Big_loader_ajax

Potraviny v Česku dál zdražují

13.06.2022

Mouka v českých obchodech zdražila téměř o dvě třetiny, výrazně vyšší jsou ceny také například mléčných výrobků.

ČT 24

Poslanec Patrik Nacher (ANO) v pondělní 90' ČT24 řekl, že ho mrzí, že vláda situaci razantněji neřeší. Tvrdí, že opozice už dlouhodobě přichází s návrhy na řešení současné situace. Europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer ale zdůraznil, že opatření jako plošné snížení daně na potraviny pomůže i těm, kteří to nepotřebují. Upozornil také, že státní rozpočet je ve špatné kondici, vláda tak musí velmi pečlivě zvažovat, jaké kroky učinit. 

„Obecně (ceny potravin zvedá) situace na světových a evropských trzích. Samozřejmě i válka na Ukrajině, protože pokud vím, tak Rusko a Ukrajina tvoří třetinu světové produkce pšenice a pětinu kukuřice. Vedle toho dlouho zdražují paliva, energie, což se pak promítá do všech ostatních cen. U potravin je to vidět nejrychleji, vše dohromady to dělá šílený mix,“ domnívá se Nacher.

Prý ho mrzí, že vláda nedává společnosti impuls, že by chtěla současnou situaci nějak razantněji řešit. To by podle poslance ANO vedlo ke snížení inflačního očekávání, které je „pozdějším pohonem pro inflaci“.

„Je třeba připomenout, že se do všech cen propisuje, že jsme jedni z největších vývozců elektřiny, ale zároveň je po přepočtu na paritu kupní síly u nás nejdražší, což je nepochopitelný paradox. Jako opozice recepty vládě navrhujeme dlouhodobě,“ nechal se slyšet Nacher, který konkrétně zmínil snížení DPH či její dočasné sražení u potravin na nulu. Zdůraznil, že stejně postupovalo Polsko či další země.

Niedermayer: Snížení DPH není řešení

Europoslanec za TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer však připomněl, že inflace nemá jen vnitřní, ale i vnější příčiny. „Různé dávky navrhované opozicí pouze posílí kupní sílu, ale nijak nevedou ke zkrocení inflace,“ tvrdí. S inflací by podle něj měla bojovat především centrální banka. Ani snížení DPH na nulu prý není řešení, protože to může vést k tomu, že si obchodníci zvednou marže.

Na argument Nachera, že stát má díky vyšší inflaci i vyšší příjmy, Niedermayer namítl, že současně rostou i výdaje - například na valorizaci penzí či sociálních dávek. „Náš rozpočet je v katastrofální finanční situaci, vláda musí hodně zvažovat, jak omezené zdroje na podporu ekonomiky distribuovat tak, aby se dostaly k těm, kteří jsou nejvíce ohrožení. A nikoli k těm, kteří si se situací díky vyšším příjmům poradí,“ nabádá ekonom a europoslanec.

Lidem, kteří už nemají dostatek peněz ani na základní potraviny, se dá podle Niedermayera pomoci různými dávkami. Ale ne těmi plošnými. „To je finančně efektivnější a nasměruje to peníze k těm, kteří je nejvíce potřebují,“ uvedl. Pokud jsou opatření plošná, je podle něj třetina až polovina peněz „vynaložena špatným směrem, což si v dnešní situaci nemůžeme dovolit“. 

Vláda by mohla být v komunikaci vstřícnější a empatičtější, shodují se komentátoři

Podle redaktorky deníku Alarm Apoleny Rychlíkové vláda opatření proti prudkému zdražování podcenila a své kroky v současné situaci pro veřejnost nekomunikuje vhodně. „Pokud se nám zdvojnásobil počet lidí pod hranicí chudoby, tak je to situace poměrně alarmující,“ uvedla v pořadu Události, komentáře. 

„Často zaznívá, že se musíme uskromnit a že doba je těžká, což je bezesporu pravda, ale řada lidí opravdu už nemá z čeho brát. A právě trochu vstřícnější a laskavější tón vůči těmto lidem by mohl působit jako taková bariéra, minimálně na nějakou dobu,“ dodává.

Na celý rozhovor se můžete podívat zde.

Autor článku : pez, jko
Zdroj : ČT24