Big_loader_ajax

Rozdělit plyn jako vakcíny a méně vytápět?! Niedermayer nastínil scénář při odstřižení Evropy

29.04.2022

Solidarita mezi zeměmi, jako byla v době covidu při nedostatku vakcín. Tak by se Evropská unie měla zachovat i v případě, pokud Kreml utáhne plynové kohouty.

Neruský plyn by se tak mohl dostat i na Slovensko!

Scénář možného vývoje představil europoslanec Luděk Niedermayer (56, TOP 09) na dvoudenním pražském zasedání zástupců europoslanců Evropské lidové strany (EPP).

„Odhady říkají, že pokud by Vladimir Putin odstřihl Evropu o ruský plyn, tak v celé EU nám dohromady bude chybět 10 až 15 procent,“ řekl europoslanec Blesku, podle kterého evropské státy v posledních letech enormně zainventovaly do infrastruktury tak, že plyn nemusí proudit z východu na západ, ale může téct i opačným směrem.

„Tím bychom mohli maximalizovat dodávky neruského plynu a rozdělovat ho podobně jako v případě vakcín proti koronaviru tak, že by se dostal i na pomyslný konec trubky například na Slovensku,“ uvedl.

Méně vytápět

Podle něj jde hlavně o to, aby v případě nedostatku plynu v některých státech nemusely průmyslové podniky utlumovat výrobu, zatímco v zemích, kde bude plynu dostatek, by jejich konkurenti získali jejich zákazníky. A kde hledat úspory?

Podle Niedermayera je může najít každý u sebe. „Obrovské úspory jsou i v případě, pokud budeme trošku méně vytápět a v případě ropy jezdit pomaleji po dálnici. Potom by nešlo o žádné velké drama,“ myslí si europoslanec s tím, že v plynové krizi by měl lidem pomoct i stát. A to nejenom těm nejchudším. „Část podpory by měla být směřována i na střední vrstvy,“ uzavřel pro Blesk.

EPP se přitom na zasedání frakce shodla, že by měla prosazovat jednotný a solidární postoj EU proti ruské agresi vůči Ukrajině. EPP podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) bude prosazovat, aby Ukrajina získala co nejdříve postavení kandidátské země EU.

„Stojíme za tím, aby Ukrajina dostala co nejdříve kandidátský status,“ prohlásila Šojdrová. Podle ní EU musí podporou unijních zemědělců zajistit také svou potravinovou bezpečnost kvůli výpadku ukrajinské produkce.

Předseda frakce Polák Jan Olbrycht doufá, že se Rusku nepodaří rozdělit jednotu unie například tím, že některým zemím jako Polsku a Bulharsku zablokuje dodávky plynu, a jiným ne.

EPP je největší ze sedmi politických skupin v současném Evropském parlamentu. Z jeho 704 členů sdružuje 187 europoslanců především za pravicově orientované konzervativní a křesťanskodemokratické strany. Za Česko jsou v EPP europoslanci TOP 09 a KDU-ČSL.

Původní článek zde

Autor článku : jt, ČTK
Zdroj : Blesk.cz