Big_loader_ajax

Poslanci vyřadili z programu debatu k referendu o vystoupení z EU

04.05.2016

Sněmovna nebude debatovat o referendu o vystoupení z Evropské unie. Poslanci totiž ve středu návrh opozičního Úsvitu vyřadili z programu jednání. V úterý přitom projednání ústavní novely zákona podporovali i členové vládních stran.

European Union Flag
Dohoda z úterka totiž zněla tak, že v rámci takzvaného opozičního okénka si každá strana vybere návrh a koaliční poslanci podpoří zařazení bodu na program jednání. Úsvit si vybral návrh o referendu o vystoupení z EU a díky koaličním hlasům se dostal na program.  Na bod sice nakonec nedošlo, i přesto však vyvolal velkou debatu na sociálních sítích. Především proto, že poslanci stran, které se profilují jako proevropské, zvedli ruku pro návrh jednat o referendu o vystoupení z EU. 

Kritika se ozvala například od europoslance za TOP 09 a STAN Luďka Niedermayera. „Parlament jistě může být místem na diskuse o mnoha tématech, ale jeho členové mají zodpovědnost za to, jaká témata to jsou. Poslanci, kteří tento návrh podpořili, by měli vysvětlit občanům, jakou budoucnost pro ně chystají,” komentoval. 

Sněmovna si odhlasovala debatu k referendu o vystoupení z EU, ani se k ní nedostala. Poslanci se proti tomu ve středu ráno ohradili. „Tak jsem včera odpoledne, večer, dneska ráno s překvapením četl, kdo všechno je připraven podpořit referendum o vystoupení z Evropské unie. A tomu se říká nepochopení,“ prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.  Jedna věc je podpořit zařazení na program, ale to neznamená, že by byl ten návrh puštěn do dalšího čteníJaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANOVysvětlil, že jeho strana hlasovala pro zařazení všech bodů, které si jednotlivé opoziční kluby vybraly na program. „To ovšem neznamená, že budeme hlasovat pro ten návrh zákona,“ uvedl.  Podobně mluvil i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Jedna věc je podpořit zařazení na program, ale to neznamená, že by byl ten návrh puštěn do dalšího čtení,“ řekl Novinkám. Na dotaz, jestli pouhý souhlas se zařazením bodu o referendu nemůže vysílat nějaký signál, odvětil, že ne. 

Je to absolutní arogance, prohlásil Černoch

Ve středu ráno předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch přišel s tím, že chce návrh znovu zařadit na dnešek. S tím už však neuspěl. Poslanci si poté odhlasovali úplné vyřazení bodu z programu, což rozčililo Úsvit i komunisty. „Byli jsme svědky absolutní arogance,“ rozčílil se Černoch. „Rozhodli jsme ještě před tím, než jsme o tom začali mluvit. Jsme parlament od toho, abychom body projednali. Je to silové řešení, které není v parlamentní demokracii vůbec dobré,“ nadával šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.  Podle místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (STAN) je dobře, že Sněmovna bod vyřadila. „Je to proti nesmyslné mediální interpretaci, že ti, kdo souhlasili, asi budou souhlasit i s referendem. To je nesmysl. Asi to bylo potřeba vyřadit. Úsvit hraje na populistickou notu,“ sdělil Novinkám.

Původní zdroj článku k nalezení zde.

Autor článku : Barbora Zpěváčková
Zdroj : novinky.cz