Big_loader_ajax

Polsko na cestě k diktatuře? „Jde z toho strach,“ míní Luděk Niedermayer

05.01.2016

V Polsku se rozhořel ostrý politický boj mezi vládou a jejími kritiky, kteří dokonce vytáhli po českém vzoru červené karty. Poslední kroky kabinetu Beaty Szydlové (Právo a spravedlnost) budí vášně i u institucí EU. Polská vláda se prý snaží ovládnout tajné služby, ústavní soud či veřejnoprávní média. Zatímco europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) uvádí, že z takových tendencí jde strach, prezident Miloš Zeman se polské vlády zastal.
Sice má název Právo a spravedlnost (PiS), partaj vedená expremiérem Jaroslawem Kaczynským, bratrem někdejšího tragicky zesnulého prezidenta Lecha (†60), je však v Polsku ostře kritizována za nedemokratické postupy.

Za údajný "atentát" na tajné služby, kdy byli naráz odvoláni čtyři generálové-šéfové civilních i vojenských rozvědek. Za snahu ovládnout ústavní soud svými muži. A nejnověji za novelu mediálního zákona, která má vládě umožnit dosazovat do čela a dozorčích rad veřejnoprávní televize a rozhlasu opět své "koně".

Novela čeká jen na podpis prezidenta Andrzeje Dudy, kterého však podporovala právě PiS. Smetení ze stolu se tak neočekává, pokud prezident nepodlehne tlaku. Odpůrci vlády totiž houfně do ulic při mnohatisícových demonstracích a vytáhli již i červené karty, které byly "in" předloni v Česku při protestech proti prezidentu Zemanovi. Ten se ale polské vlády zastal.

Zemanova obhajoba Poláků
Někdejší český premiér z let 1998 až 2002 uvedl, že každá vláda má nárok na změny. "Každá vláda dělá po volbách personální změny, a pokud si toho někdo nevšiml, tak ho lituji, protože to je záležitost, na kterou má právo každá nová vláda. Je samozřejmě třeba, aby ty změny byly uvážené a aby se nedotkly skutečných odborníků. Ale to, že vyhodíte z funkcí takzvané politické trafikanty, je v pořádku. Jenom bych si přál, aby nebyli nahrazeni jinými politickými trafikanty, ale právě těmi odborníky," komentoval Zeman dění v Polsku pro Parlamentní listy.

Po krocích polské vlády však padají u našich sousedů obavy od porušování demokratických principů a návratu k těm totalitním. "Co se týče tvrzení, že jde o diktaturu většiny, no proboha, na základě svobodných voleb, a nikdo nepochybuje o tom, že v Polsku ty volby byly svobodné, vždycky musí existovat buď většinová vláda, nebo v některých zemích menšinová vláda krytá ovšem dohodou s opozicí," zastal se Zeman ještě jednou polského kabinetu.

Šéf europarlamentu se Polsku neomluví
Kvůli krokům polské vlády to však vře i na mezinárodní úrovni. Kritická slova na její adresu pronesl Martin Schulz, šéf Evropského parlamentu. Přirovnal totiž listopadový nástup konzervativního kabinetu premiérky Beaty Szydlové ke státnímu převratu a ani další kroky vlády ho nepřesvědčily o opaku. Omlouvat se proto za svá slova nehodlá.

"Ve vaší zemi nastala velmi kontroverzní situace. Na ulice vyšlo mnoho tisíc lidí protestujících proti rozhodnutím vlády. Myslím, že obavy, které jsem dal najevo, nejsou jen mými obavami, ale že je sdílí mnoho Poláků," reagoval Schulz v polské televizi na aktuální dění, zatímco eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger již dokonce pohrozil Varšavě mimořádnou procedurou kvůli možnému porušení základních hodnot EU.

Niedermayer: Staví nás to do pozice nejpevnější demokracie zemí Visegrádu
Nad situací v Polsku se pozastavil i český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), někdejší viceguvernér ČNB. V ostré a vyhrocené polské přestřelce hledá i poučení pro Česko. 

"Pohled na země kolem nás naznačuje, že ona 'nudná, nedokonalá, samozřejmost' zvaná demokracie, pokud o ni nepečujeme, skomírá stejně jako jiné věci, o které ztratíme zájem. Po postupném vzniku svérázného způsobu vlády Fideszu v Maďarsku nastupuje obdobný vývoj v Polsku. Je to vlastně jednoduché: je třeba ovládnout tajné služby, aby šly po oponentech a vládnoucí skupinu nechaly na pokoji, a pokud nemáte ústavní většinu, pak také zajistit, aby Ústavní soud nekomplikoval vládnutí. A dostat pod kontrolu veřejnoprávní média, aby bylo všem jasné, jak dobře vláda o zemi pečuje (a opozice jí škodí)," napsal na Facebooku.

"Jde z toho strach. Jak z možného výsledku, tak z lhostejnosti části lidí k tomu, že se to děje. Díky tomu není problémem ty ostatní nazývat „křiklouny“ (jak to i u nás známe)," pokračuje Niedermayer. 

Podle něj právě to, co se děje v Polsku jakožto zemi Visegrádské čtyřky, "nás udržuje nejen v čele ekonomické vyspělosti zemí Visegradu", ale staví Česko i do pozice "jasně společensky nejvyspělejší a nejpevnější demokracie". "Nesmíme o tu pozici přijít. A ani ji udržet tím, že se ostatní země ještě víc zhorší," dodal europoslanec.
 
 
Zdroj : blesk.cz