Big_loader_ajax

Rozhodnutí Rady je velkým neúspěchem vyjednávání zemí našeho regionu

04.07.2019

Europoslanec Luděk Niedermayer byl hostem pořadu 90' ČT24. Tématem byli navržení kandidáti na vrcholné role v evropských institucích.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jako úspěch hodnotí jednání Evropské rady český premiér, jak hodnotí ho europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, to se dozvíme právě teď , přejeme dobrý večer, pane poslanče, a otázka jasná. Byl to úspěch?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Podle mého názoru z mnoha důvodů to úspěch nebyl, byl to velký neúspěch vyjednávání zemí našeho regionu. Podařilo se dosáhnout vyjednáváním pana Babiše, pana Orbána toho, že ty funkce, kterých si Evropská rada na stůl dala opravdu hodně, si rozdělili výhradně lidé z velkých členských zemí a Belgie, a to je docela šokující, a v parlamentu se stále více o tom mluví, není tam jediný zástupce zemí východní a střední Evropy. A myslím si, že to je obrovský problém tady tohle, protože jakkoliv jsme všichni Evropané, tak to, že ty velké a silné země využily své pozice k tomu, aby ty pozice získaly pro své politiky, tak to začíná být jako poměrně velký problém. Druhý problém, který vznikl, který je velmi patrný v Evropském parlamentu, je to, že většina poslanců má za to, že Evropská rada si ukousla trochu velký kus toho koláče a začala rozhodovat o věcech, které jí nepřísluší, například součástí té dohody vlastně byla jakási dohoda o tom, kdo bude šéfem Evropského parlamentu, které se sice dnes do určité míry Evropský parlament vzepřel, ale stále tam fragmenty tady této dohody jsou, jsou tam dokonce k nějakému designování toho, jak by měl vypadat vnitřek Evropské komise. Což je samozřejmě jednak otázka rozhodnutí nového šéfa Evropské komise a je to také otázka jednání, do kterých taky patří Evropský parlament čili, obrazně řečeno, a shodou okolností řekl to jeden z německých poslanců, říkal, že teďka jenom zbývá, abychom vzali od Evropského parlamentu klíče a donesli ho ministrů, ať si dělají, co oni chtějí. A toto je neseno s velkou nelibostí, ale ten hlavní problém vidím v tom, že se nám podařilo zcela promarnit možnost, aby region střední a východní Evropy měl nějaké slovo v tomto rozhodování. Já jsem vůbec nepochopil, čeho chtěl pan premiér dosáhnout, slyšel jsem pouze to, čemu chtěl zabránit…

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
My jsme my jsme tady o tom hovořili, pane poslanče, já to jenom, možná jste to neslyšel, paní tajemnice Hrdinková před malou chvílí říkala, že dost možná to povede třeba k silnějšímu portfoliu pro Věru Jourovou tím, že jsme se dobrovolně vzdali kandidatury někoho, kdo by třeba stejně neměl šanci na úspěch v soupeření se silnějšími starými státy.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
To jsme slyšel, já si myslím, že to nebyla otázka jenom souboje Česká republika versus zbytek Evropské unie, myslím si, že bylo třeba, aby se ty členské země, ty nové menší a členské země, spojily a aby měly v tom při tom rozhodování o opravdu mnoha velmi významných postech aspoň nějakého zástupce, připomínám, že šéfem Evropské rady Tusk --- v komisi v minulé měli velmi významné slovo představitelé zemí té tzv. nové Evropy a teďka pouze slyšíme, že šéfka Evropské komise bude podle mého názoru velmi perspektivní německá politička a další dva významné posty tam obsadí paní Vestagerová a pan Timmermans. Čili myslím si, že z tohohle hlediska to jednání z hlediska dopadu na region je to debakl a mě to hrozně překvapilo. Nemile.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Já s dovolením ještě, pane poslanče, využiju vaší kariérní zkušenosti jako viceguvernéra České národní banky, protože pojďme se teď bavit o další dámě, o které musí být řeč, protože změna ve vedení čeká i Evropskou centrální banku a do jejího čela se jako první žena postaví francouzská politička Christine Lagardeová, tedy šéfka Mezinárodního měnového fondu. Střídání na nejvyšším postu Evropské centrální banky pak přichází v době, kdy trhy napjatě očekávají další směřování měnové politiky a celounijní ekonomika prudce brzdí.

redaktor
--------------------
Jako ministryně financí a později jako šéfka Mezinárodního měnového fondu zažila Christine Lagardeová bouřlivé roky při řešení eurokrize a záchraně krachujícího Řecka. Fondu přitom dokázala vydobýt mezinárodní uznání.

Jana MATESOVÁ, ekonomka, bývalá praccovnice Světové banky
--------------------
Není to vůbec automatické, že mají, že má šéf Mezinárodního měnového fondu respekt svých zaměstnanců a má veliký respekt světových státníků, centrálních bankéřů i toho finančního trhu.

redaktor
--------------------
Nikdy ale nestála v čele žádné centrální banky, jaká je její představa o měnové politice, tak není úplně zřejmé, v čele Mezinárodního měnového fondu nicméně podporovala pumpování miliard eur do evropské ekonomiky tak, jak to dělá současný šéf ECB Ital Mario Draghi.

Jan BUREŠ, analytik, Patria Finance
--------------------
Domnívám se, že Christine Lagardeová pokavaď se stane novou guvernérkou, novou prezidentkou Evropské centrální banky, tak nastoupí trošku do rozjetého vlaku a skrze tu svoji nižší expertizu v oblasti měnové politiky bude muset hodně dát na lidi, kteří tuto kontinuitu zajišťují.

redaktor
--------------------
V červnu Evropská centrální banka oznámila, že její úrokové sazby zůstanou dole nejméně do poloviny příštího roku, základní sazba je přitom na nule, za uložení peněz musí komerční banky dokonce platit.

Jana MATESOVÁ, ekonomka, bývalá praccovnice Světové banky
--------------------
Ano, bude jistě pod taky tlakem Francie a evropského jihu, který by zase byl tím větší otloukánkem v příští případné ekonomické krizi. Aby pokračovala víceméně v Draghiho politice, tedy toho velkého pumpování peněz do ekonomiky, zatímco země tzv. evropského severu by rády, aby spíš utahovala šrouby.

Petr ZAHRADNÍK, analytik, Česká spořitelna
--------------------
Největší výzva bude přesunout novou politiku stále ještě jaksi v módu velmi uvolněné měnové politiky, tu normálních podmínek, a současně nechá zejména jižní křídlo Evropské unie vystavené nějaké přílišné měnové restrikci.

redaktor
--------------------
Evropská centrální banka se snaží o to, aby se inflace v zemích platících eurem držela těsně pod dvouprocentní hranicí, v červnu ale spotřebitelské ceny meziročně stouply jen jedno celé a dvě desetiny procenta.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak co čeká od Christine Lagardeové Luděk Niedermayer, co čeká třeba měnovou politiku evropské centrální banky?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Především já tady tuhle nominaci velmi vítám, stejně tak jako nominaci řadu lidí v tom balíčku, ale myslím si, že je to dobrý si uvědomit, že Evropská centrální banka to není jenom jedna z centrálních bank, to je jedna ze dvou nejvýznamnějších centrálních bank tohoto světa a je velmi dobře, když v jejím čele nebude stát nějaký lokální centrální bankéř, který opět vznikne z nějaké dohody představitelů členských zemí a bude tam opravdu autorita na světovém ekonomickém hřišti, a to Christine Lagardeová bude. Čili myslím si, že z toho hlediska to z mého pohledu vypadá velmi dobře, jinak úplně souhlasím s tím, co zaznělo od řady ekonomů, kterých jste se na to ptali, myslím si, že ten vlak měnové politiky je rozjetý, možná je to trošku komplikovanější teďka ta trať, než jsme si třeba před dvěma lety mysleli, protože přece jenom k určitému brzdění ekonomického růstu dochází, a tudíž nejsme jednoznačně v té fázi tý normalizace měnové politiky, kterou už léta ekonomové i já očekáváme, ale může se stát, že měnová politika opět dostane se nějaké situace, kdy se bude snažit podporovat ekonomickou aktivitu. To se dá těžko říct, ale uvnitř ECB jsou velmi zdatní ekonomové, kteří ve spolupráci s národními centrálními bankami, myslím si, dovedou provést i velmi dobré ekonomické analýzy a myslím si, že Christine Lagardeová tomu dodá další kredibilitu, která se bude velmi hodit čili já tady tuhle nominaci jednoznačně vítám.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Další nové jméno vedení Evropské unie a hodnocení od Luďka Niedermayera, díky moc, pane poslanče, na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.

Autor článku : Tomáš Drahoňovský, moderátor ČT24
Zdroj : ČT 24