Big_loader_ajax

Politici vítají výsledek jednání o rozpočtu, kritizují Babišův přístup

21.07.2020

Čeští politici ve většině případů oceňují, že se lídři zemí Evropské unie dohodli na podobě finanční pomoci zemím zasaženým koronavirovou krizí. Vyplývá to z odpovědí v anketě ČTK a vyjádření na sociálních sítích.


Místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra výsledek vyjednávání ocenil zejména s ohledem na to, že ujednání dohoda uklidnilo trhy. „Bez toho by brzy došlo k ohrožení eurozóny i integrity celé EU, na což by ČR jako otevřená proexportní ekonomika doplatila,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že konkrétní parametry víceletého rozpočtu i fondu mnoho nadějí nevzbuzují. „Dohoda je významným nakročením k dluhové a fiskální unii. Slibuje zavádění nových daní a pro ČR tím vzniknou nové závazky na desetiletí dopředu, které zatíží budoucí generace.“
Celkově tak Vondra dohodu vidí jako nevýhodnou pro Česko, za což viní premiéra Andreje Babiše. „Premiér jako vyjednavač selhal. S textem souhlasil, aniž by vyjednal cokoli z toho, k čemu ho před odjezdem zavázala Sněmovna,“ zdůraznil Vondra.

Europoslanec za ODS upozorňuje na to, že Česko sice získalo 1,5 miliardy eur navíc v kohezních fondech, o dvě miliardy eur ale přišlo kvůli krácení prostředků Fondu spravedlivé transformace, které mají řešit důsledky ústupu od uhlí v postižených regionech. Babiš se podle něj navíc zřejmě ani nepokusil vyjednat zařazení jádra mezi tzv. čisté zdroje energie.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že šlo o zřejmě nejnáročnější jednání. „Ale nakonec dopadlo velmi dobře, s výsledkem českého vyjednávání jsem spokojený. Koronavirová krize nám ukázala, ze jsme například příliš závislí na autoprůmyslu, je tedy potřeba investovat nejen do infrastruktury a výstavby," uvedl. Detaily podle Hamáčka teprve určí to, kolik si bude chtít ČR půjčit a za jakých podmínek. "Rozhodně je výsledek jednání slušný kompromis," dodal.

Podle poslance Františka Kopřivy (Piráti) je škoda, že výsledný kompromis snižuje objem investic do zdravotnictví, výzkumu a fondu spravedlivé transformace. „Právě tyto peníze totiž můžou zvýšit konkurenceschopnost EU oproti dalším velmocím a připravit ji na další krize. Dále je špatně, že podle finálního návrhu není čerpání peněz podmíněno dodržováním právního státu,“ uvedl. V některých zemích, včetně Česka, to podle něj může vést ke zneužívání peněz oligarchy.

Za nejdůležitější ale podobně jako další politici Kopřiva považuje, že byl nalezen alespoň nějaký kompromis. „Za dohodu jsem rád, i když cesta k ní nebyla snadná a zřejmě poznamená vztahy. Rychlost je důležitá, a to summit splnil. Jsem rád, že premiér nestál dohodě v cestě,“ sdělil ČTK europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Mrzí ho ale pokles financí v transformačním fondu.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je dohoda dobrou zprávou, protože z krize všichni vyjdou jako vítězové, nebo poražení. „Bít se v prsa, že někdo získal něco navíc, je krátkozraké. Peníze teď musí jít hlavně do inovací a infrastruktury,“ napsala na Twitteru.

Dohodu dosaženou po čtyřech dnech jednání ocenil i předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Základní výtky premiéra Babiše v dohodě ale zůstávají – například kritérium nezaměstnanosti za posledních pět let nebo problematika finančních vratek - tzv. rabatů pro čisté plátce, které budou v některých případech dokonce navýšeny,“ sdělil ČTK. Navýšení prostředků na kohezi je v tom případě podle něj „slabou náplastí“. Upozornil, že například Polsko i Maďarsko na rozdíl od Babiše dosáhly v podstatě všeho, co chtěly.

Předseda STAN Vít Rakušan shodu také vítá. „Podstatné bude, jak se peníze využijí. Pokud by se měly využít na podporu jen velkých firem, projektů a podobně, pak je jedno, o kolik jsme dostali navíc,“ uvedl. Peníze by podle něj měly směřovat na smysluplné projekty, které posunou ČR do 21. století. „EU je po dnešku silnější, soudržnější, solidárnější a ještě více spolupracující. A takovou ji v současném globalizovaném světě plném politiků, kterým překáží demokracie, potřebujeme,“ uvedl pak na svém Twitteru poslanec Jan Farský (STAN).

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že Babiš měl plán odmítnout. "Kývl na to, že bude ČR ručit za půjčky krachujícím státům EU jako Itálie, Řecko a Španělsko, kterým už nikdo nechce půjčit. Budeme jim finančně pomáhat udržet násobně vyšší důchody a platy než máme my. To je šílené a velmi nebezpečné," sdělil ČTK Okamura.

Autor článku : SenkM
Zdroj : euractiv.cz