Big_loader_ajax

Poučují svět, sami zbili svého člena. Niedermayer kritizoval „brexitový“ UKIP

07.10.2016

Britský europoslanec Steven Woolfe, který musel být ve čtvrtek hospitalizován po hádce na setkání protievropské strany UKIP, zůstane v nemocnici dalších 48 hodin. Sdělil to v pátek jeho kolega Nathan Gill. Muž utrpěl během půtky zranění hlavy, následně omdlel. Nešťastné dohře byl přítomen i český zástupce v europarlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09). Ten se pozastavil nad násilným incidentem a tím, co vypovídá o dané straně.
„Při hlasování na konci tohoto plenárního jednání jsme si všimli sprintující skupiny zdravotníků. Mířili před jednací sál. O pár desítek minut později byla část chodby ohrazena. Na podlaze tam ležel nějaký muž a kolem něho houf zdravotníků. Nebyl to vůbec hezký pohled a hlavou se mi celé odpoledne honilo, jak to dopadlo...,“ popsal Niedermayer zažítek na svém facebookovém profilu.

O pár hodin později se prý dozvěděl podrobnosti incidentu. A byl nepříjemně překvapen. „Skupina, která nás halasně poučuje o tom, jak má vypadat svět, a jejíž představitelé lžou, jako když tiskne, přešla na o stupeň silnější argumenty. Panu poslanci přeji, aby se uzdravil. Jeho podporovatelům, ať dostanou rozum,“ okomentoval český politik.
 
Rána od bývalého vojáka?
Podle různých zpráv se Woolfe pohádal s europoslancem Mikem Hookemem, který ho udeřil. Zraněný 49letý politik zůstal ležet v bezvědomí na jedné z pěších lávek mezi budovami europarlamentu. Woolfe, který původně počítal s tím, že v nemocnici stráví jen noc na dnešek, tam „z preventivních důvodů“ zůstane na pozorování další dva dny, řekl Gill. Po návštěvě zraněného ujistil, že Woolfovi se daří dobře.

Woolfe v rozhovoru, který v pátek zveřejnil deník Daily Mail, řekl, že ho při hádce udeřil 62letý kolega a bývalý voják Hookem. „Nevyhledával jsem rvačku. Řekl jsem mu, že bychom si věc měli vysvětlit mimo místnost. Mike si zcela špatně vysvětlil, jak jsem to myslel, a udeřil mě,“ uvedl. Hookem ale tvrzení Woolfa popřel a britskému listu řekl, že „Stevena neuhodil a neviděl ho udeřit se do hlavy“. Také jeden Hookemův přítel ujistil Daily Mail, že se mezi oběma muži jednalo jen o slovní potyčku. Britská média ve čtvrtek s odvoláním na nejmenované zdroje ale uvedla, že Woolfeho někdo udeřil a europoslanec se pak v budově EP zhroutil.
 
Woolfe: Policii kontaktovat nechci
„Uváděná fakta jsou velmi vážná. Je zcela jednoznačné, že neuctivé a násilné chování nemá v Evropském parlamentu místo,“ prohlásil předseda EP Martin Schulz. Naznačil, že incident by pro účastníky mohl mít dohru podle parlamentních pravidel, která počítají s možností pokuty či dočasným omezením některých europoslaneckých pravomocí. Schulz předal kauzu poradnímu výboru, který by měl věc jako prioritu vyřešit příští týden.

Vyšetřování výboru vede britský konzervativní europoslanec Sajjad Kamal, který už začal zajišťovat důkazy o incidentu, včetně záznamů z bezpečnostních kamer, a případné svědky. Členem výboru je podle webu europarlamentu také český komunistický europoslanec Jiří Maštálka.

Lídr UKIP ve Walesu Neil Hamilton řekl zpravodajské stanici BBC, že „to jde za rámec stranického vyšetřování, že by to měla vyšetřovat policie“. Gill ale prohlásil, že Woolfe nechce, aby se policie věci věnovala.

Podle Reuters vypukla hádka při schůzce, na které měli europoslanci UKIP hlasovat o dalším směřování strany. Řeč byla i o hledání jejího nového předsedy. Woolfe potvrdil, že má o post zájem, ale současně přiznal, že v poslední době uvažoval o přestupu k vládním britským konzervativcům. Právě to podle komentářů pravděpodobně vedlo k hádce.
 
Původní článek si přečtěte zde
Zdroj : blesk.cz