Big_loader_ajax

Strany už v ekonomických otázkách upřednostňují odborníky

26.06.2017

Mít ve straně člověka, který skutečně rozumí ekonomice a je schopný ekonomická témata navrhnout, vysvětlit a obhájit, byla dlouho slabina parlamentních stran. Praxe, kdy ekonomický program strany tvořili lidé, ze kterých měli profesionální ekonomové legraci nebo vrásky na čele, je ale podle všeho u konce. Letošním volbám totiž bude jako jedno z klíčových témat vévodit daňová reforma a také ne přijetí eura. Hlavně opoziční pravice se proto poučila a při vytváření ekonomických programů vsadila na respektovaná jména.
Nejvyšší triumf se podařilo získat lidovcům, kterým s ekonomickou částí programu pomáhá bývalý guvernér ČNB Pavel Kysilka. „Pan Kysilka dává našemu programu ekonomickou kompetenci,“ říká šéf strany Pavel Bělobrádek. V případě volebního úspěchu s ním navíc koalice lidovců a starostů počítá jako s možným ministrem financí. I TOP 09 vsadila na zkušeného ekonoma, spjatého dlouhá léta s Českou národní bankou. Europoslanec Luděk Niedermayer působil šest let jako její viceguvernér. A strana v něm coby eurooptimistovi (a aktuálně také poslanci Evropského parlamentu) má i schopného obhájce zavedení eura. 
 
ODS se jako konzervativní strana paradoxně s nedostatkem odborníků na ekonomická témata potýkala v minulosti dlouho. Důkazem bylo třeba angažmá Vlastimila Tlustého na pozici šéfa financí na přelomu let 2006 a 2007. Pod vedením nového šéfa Petra Fialy se ale hlavním ekonomickým expertem strany stal mladý ekonom Jan Skopeček. Člověk, kterého si do svého týmu poradců vybral už coby šestadvacetiletého čerstvého absolventa tehdejší prezident Václav Klaus. 
 
Naopak hnutí ANO ekonomické osobnosti nelanaří, Andrej Babiš si vystačí s Andrejem Babišem. Šéf hnutí, bývalý ministr a ideový otec EET zůstane hlavním tvůrcem ekonomického programu strany i před těmito volbami. 
 
To ČSSD do tvorby ekonomického programu naopak zapojila hned několik hlavních postav. Pro radu chodí k Sobotkově předchůdci a současnému guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi. Hlavní postavou pro oblast ekonomiky se ale poté, co opustil křeslo předsedy strany a volebního lídra, stal Bohuslav Sobotka. Dosud ekonomické názory ČSSD v médiích hájil mladý ekonom Michal Pícl, který také ekonomický volební program zastřešoval. Do klíčových předvolebních řečnických duelů a debat teď ale podle všeho začne strana posílat právě Bohuslava Sobotku. Ten by se po volbách také mohl po patnácti letech vrátit do křesla ministra financí. 

JAN SKOPEČEK ODS Sedmatřicetiletý Skopeček vystudoval ekonomiku a management na Jihočeské univerzitě a hospodářskou politiku na VŠE. Na českobudějovické alma mater dodnes vyučuje. V roce 2006 se v pouhých šestadvaceti letech stal poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V politice je od roku 2004, kdy usedl v zastupitelstvu Středočeského kraje. Je zastáncem liberální ekonomie, maximálně svobodného trhu s minimem státních zásahů. 

***

LUDĚK NIEDERMAYER TOP 09 Jedenapadesátiletý rodák z Brna spojil svůj profesní život s bankovnictvím a financemi. Už v roce 1991 nastoupil do Státní banky československé, předchůdce dnešní ČNB. Členem její bankovní rady se stal o pět let později, v pouhých devětadvaceti letech. Mezi lety 2002 a 2008 pak působil jako viceguvernér ČNB. V politice je od roku 2014, kdy jako nestraník na kandidátce TOP 09 získal mandát europoslance. 
Autor článku : Veronika Neprašová
Zdroj : Hospodářské noviny