Big_loader_ajax

Snížení spotřeby plynu je nutné

07.04.2022

Každý milion co nedostane Rusko, hraje roli.

Luděk NiedermayerEuroposlanec Luděk Niedermayer vidí jako zásadní, aby státy Evropské unie byly schopné efektivně snižovat spotřebu plynu. Pokud totiž nedojde k odpojení od Ruska, každý nezaplacený milion je milion, který Ruské federaci chybí na válku. V rozhovoru pro Týdeník FORUM Niedermayer také vysvětluje, jak vidí problém německého postoje během ruské agrese proti Ukrajině.

* Premiér Petr Fiala řekl, že Česko podporuje další odstřižení bank od systému SWIFT. Jak to hodnotíte?

To je jen symbolické. Odstřižení od SWIFTu neznamená nemožnost plateb, to je takové sypání písku do kolečka. Něco jiného by bylo zmrazení peněz, to by bylo relevantní. Toto jsou politická gesta, dokud Rusko neodstřihneme od peněz. Existují další možnosti. Jednou je maximální snaha snížit spotřebu. Proboha, co by nám udělalo, kdybychom jezdili pomaleji po dálnicích nebo méně topili? Každý milion, který nezaplatíme, je milion, který Rusko nemá.

* Co dalšího je možné udělat?

Další variantou je odpojení od ruské ropy. Zřejmě bychom se tímto krokem tolik nestřelili do nohy a pro Rusy by to byla velká rána. Nejčistší variantou je plyn. Tam lze buď zastavit fyzický tok, nebo peníze zaplatit, ale tak, aby s nimi Rusové nemohli disponovat. Buď tedy půjde o platby na zmrazené účty, což by bylo nejtvrdší, případně na chráněné účty, u nichž je dáno, co se z nich může platit. Například vnější závazky nebo humanitární záležitosti, například léky. To jsou kroky, které jsou reálné, já je spolu s dalšími kolegy prosazuji již týdny. Některé evropské země jsou příliš opatrné, protože se obávají, že ztratí podporu veřejnosti.

* Jak se díváte na německý postoj?

V Německu mají korporace tradičně velký vliv na politiku. Člověk by očekával, že u levostředové vlády by tento vliv mohl být nižší, ale nestalo se tak. Nejdůležitější je však to, že existuje světová koalice, která funguje fantasticky. Tohle si nikdo nedokázal představit. Pokud někdo v rámci této koalice přijde v pátek s nějakým špatným nápadem, přes víkend o něm přestane mluvit a v pondělí řekne, že souhlasí s tím, jak to vidí ostatní, nejsem pohoršen.

* Takže nejste zklamaný?

To, že jsou různé názory, to je vlastnost demokracie. A to, že v rámci různých názorů se snažíme dospět k dohodě, v tom je síla. Samozřejmě, že bych byl rád, kdyby Německo bylo lídrem správných kroků. V celkovém obrázku to pro mě ale není tak podstatná věc. Odmítal jsem se na Evropskou unii dívat tak, že jde o Německo, Francii a pak ty ostatní, kteří drží hubu. Ukazuje se, že tak to není. Německo se sice chová jako váhavý střelec, ovšem nakonec mi připadá, že většinu toho, co bylo úplně špatně, zkorigovali. Ani tak to však není důležité, protože pozici lídra vždy převzal někdo jiný. Potvrzuje se tedy, v čem je síla EU. Kolektivní systémy jsou pomalé, ale odmazávají extrémy. Někdy i ty dobré, často však hlavně ty negativní.

Autor článku : Johana Hovorková
Zdroj : Týdeník Forum