Big_loader_ajax

Schulz odejde z čela europarlamentu. A rozehrály se politické hry

25.11.2016

Boj o moc, který právě začal v Bruselu, může podle některých znalců skončit i výměnou předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Rozpoutal ho předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který včera ráno oficiálně oznámil, že už nebude usilovat o znovuzvolení do této funkce na začátku příštího roku.

„Zaprvé se chceme rozhodně vyhnout jakékoliv institucionální krizi, na druhou stranu je potřeba zachovat rovnováhu mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a členskými státy,“ uvedl po včerejší mimořádné schůzi frakce Socialistů a demokratů, které je Schulz členem, europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Podle něj by jeho frakce nemusela trvat na tom, že bude mít i v příštím období předsedu europarlamentu, v případě, že se vyváží politická rovnováha například s Evropskou komisí, kterou nyní vede Juncker z opoziční středopravé Evropské lidové strany (EPP). „Juncker je stejně velmi slabý předseda, který spíše rozděluje, než spojuje. Mohl by být nahrazen například Fransem Timmermansem, současným místopředsedou komise,“ dodal Poc. 

Výměnu Junckera však EPP odmítá. „Naše frakce má předsedu Evropské komise proto, že vyhrála evropské volby. Nedokážu si představit, že by se předseda v polovině vyměnil, navíc za člena jiné frakce. To je jako měnit v polovině mandátu premiéra,“ uvedl lidovecký europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Evropští lidovci se navíc se socialisty po volbách domluvili, že podpoří do čela Evropského parlamentu Schulze, ale v druhé polovině volebního cyklu se pak strany vystřídají a předsedou parlamentu bude člen EPP. „Je nám samozřejmě jasné, že si socialisté na tuto dohodu nebudou chtít vzpomenout, že bychom měli ale v rámci volby předsedy europarlamentu řešit i předsedu komise, mi přijde hodně revoluční,“ dodal Niedermayer. Jakého kandidáta EPP nasadí, ale nechtěl spekulovat. 
„Velmi často zaznívá jméno šéfa frakce EPP Manfreda Webera, ten ale nemá stoprocentní podporu. Zmiňují se i Francouz Alain Lamassoure, jejž podporují hlavně jižní státy, Ital a bývalý eurokomisař Antonio Tajani nebo Irka Mairead McGuinnessová,“ vyjmenovává možné kandidáty analytik think-tanku Europeum Martin Michelot. Sám Weber uvedl, že EPP především chce, aby byl předsedou europarlamentu člověk z politického středu, čímž naznačil, že se strana v rámci politických vyjednávání nebrání ani podpoře kandidáta z jiné frakce. 

V Evropském parlamentu se tak naplno rozjela politická jednání. Téměř všechny strany se příští týden setkají, aby probraly svou taktiku pro volbu. „Určitě bych byl rád, kdybychom měli vlastního kandidáta. Budeme ale celou věc posuzovat v širším kontextu, volba bude tentokrát určitě složitější než minule,“ uvedl europoslanec z frakce Aliance liberálů a demokratů Pavel Telička (ANO). 

To, že Schulz – mimochodem Junckerův přítel, se kterým tvořil silný politický tandem – odstoupí, se čekalo, protože neměl mezi europoslanci podporu pro další roky v předsednické funkci. „Je to navíc logický krok pro Německo. Tamní SPD, jíž je Schulz členem, potřebuje nové tváře,“ vysvětluje Michelot. 

Evropský parlament za Schulzova předsednictví významně posílil. V uplynulých pěti letech jsme získali více kompetencí a moci. Manfred Weber předseda opoziční frakce Evropské lidové strany 

Autor článku : Silvie Housková
Zdroj : Hospodářské noviny