Big_loader_ajax

Spor o kvóty. Dokáže vláda přesvědčit Evropskou komisi, aby stáhla žalobu na Česko kvůli nepřijímání migrantů?

05.01.2018

Spor o migrační kvóty mezi Českem a Evropskou komisí graduje. Komise podává na Prahu kvůli neplnění programu žalobu. Stejný postup uplatnila i vůči Maďarsku a Polsku. Země mají teď dva měsíce na to, aby vypracovaly svoji odpověď na žalobu komise. Česká diplomacie věří, že se jí podaří dosáhnout dohody a na žalobu a případné pokuty nedojde. Je to ale reálný scénář?

Do studia jsme pozvali europoslance zvoleného za TOP 09 a Starosty Luďka Niedermayera a europoslance za hnutí ANO Petra Ježka. Soud kvůli kvótám bude nejdřív v listopadu, vláda chce s komisí ještě jednat. Mluvčí unijního soudu řekl, že první jednání se nebude konat dříve než v listopadu či prosinci. Podle premiéra Andreje Babiše Česko udělá vše pro to, aby žaloba neměla na stát žádný dopad. Téma chce probrat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Česko má teď dva měsíce na to, aby vypracovalo odpověď na žalobu, řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí v Praze Irena Valentová. Navíc je podle ní stále možné dosáhnout mezi stranami sporu dohody. 

Valentová sdělila, že postup komise Česko netěší, nicméně v průběhu soudního řízení, které může trvat až 18 měsíců, je stále možné dosáhnout dohody. „Žaloba nám bude doručena Soudním dvorem EU v řádu dnů, zatím se tak nestalo. Po obdržení žaloby a jejím prostudování vypracuje vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU žalobní odpověď, na což jsou 2 měsíce od doručení žaloby,“ uvedla. „Pokud se s komisí dohodneme, může vzít žalobu zpět,“ dodala. 

Už na počátku prosince žalobu avizoval první místopředseda EK Frans Timmermans. Naznačil přitom tehdy, že věc stále může vyřešit změna přístupu trojice středoevropských zemí. Kromě Česka podala komise žalobu i na Polsko a Maďarsko. 

Český premiér Babiš hodlá o žalobě jednat s předsedou EK Junckerem, se kterým se na večeři setká 29. ledna v Bruselu. Novinářům také řekl, že stejně jako on si předseda Evropské rady Donald Tusk o kvótách myslí, že jsou neefektivní. Babiš rovněž řekl, že se bude snažit rozšířit názor Visegrádské čtyřky i na další státy. 

Kvóty odmítá i opozice. S kvótami nesouhlasí ani opoziční strany. Podle předsedy ODS Petra Fialy žaloba „zbytečně prohlubuje protievropské nálady a problém nijak neřeší“. Podobný názor vyjádřil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který žalobu označil za chybu. Podle bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je systém kvót od počátku nefunkční a nesmyslný. Předseda hnutí STAN Petr Gazdík poukázal na to, že Slovensko se evropské žalobě kvůli migrantům vyhnulo. Program, na kterém se státy EU přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska shodly v roce 2015, skončil po dvou letech loni v září. Slovensko a Maďarsko neuspěly u unijního soudu s žalobou na způsob, jakým bylo o programu rozhodnuto. Soud naopak řekl, že jednorázový mechanismus byl adekvátní reakcí na migrační krizi.

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Martina Spěváčková, ČTK
Zdroj : seznamzpravy.cz