Big_loader_ajax

Rusko se vrací o dekády zpět, dovoz energetických surovin je sporný, říká Niedermayer

13.04.2022

Zásadní je třeba zmrazení peněz centrální banky. Nesmírně účinné je již od počátku nastolené zastavení servisu západních letadel. Ruský průmysl si také neumí poradit ve spoustě oblastí s nedostupností dodávek dílů a technologií

Luděk NiedermayerLuděk Niedermayer, místopředseda Hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu, odpovídal čtenářům Aktuálně.cz

Ptá se: Tomas Samuel

Dobry den, mohl by jste odhadnout jak se navysi cena plynu pro domacnosti pokud se zastavi dovoz plynu z Ruska? Dekuji.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Dobrý den všem čtenářům, a díky za spoustu dotazů, které již teď vidím. Pokusím se na co nejvíce odpovědět. A to rychle. Tím omlouvám překlepy, které se jistě občas objeví :-)

Již na první otázku je skoro nemožné "robustně odpovědět". Přikládám link o tom, jak divoce se často cena plynu (v Evropě) chová, odhadnout hlavní drivery není snadné. Již dnes je v ceně obrovská nejistota spojená s ruskou invazí na Ukrajinu.

Možný výpadek dodávek ruského plynu "trubkami" do Evropy nelze krátkodobě v plné míře nahradit (ač je na světe plynu dost). Na trhu jak produkce tak dopravy by zřejmě vznikl převis poptávky nad nabídkou. Možné cenové přetahování částečně "omezí strategie společných nákupů EU". Zásadní bude, zda by se EU dohodla na dlouhodobých kontraktech s producenty, to by ceny tlačilo dolů.

Nicméně, dovedu si představit, že v tomto scénáři, kdy ceny porostou díky převisu poptávky na světovém trhu LNG, budou na úrovni EU či MS (členských zemí) spuštěny cenové mechanismy, které ceny pro zákazníky, zejména retailové, omezí.

Osobně bych to považoval při velkém růstu cen za efektivní, i když to je extrémní. Stejně tak bych dnes vhodným mechanismem podpořil, aby se co nejrychleji plnily napříč Evropou zásobníky. Například formou "kontraktu pro rozdíl", který přenese cenové riziko na stát.

Zastavení dodávek plynu, které může příjít ze strany Kremlu, by byla extrémní situace které odůvodňuje extrémní nástroje.

Dobry den, myslim, ze kazdemu normalnimu cloveku a obcanu svobodneho sveta se "zatinaji pesti", kdyz vidi a slysi, jakych prisernych veci se Ruska armada dopousti a tento pocit je jeste umocnen tim, jak bezostysne Rusko lze a bagatelizuje situaci. Jaka je v tomto ohledu nalada v EP? Sili hlasy po nejake vetsi intervenci (napr. vojenske) nebo spise prevladaji nazory, ze je stale treba jednat "diplomaticky" i kdyz se zda byt cim dal vice jasne, ze Rusku je jedno, co si svet mysli a nadale stupnuje svou agresi a pridava dalsi a dalsi nelidske ciny do repertoaru svych aktivit.

Ptá se: Josef Uherek

Dobrý de,
Jak by vypadala ukrajinská ekonomika poté, co by došlo k rozdělení na východní a západní podle současné demarkační hranice. Ztratila by Ukrajina hodně?

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Nejen tím, ale samozřejmě též:
- vražděním tamních obyvatel, civilistů i vojáků
- pro nás nepředstavitelnou devastací majetku, soukromého, i státního
- odlivem lidí do bezpečí (zejména, pokud se část bude bát návratu)
Jde o zcela nepředstavitelné škody páchané Putinovým režimem.
Stojím za tím, že až to situace umožní, musí vzniknout opravdu velký "Maschalův plánů pro Ukrajinu, který umožní Ukrajincům zemi, za kterou tisíce lidí umírají, zpět postavit. Myslím, že to tak cítí většina lidí a věřím, že to naplníme. A je to i v našem zájmu.

 

Ptá se: LausBauch

Dobrý den, jakými mechanismy je možno zbavovat rusáky nemovitostív EU ?

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Již jsem zmínil, zmrazit (omezit vlastnické právo ale neodebrat) naše zákony umožňují a využíváme. Jakkoliv dnes zní logické aktiva (některá, některým) odebárat, jsem zde na straně volání po vyjasnění, zda k tomu existuje dost dobrý právní postup.
Jak píši (výše/ níže), i v tom bychom se od Ruska měli lišit. takže, pro mne, otázka na právníky.
Uvedl jsem též, že věřím, že nemalá část nemovitostí byla koupema za peníze, které by neobstály v testu legálního původu peněz. Což. pokud se nepletu, je obrovské selhání (na našo straně) - mluvím o celém EU.

Ptá se: Tomáš H.

Dobrý den. Jaký je postoj Česka v Bruselu, co se týče protiruských sankcí? Jsme spíš pro tvrdší kroky, nebo naopak? T.H.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Detaily neznám, diskuse jsou za zavřenými dveřmi.
Ale mám pocit, že jsme jasně na "správné straně" a jsem na konání naší země, po delším čase hrdý.
Úplně nevím, jaký máme postoj k zastavení dovozu ropy a plynu (ale tam je dnes stav velmi daleko nejen od potřené jednomyslnosti, ale myslím ani v otázce jasné většiny). Doufám, že prosazujeme hledání celoevropských řešení pro bezpečnost dodávek energií. je to podle mne jak věcně správné, ta je to něco, co je pro naše zem dnes zcela zásadní (na rozdíl od mnoiha dlaších).
Tradičně, úroveň naši diplomacie v BXL byla vždy vysoká.

Ptá se: Marie Konečná

Dobrý den.
Máte přehled, jak se daří Česku z hlediska plnění evropských sankcí vedených proti Rusku? Kolik majetku ruských oligarchů apod. se už podařilo zabavit, případně, které sankce se dotýkají nejvíce česko-ruských vztahů?
Díky.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Myslím, a byl bych rád, aby doba "česko ruských", "rakousko ruských" nebo třeba "německo ruských" vztahů skončila. a my budeme podtupovat v souladu, společně a konzistentně. Nejsme ještě tam, ale jsme mnohem dál než před pár měsíci.
Ad česko, detailní informace nemám, ale v minulosti jsem měl (uznávám, jen částečně odůvodněné) pochyby o tom, že u nás správně funguje legislativa proti praní špinavých peněz (viz odpověd výše).
z tohoto pohledu, možný majetek sankcionovaných osob je jen vrcholek ledovce. Státní instituce mne ale uklidňovaly, že problém neexistuje (někdy i opakovaně).
Nevím, kolik jmen dodala ČR na sankční seznam, ale zajímalo by mne to. myslím, že znalosti na to máme, doufám, že nad tím neváháme...
Až se situace uklidní, možná by to chtělo (pokud by nebylo vše ok) se poučit. shrnout to, co jsem se p fungování ČR v této oblasti dozvěděli a v případě potřeby konat.
Myslím, že praní špinavých peněz je velmi závažný a nebezpečný problém.

13. 4. 2022

Ptá se: Daniel

Dobré odpoledne.
Jaké sankce prosím považujete za nejúspěšnější a které se naopak moc neosvědčily? D.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Zásadní je třeba zmrazení peněz centrální banky.
Nesmírně účinná je již od počátku nastolené zastavení servisu západních letadel, který postupně povede ke kolapsu tamní letecké dopravy (z pohledu toho, jaká byla), či, nedej bože, k haváriím v případě provozu ne bezpečných letadel.
Ruský průmysl si neumí poradit ve spoustě oblastí s nedostupností dodávek dílů a technologií.
Prostě, Rusko se vrací o dekády zpět. Lidé to zatím nevidí, ale uvidí....

Největší "mezerou", vědomou, je pokračující dovoz energetických surovin, který je zdrojem velkého množství "tvrdé měny". Psal jsem o tom výše, jde o vědomou mezeru, která je podle mne sporná.

Ad účinnost sankcí slovy ruského premiéra:

https://www.novinky.cz/zahranicni/diskuze/sankce-rusko-boli-jsme-v-nejtezsi-situaci-za-tricet-let-rekl-rusky-premier-40393202

Ptá se: Petr K.

Dobrý den.
Zajímalo by mě, jestli jsou v otázce protiruských sankcí nejvyšší orgány EU jednotné, nebo se některý z nich (např. právě Evropský parlament) zasazuje o tvrdší postup.
Díky, Petr K.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

V dnešní situaci by EP byl o něco radikálnější, a tento postup by měl silnou podporu. Ale možná, že částe této odvahy vychází z vědomí, že rozhodnutí není na EP ale na Radě.
I přes občasná zaškobrtnutí je zatím jednota v Radě (šéfové států) silná, až neobvyklá.
A stejně velkou hodotu má síla a jednotnost "západní koalice", která navíc přiměla k jasnému odmítnutí (či aspoň nepodpoře) ruského konání prakticky napříč světem.
Nic není ideální, ale ve světě reálné politiky to je cenný, a velký úspěch. Kéž bychom takto postupovali i v jiných věcech....
Myslím, že Kremlu jsou z toho šokovaní.

 

Ptá se: Ondřej V.

Dobrý den,
Pokud bychom se chtěli úplně odstřihnout od ruského plynu a dalších zdrojů, jaké máme alternativy a proč jsou momentálně dražší nebo méně výhodné v porovnání s těmi ruskými?
Rovněž bych se chtěl zeptat, jak může jedinec přispět, kromě omezení používání plynu a pohonných hmot?
Děkuji

Odpovídá: Luděk Niedermayer

O roli jedince (kterou jasně podporuji) jsem psal delší odpověd výše.
Myslím, že náhrada ropy je poměrně sandno realizovatelná. Ale do hry samozřejmě vstoupí třeby vyšší dopravdní náklady tam, kam nyní "vedou trubky" či možná někdy i finančně výhodné kontrakty s Ruskem (které potřebuje prodávat).
Byl bych pro se ale touto cestou rychle vydat.
U plynu to je složitější.
Jak jsem psal, do hry by vstoupil menší rozsah nabídky alternativ, vyšší náklady na přepravu a také felmi rozdílná situace zemí. Odhaduje se, že by mohlo nakonec při "odstřižení" chybět řekněme 10-15% plynu, což je něco, co není úplně snadné, ale je řešitelné. Je dobře připomenout, že dostupnost plynu pro domácnosti zaručuje legislativa EU.
Ale třeba řešení pro ČR by plně stálo na to, že v rámci EU vznikne solidární mechanismus nejen nákupů, ale i distribuce plynu, který společně EU na trzích zajistí. Podle mne to je dobrá cesta i strategicky, je jen opačná než ta, kterou řada zemí, včetně nás, v minulosti šla...

Ptá se: paní Michala

Dobrý den, pane europoslanče,
i můj dotaz se bude týkat Ukrajiny. Zajímalo by mě, zda majetek který byl zabaven ruským oligarchům, jejich dětem a Rusku, by bylo možné použít jako odškodné. Kdyby EU vyhlásila, že poškození lidé (znásilněné ženy, rodina znásilněného ročního miminka, majitelé domů, bytů) a i stát Ukrajina mohou soudně žádat o náhradu škody, která jim byla Ruskem a jeho lidem způsobena, a jako základ k vyplácení škod by určila pro začátek zabavený majetek a finance. Mám zatím pocit, že si všichni myslí, až vše skončí, že jim bude vše vráceno. Rusku se odpustí, Ukrajina, pokud bude ještě existovat, bude úplně rozbombardovaná a jiné státy budou pomáhat ji postavit na nohy. Nemělo by ale vše platit Rusko? Pokud EU chce Rusku dát signál, neměla by to být v první řadě zodpovědnost za zničený majetek a infrastrukturua a již doložitelné lidské osudy?
Děkuji za Váš čas.
Přeji hezký den

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Morálně je otázka (odpověd) jasná. Stejně tak podle mne nepřipadá možnost "odpuštění a zapomenutí".
Nicméně, při úvahách o "odebrání" zmrazených peněz, navíc někdy soukromých osob, a jejich využití na prokazatelné škody, které Rusko Ukrajině způsobilo, je třeba vzít v úvahu též to, že náš právní systém je nastaven velmi silně ve propsěch ovhrany vlastnického práva. A je to dobře.
Proto, pokud by byla tato cesta zvažována a měla-li by být schůdná, musí vycházet z práva.
Myslím, že dnešní rozdíl je patrný:
Rusko pustoší cizí, svobodnou zemi a zabíjí její občany, protiprávně, nejen nemorálně. Rusku například zcizilo majetky leasingových firem ve fromě letadel, které jsou v Rusku.
Západ, na základě zákonů, omezil dispozici s majetkem pro některé osoby a fyzické a právnické. A tak to nyní podlem mne má být. A i dále bychom my měli postupovat dle práva.

Ptá se: Aleš Gába

Dobrý den pane poslanče, chci se zeptat, kdy konečně se západní svět rozhoupe ke kompletnímu zablokování SWIFTu pro Rusko, nikoliv jen pro pár ruských Bank, aby se vlk najedl, ale ovce zůstala celá.
A Je pro západní svět představitelná úplná obchodní blokáda Ruska, dle teze, že s nepřítelem se neobchoduje a kdo s ním obchoduje je blokován také.
Západní sankce jsou zatím dosti děravé a neúčinné.
Děkuji za Vaše odpovědi.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Nesouhlasil bych, že západní sankce nejsou účinné. I kreml přiouští, že efekt je obrovský...
Ale mezer je hodně.
ta kolem swiftu je zjevně vědomé rozhodnutí šéfů státu, jehož cílem je umožnit obchod s plynem a ropou. Je to sporné rozhodnutí, ale chápu, že rozhodnutí ukončit jej je velmi obtéžné (resp. jeho důsledky).
Osobně mám zato, že se Swift trochu přeceňuje, mnohem silnější je zmrazení peněz.
Jinak, úplné "blokáda" asi též naráží na důslekdy zastavení vývozu některých surovin, hádám.
Ale opravdu věřte tomu, že i tyto sankce fungují fakt bezprecedentně silně (tím nechci říct, že bych nebyl pro "čistší řešení, či minimálně zastavení dovozu ropy).

Ptá se: Andrej B.

Dobrý den pane Niedermayere,
potřebujeme (jako EU) snížit závislost na putinových energetických zdrojích. Ale zatím není vidět skutečné kroky v tomto směru. Například masivnější podpora investici do alternativní energetiky (výroba/instalace solárních/větrných/vodíkových panelů/elektráren, baterie apod). Něco se vůbec děje v tomto směru? A co?
Děkuji!
Andrej B.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Je to věc členkých zemí. Právě růst OZE či zvyšování efektivity jsou přitom hlavní nástroje již dohodnuté dekarbonizace ekonomik (po celém světe, nejen v EU).
Přitom technologie jsou dostupné, a velmi efektivní (přikládám tabulku porovnávající náklady na výrobu elektřiny u nových zdrojů). jak píšete, není to složité. země jako je ČR navícm moho urychlé zavádění podpořit stovkami mld Kč z EU.
Velmi mne mrzí, že v některých zemí, třeba u nás, je pokrok velmi malý. Snad se ale brzy "probereme", jde již nyní děšlat řádově více, než děláme....a míří to na všechny 3 cíle: dekarbonizaci, snížení závislosti i podporu ekonomiky. Váhání tedy nechápu.

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-levelized-cost-of-storage-and-levelized-cost-of-hydrogen/

ps: věřím, že jde o shodu jmen náhodnou :-) jinak bych se ptal já vás :-)

Ptá se: Petr Schlosser

Dobrý den, pane poslanče. Mezi množstvím sankcí EU je i povědomí o možnosti zmrazení ruských státních vkladů v "západních" bankách. Vzhledem k tomu, co se postupně dozvídáme o závratných majetcích Putina a oligarchů je vůbec možné odhadnout výši kapitálu, který si Ruská federace "ulila" v západních bankách ? Jak se osobně díváte na pošetilou krátkozrakost, která evropským finančním institucím po desetiletí dovolovala ruskému kapitálu být využíván k praní špinavých peněz v objemech, které se vyrovnají mnohým státním rozpočtům.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Jak píšete, nejde jen o to, že to je věcně špatné, ale podle mne docházel ok masivnímu porušování pravidel o praní špinavých peněz. Mj snažím se nyní v EP pomoci k nápravě....
Myslím, že jsme sto identifikovat dobře peníze ruského státu, jeho entit či centrální banky v západních bankách, stejně jako peníze velkých firem....
Zjistit majetky "oligarchů" je téměž nemožné, skrývající se pavučinami neprůhledných firem, a až v poslední době roste snaha omezit tento fenomén. Nejde to úplně snando, nejen ruští oligarchové mají tento "nesystém" v oblibě.
Roste i mezinárodní spolupráce.
Ale stále existuje bezesporu spoustu děr.
Svou roli musí hrát tedy i opravdu velmi agresivní sankce/pokuty pro ty, co vědomně těmto činnostem pomáhají. Bohužel, ani v tom moc daleko nejsme.
Je to globální probém, legislativa EU patří v tomto k nejvíce promyšleným, ale řada zemí (ne-li věčina) je, zdá se, při uplatňování dost laxní.
platíme za to bohužel nemalou cenu, ekonomicky i z pohledu důvěry lidí ve společnost a stát.

Ptá se: Radim Šimek

Cca před 7 lety u nás na malé vesnici zaváděli plyn úplně zdarma komukoli. Pamatuji, jak jsem si při práci v lese říkal; co blbnou? To nás chtěj na to Rusko navázat úplně? Někteří si ale mysleli, že slyším trávu růst, a klidně si ho zavedli až domů. Slyšel jsem opravdu růst trávu? Děkuji. Radim Šimek

Odpovídá: Luděk Niedermayer

To, že země EU odmítali léta pohlížet na energetickou politiky jako na věc, minimálně částečně společného zájmu, vedlo k tomu, že rozhodnutí jednotlivých zemí vedla k výsledku, který je extrémně nebezpečný a který zřejmě v minulosti diktoval špatná rozhodnutí. Doufám, že i zde jsme v bodě obratu...

Snad se nyní poučujeme. překvapuje mne, jak málo pozornosti se risk managmentu energetického sektoru věnovalo. I kdyby nešlo o závislost na Rusku, není 100% závislost na jednom dodavateli, bez funkčních alternativ, podle mne dobrou volbou.

Ptá se: Zdenek Kaspar

Dobry den,
mel bych dotaz ohledne situlace, ktera bude po uklidneni situtilace na Ukrajine. Ze soucasne situlace se zda, ze konflikt skonci posunutim frontove linie na vychode Ukrajiny zapadnim smerem. Pokracovat bude "klidnejsi" valka, ktera byla pred unorem, jiz od roku 2014.
Probiha jiz v Evrope nejaka diskuse nad dalsim postojem vuci Rusku? Myslim, ze bychom se meli poucit z roku 2014 a byt s navratem k "normalu" a cilemu obchodu vice opatrni...
Dekuji za odpoved.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

To je věštění z koule, mohu dát jen svůj náhled.
O tom, kam bude konflikt směřovat, rozhodne agresivita Kremlu (a pro mne nepochopitelná "ochota" zabíjet Ukrajince i své vojáky) a schopnost Kieva se dohonout na míru či příměří, bude-li to reálné. myslím, že nikdo nesmí Kievu diktovat, jak se má rozhodnout....
Plně souhlasím, že návrat do "normálu" ve vztahu s Ruskem je zcela mimo realitu. A například, postupně normalizovat vztah ze zemí, která bude okupovat část země cizí, je pro mne nepřijatelné.
Jednoho dne budou muset diplomaté (a poté politici) řešit, "jak dál", neb Rusko bude stále velká země s obrovským jaderným potenciálem, ale doufám, že vědomí toho, že měkké pozice "západu" přispěli k tragédii, která probíhá, nás snad neopustí.

Je zcela zásadní, aby business pochopil, že návrat k obchodování s Ruskem ,či investování do v Rusku, je zcela mimo jakoukoliv diskusi (jak politicky, tak ekonomicky). A to na mnoho let. Pokud to pochopí, formulaci vhodné politiky "západu" to usnadní.

Ptá se: Radim Holik

Dobrý den,
má význam se jako jedinec omezovat například ve spotřebě energie, paliv či materiálů za účelem snížení globální závislosti na ruských komoditách? Pokud ano, v jaké oblasti je to nejefektivnější?
Díky

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Samozřejmě že má. malé číslo (výše úspory) vynásobené číslem velkým (počet lidí, co se snaží), dává slušně vysoká čísla.
Moc mne mrzí, že nejen u nás, ale i jinde v Evropě je téma snahy okamžitě šetřit, třeba plyn, nebo ropu, spíše okrajové téma.
Snažím se o tom psát a budu v tom pokračovat.
Méně cestovat, volit, kde to jde, úspornější prostředky, v autě, třeba na dálnici jet pomaleji, to nás jen málo omezenu ale má to výsledky. Cest je mnohem více: v zimě o něco méně topit, při nákupech zvažovat, co je i z hlediska energetického méně škodlivé,to vše jde. A mimochodem nevede to jen k omezení závislosti na Rusku, ale i k ochraně přírody a klimatu. Pokud se o to snažíte, tak vám patří dík....a nejste sám.

Ptá se: Josef Uherek

1.Je možné, že Putin financuje přes ruské oligarchy, žijící mimo Rusko, různé vlivové osoby, neziskovky a případně i politické strany a posiluje tak páté kolony?
2.Jaký je vztah mezi ukrajinskými a ruskými oligarchy a jaké jsou zájmy obou skupin na Ukrajině?

Odpovídá: Luděk Niedermayer

1. Ano, některé případy tohoto typu byly doloženy. Stejně tak jako finanční podpora politických stran. Proto třeba EP volá po vyšší trasparenci takovéhoto financování. Ale vámi zmíněné mechanismy není snadné vždy rozkrýt. Rusko, a nejen ono, toho využívá, z jejich pohledu to je efektivní a nesmírně levné. Jsem rád, že těmto hybridním hrozbám věnuje EU pozornost, i když je velmi složité nastavovat hranice....
2. zda mohu jen spekulovat, ale zkusím to.
Myslím, že zvěrstva, které ruská armáda na Ukrajině dělá, vedou k tomu, že i Ukrajinský business se musí rozhodnout, na které straně stojí. Jde o tak obrovský a tragický konflikt, že být "neutrální" podle mne není možné.
Válka, a hrozba obrovského propadu ruské ekonomiky, je samozřejmě pro ruské oligarchy velký problém. A zdá se být pravděpodobné, že jejich vliv na V. Putina je velmi nízký...

 

Ptá se: Rog

Dobrý den, bylo by možné místo zákazu importu zavést velké clo na suroviny z Ruska? Ekonomicky by se dovoz nevyplácel a pokud ano, Rusko by dostalo výrazně méně peněz než ostatní dodavatelé.

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Cla jsou spíše nástrojem řešení obchodních sporů, a jejich zevedení je přezkoumatelné WTO.
Dnes čelíme jiné situaci pro kterou máme právní nástroje v oblasti zákazů vývozu či jiných sankcí. Vzhledem k tomu, na co reagujeme, a čeho chceme dosáhnout, se mi to zdá jako vhodné řešení. Právně i věcně.
ps: je otázka, zda by i vysoké clo plnilo účel, který očekáváme (muselo by být velmi vysoké), a při jaké úrovni by stejně efektivně ke konci obchodu došlo.
 

Odpovídá: Luděk Niedermayer

Mysím, že zásadní strategické rozhodnutí NATO bylo, že nelze vojensky do konfliktu zasáhnout, v obavě, že V. Putin tím vstoupí do války proti NATO, s potenciálně hroznými důsledky. je to jak věřím kompetentní rozhodnutí vojáků a diplomatů, ač mne bolí, že Ukrajincům v tom nemůžeme pomoci.zdá se mi, že prakticky ve všech jiných oblasech Ukrajinu podporujeme, ne všichni stejně, ale až na vyjímky (HU) pomáhá snad každý ze západního světa. Diplomacie probíhat musí, ale dnes nehraje zásadní roli (sand z vyjímkou částečně úspěšného tlaku na některé důležité země, které je nabádají k nepodpoře Moskvy, a myslím, že aspoň poměrně účinně - další špatné překvapení pro Kreml). Dnes jsou asi v hlavní roli dodávky vojednské techniky na Ukrajinu, ale opakovaně píši, že ekonomické sankce jdou daleko za to, co Rusko (asi i v nejhorších snech) očekávalo a účinky jsou velké. Bohužel, ekonomická krize v logice Putinova Ruska válku rychle nezastaví.....Myslím, že v EP je velmi silná podpora toho směru s apelem na to, dělat více a rychleji (což uznávám, se někdy snázeji řekne než udělá).

Zdá se mi, že to je poslední otázka.
Moc děkuji za Váš zájem a moc dobré dotazy. Bohužel, na mnoho nemám odpověď.
Moc díky, pokud sami hledáte cesty, jak podpořit to, o co se společně "demokratický západ" snaží. věřte, že záleží na každém. Věřte, že na Ukrajině dnes nejde zdaleka jen o budoucnost této těžce zkoušené země.
A moc si cením, pokud sami hledáte cesty, jak snížit peníze, které stále do Ruska za energie chodí a pomáhají Rusku financovat válku. Je to důležité, i když se Vám může zdát, že to je málo (sám se samozřejmě, spolu s naší rodinou, snažím o totéž).

mějte hezký zbytek dne, LN

Zdroj : Aktuálně.cz