Big_loader_ajax

Stát i velké kolosy ztrácí v energetice klíčovou roli. Nové technologie mění pravidla hry, říká Luděk Niedermayer

23.03.2019

Nové technologie a decentralizace, která je spojena s rozšířením obnovitelných zdrojů, úplně mění postavení velkých energetických hráčů a také státu. Z energetiky kontrolované několika kolosy se stává prostředí, kde podniká mnohem větší množství firem. Budoucností energetiky se zabývala konference 'Století páry skončilo', kterou pořádal Svaz moderní energetiky. Podívejte se na video sestřih klíčových prohlášení v debatě.
'Zelená energetika neměla dělit pravici a levici. Je to věc elementární odpovědnosti,' řekl v debatě europoslanc Luděk Niedermayer. Podle něj také české firmy nejsou zatíženy klimatickými cíli více než jinde v Evropě. Zaráží ho rovněž způsob diskuze o plnění klimatických cílů, které si Evropa stanovila.
 
'Kritizuje, ale plníme,' uvedl v debatě René Neděla, náměstek pro energetiku na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) k navrhovanému podílu 20,8 procenta zelených zdrojů na výrobě elektřiny. Podle něj také bude Státní energetická koncepce vždycky důležitější než Národní klimatický plán, který nyní Česko, podobně jako další členské státy EU dolaďují s Evropskou komisí.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Petr Zenkner
Zdroj : byznys.ihned.cz