ROP Střední Čechy a v souvislosti s policejním vyšetřováním také Nejvyššímu státnímu zastupitelství. 

Europoslanec: Patří již Česko Babišovi? 

Europoslanec Luděk Niedermayer kritizoval, že český stát respektive Ministerstvo financí se zatím v kauze Čapí hnízdo nepřihlásilo jako poškozená strana. 
Podle Niedermayera je při financování projektu evropskými penězi nutná vždy finanční spoluúčast státu. 

Pokud tedy Andrej Babiš čerpal dotace neprávem, pak podle Niedermayera nejenže připravil o peníze Evropskou unii, ale i Českou republiku. 

„Pokud již nyní nevystupuje náš stát jako poškozený (dokonce ze dvou stran, neoprávněným čerpáním dotaze z EU, kterou bude zřejmě muset vrátit, a podvodem získanou dotací „Českou“) je to nanejvýše pozoruhodné (nebo že by pan ex-ministr ministerstvu slíbil, že vše vrátí?),“ napsal bývalý viceguvernér České národní banky. 

Doufá prý, „že jsme se neoctli v situaci, kdy nejsou žádné rozdíly mezi premiéra Babiše a majetkem českého státu.“ 

Pokud se však prokáže, že se Andrej Babiš a ostatní obvinění ničeho nedopustili, pak musí policie svůj postup jasně vysvětlit.
 
Původní znění článku: zde
Autor článku : sfr
Zdroj : byznysnoviny.cz