Big_loader_ajax

Podnikatelé varují před omezením! Tohle chtějí dělat europoslanci

30.03.2019

České dopravce čeká pravděpodobně řada změn. V Bruselu by se v dubnu měl znovu řešit tzv. balíček mobility, který může omezit jejich podnikání. Případné zavedení nových pravidel řešili čeští obchodníci i na jednání s kandidáty do Evropského parlamentu.
Čeští podnikatelé varují před chystanými změnami, které by na začátku dubna měl znovu řešit Evropský parlament. "V Evropě vznikají pravidla, která komplikují našim podnikatelům podnikání na evropském trhu, například řidiči kamionů jsou často předmětem neférových postihů a kontrol," uvedl europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer
 
"Musí mít minimální mzdu na území Francie francouzskou, na území Německa německou, dokumenty v různých jazycích té země, kterou projíždějí - to je zjevně protekcionistické opatření," prohlásil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. 

"Pro nás je klíčové, aby fungoval vnitřní trh a aby tady nebyly omezení pro naše firmy a občany," sdělila zase europoslankyně a lídryně eurokandidátky ANO Dita Charanzová. Pokud by dopravci platili minimální mzdy v jednotlivých zemích, často by to museli řešit i propouštěním řidičů. Za českými firmami stojí další země střední a východní Evropy, ale i Španělé a Portugalci. Český byznys ale tlačil na kandidáty do Europarlamentu i kvůli dalším problémům. "Každá země má jinou míru zdanění, v tom energetickém mixu má každá země jiné výchozí podmínky, tudíž pokud budeme prosazovat pro všechny státy rovný cíl, potom je to pro některé nevýhodné," myslí si prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. "Cílem je to, aby naše firmy, které vyvážejí 80 procent na EU trh, mohly ještě lépe obchodovat a vyvážet," odpověděla Charanzová. Další zasedání Europarlamentu je plánované na příští týden, volby do něj se budou konat za dva měsíce. 
 
Podle poslední projekce stále vede hnutí ANO se 30,4 procenty, na druhém místě je ODS a třetí Piráti. Do Europarlamentu by své zástupce vyslali i komunisté, sociální demokraté, koalice TOP a STAN a jeden poslanec by byl z SPD, lidovci by z Europarlamentu vypadli.

Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : nova.cz