Big_loader_ajax

Starostové a TOP 09 se spojí do eurovoleb, Zelení je podpoří

08.02.2019

Dohoda o spolupráci mezi STAN a TOP 09 se po týdnech vyjednávání přiblížila ke konci. Společný projekt ale při jeho vzniku provázely potíže.
Výkonný výbor TOP 09 v pátek odpoledne všemi přítomnými hlasy odsouhlasil vznik koalice se Starosty do nadcházejích eurovoleb. Strana tak dovršila několikatýdenní vyjednávání, které ve svém závěru zkomplikovala spolupráce se Zelenými. Seznamu to potvrdil lídr TOP 09 Jiří Pospíšil. 
 
Že strany k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu sestaví znovu společnou kandidátku, minulý týden přestalo být jisté. Tisková konference STANu, na které Starostové oznámili vznik společného projektu se Stranou Zelených a regionálními subjekty, totiž v řadách TOP 09 vyvolala rozruch. Někteří členové TOP 09 tvrdili, že je brífink, na nějž nebyli pozváni, po týdnech společného jednání zaskočil. 
 
Výkonný výbor rozhodl jasně
Nelibě situaci v TOP 09 nesla především část strany kolem bývalého předsedy a jejího zakladatele Miroslava Kalouska. Té se nezdálo, že by se strana měla spojovat s levicovým subjektem, se kterým se v minulosti – během jejího vedení Matějem Stropnickým – kvůli různým tématům dostávala do ideologického střetu. Minulý pátek – několik dní po brífinku – se o další spolupráci debatovalo na jednání výkonného výboru strany. Jeho členové měli rozhodnout, jestli schválí další jednání o koalici i s podporou Zelených, anebo se do evropských voleb vydat samostatně. Navzdory preferencím, podle kterých se strana dlouhodobě nachází pod pětiprocentní hranicí. A drtivá většina přítomných se nakonec rozhodla projektu dál účastnit. 

Zelení nebudou ani v názvu
Společná koalice stran s podporou Zelených i řady menších regionálních subjektů tak může být hotová v řádu dní. Hlavními silami projektu budou právě TOP 09 a Starostové, Strana Zelených by se pak neměla objevit ani v názvu budoucího hnutí. Podle dosavadních informací obsadí Zelení na kandidátce čtyři pozice, nejvýše se jejich kandidát umístí na 5. místě. Jak Seznamu potvrdili lídři STANu i TOP 09, úloha Zelených ve výsledné koalici by měla být hlavně podpůrná. 
 
Štětina do voleb půjde sám
Ke společnému projektu TOP 09 a Starostů se naopak nepřidá nové hnutí Evropa společně. To založil nynější europoslanec Jaromír Štětina, který byl před pěti lety zvolen právě na kandidátce Topky. Na konci loňského roku se Štětina rozhodl, že už s TOP 09 do voleb znovu nepůjde. Později sice na svém Facebooku stranu se svým hnutím ke spolupráci znovu vyzval, snaha spojit se dohromady ale nakonec oboustranně ochladla. Debata se zatím nevede ani o spolupráci s hnutím Hlas europoslance Pavla Teličky – především kvůli jeho někdejšímu spojení s Babišovým hnutím ANO. 
 
Starostové šli do evropských voleb spolu s TOP 09 i v roce 2014 – a získali dohromady čtyři mandáty. Vedle zástupce Starostů Stanislava Polčáka se do parlamentu dostali Luděk Niedermayer, Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina z TOP 09. Strana zelených v minulých volbách neuspěla. 

Na sestavení kompletní kandidátky mají subjekty čas do 19. března.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Nikola Zwrtková
Zdroj : seznamzpravy.cz