Big_loader_ajax

Podle šéfky EK von der Leyenové musí rozpočet EU vyčlenit aspoň čtvrtinu prostředků na boj proti klimatickým změnám

12.02.2020

Přepis rozhovoru Luďka Niedermayera pro ČRo Plus.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes na plenárním zasedání Evropského parlamentu prohlásila, že nepřijme rozpočet Evropské unie, který nevyčlení alespoň čtvrtinu prostředků na boj proti klimatickým změnám. Rozprava europoslanců se uskutečnila 8 dní před mimořádným summitem Evropské rady, kde budou šéfové států a vlád zemí Evropské unie jednat o příštím dlouhodobém rozpočtu evropského bloku pro roky 2021 až 27. Naším hostem je teď europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN Luděk Niedermayer, dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
S jakým ohlasem mezi europoslanci se tento postoj předsedkyně Evropské komise setkal?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tak tento postoj by bezesporu získal podporu, protože parlament považuje, většina parlamentu, klimatickou změnou za velmi, velmi důležitou věc, ale obávám se, že ta struktura toho rozpočtu je nyní až druhá v pořadí. Členské země vedou velmi intenzivní politickou debatu, která zatím nevede k nalezení jakékoliv shody ohledně těch úplných základních parametrů rozpočtu nebo finančního hospodaření Evropské unie, a to je otázka, která ještě stojí daleko nad tím, jaké budou ty mantinely pro využívání té či oné části prostředků, čili bohužel čas běží a namísto určitého posunu ke shodě se zatím lídři členských zemí spíše utvrzovali v neshodě.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pokud nevyčleníme dost peněz na klimatické cíle, nepodaří se nám jich dosáhnout, nepřijmu rozpočet, který tedy nebude zahrnovat alespoň 25 % prostředků na boj proti klimatickým změnám, to teď cituji, ještě jednou von der Leyenovou, čili vám to zní logicky a zvednete ruku pro případně.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tahle věc mi zní logicky, protože pokud jsme se shodli, mimo jiné za účasti českého premiéra, že ta otázka dekarbonizace je něco strašně důležitého, na čem se chceme podílet, pokud chápeme, že to musíme dělat všichni a každý má třeba jiné výchozí podmínky, pro někoho to bude jednodušší, pro někoho složitější, tak bezesporu ten rozpočet by měl reflektovat to, na čem se lídři zemí rozhodli, že je to ta největší priorita. Bylo by asi divné, kdybychom si řekli, že priorita je a, ale peníze vložíme do oblasti b. To by určitě nebylo konzistentní, čili myslím si, že v kontextu celé té diskuse, na které se účastní všechny členské země a nakonec na ní našly docela širokou shodu, je potřeba, aby tato věc v rozpočtu hrála významnou roli a holt některé jiné priority by měly tak trochu ustoupit, anebo by se měly s touto prioritou jaksi propojit.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Několik poslanců včetně předsedy nejpočetnější skupiny evropských lidovců Manfreda Webera prosazovala, aby vyplácení peněz z evropském rozpočtu bylo napříště podmíněno dodržováním zásad vlády práva, vlády práva v zemích, kam prostředky putují. Jaký na toto máte názor?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Je to podle mě potřebné, protože ta ochota těch zemí, které financují evropský rozpočet, to znamená, jsou takzvaní čistí plátci, a to v rozsahu mnoha, mnoha miliard Euro ročně, jejich ochota dávat ty peníze na výdaje, které pak velmi decentně řečeno, netrpí zrovna velkou transparentností, ne-li dokonce s sebou nesou kriminální chování, nebo korupci, anebo vůbec zhoršení fungování těch členských zemí, ta ochota tady prostě není. Čili jediná cesta, jak udržet tu solidaritu, která vlastně je součástí vůbec projektu Evropské unie a samozřejmě reflektována rozpočtem, je v tom, že ty země, které chtějí ty peníze přijímat, budou trochu víc naslouchat tomu znepokojení těch čistých plátců, jakým způsobem s těmi penězi zacházejí. Čili myslím si, že to je nutná podmínka té dohody, a já doufám, že nějaký takový mechanismus tam bude do toho zakotvený s tím, že druhá věc, která možná nebyla vyřčena, je, že ten mechanismus by měl postihnout vlády těch zemí, ale nikoliv příjemce těch evropských fondů, kteří je dostanou přislíbené, protože splní ty podmínky těch projektů. Čili vlastně bude to tlak na ty centrální vlády členských zemí, aby tu svoji moc v tom státě vykonávaly nějakým způsobem, který je v souladu prostě s těmi pravidly, na kterých se členské země dohodly.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Potřebuje financování evropského rozpočtu reformu, jak prosazuje francouzská europoslankyně Valérie Hayerová, podle které je současný systém financování perverzní, jak řekla?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Určitě nějaké změny jsou potřeba, ale zase nemysleme si, že Evropská komise, která navrhovala ten vstup do té debaty, to znamená ten komisní návrh, v tom rozpočtu neprovádí podstatné změny. Postupně dochází k utlumování těch výdajů, které jsou řadou ekonomů po právu považovány za ne úplně efektivní. Jsou to například i platby do zemědělství a zároveň také klesá ten balík pro tu kohezní politiku, což zajímá země, jako jsme my, i když velmi brzy nás to asi už přestane zajímat, protože docela úspěšně bohatneme, a zároveň sílí volání po tom, aby ty peníze byly investovány způsobem, který prokazatelně vyrábí pro Evropany, pro evropské občany přidanou hodnotu. To znamená, ať jdou ty peníze tam, kde co nejvíc budou pomáhat. A myslím si, že to je požadavek, na kterém by se většina soudných lidí mohla shodnout.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V krátkosti, jaké jsou možné reálné další zdroje financování unijního rozpočtu? Zdanění velkých internetových firem, znečišťovatelů ovzduší nebo leteckého kerosinu, jak na plénu taky zaznělo?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Určitě tohle jsou možnosti, to vytvoření takzvaných vlastních příjmů, to neznamená, že rozpočet se musí zvětšit. To pouze znamená, že by se snížila taková ta politicky nejsenzitivnější část těch národních příspěvků, kdy ministr financí holt musí vzít nějakou hromádku peněz a poslat ho do evropského rozpočtu, a bohužel tahle částka se stává subjektem velmi ostrého politického boje, který mnohonásobně přesahuje ekonomický význam tady tohoto. Čili vlastně vytvoření těch vlastních zdrojů by snížilo tu agresivitu té politické diskuse nad evropským rozpočtem, a zároveň kdyby ty příjmy byly postaveny smysluplně, tak zároveň by mohly směřovat do těch oblastí, kde Evropa zároveň má nějaké priority, například nějaké danění CO2 třeba u letecké dopravy, o tom jste mluvil, anebo řešení problémů, které se velmi špatně řeší na úrovni jednotlivých členských zemí, to znamená například to zdanění těch velkých nadnárodních firem, kde zejména ty slabší země, menší země mají docela velký problém si ten systém vynutit.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To byl europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN Luděk Niedermayer. Děkujeme, na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.
Zdroj : ČRo Plus