Big_loader_ajax

Peníze po karanténě

06.05.2020

Přepis rozhovoru Luďka Niedermayera pro pořad Nova je s vámi.

Rey KORANTENG, moderátor TV Nova
--------------------
Dobrý večer. Koronavirus je v Česku na ústupu. Máme více vyléčených než nakažených. Brzy otevřou další obchody, kadeřnictví nebo zahrádky restaurací. Ale na to všechno budeme potřebovat peníze. Kde je vzít, jak zase začít vydělávat a čím zaplatit ztráty? O tom bude dnešní díl Nova je s vámi. Ale nejdříve si pustíme slavný hit Dancing Queen od Abby, ale v podobě, v jaké ho asi neznáte. Zpívá se tam totiž o královně karantény. /ukázka/ Naším hostem dnes bude bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Legenda Antonín Panenka nám ukáže, že mistra jako on umí hrát s fotbalovým míčem i golf. Jak těžká doba doléhá na české domácnosti, o tom nám řekne více sociolog Daniel Prokop. A pozor, speciálním hostem bude vítězka dnešní výzvy MasterChefa Pavlína Lubojatzky. Pojďme se podívat, na co máme v této poměrně nepřehledné době vlastně nárok. Začneme zaměstnanci. Pokud se ocitnou v karanténě, mají prvních 14 dní nárok na 60 % mzdy. Pokud ani pak nemůžou do práce, mají nárok na nemocenskou. A když firma, dejme tomu restaurace, kde pracujete, musela zavřít, máte nárok na 100 % průměrné mzdy. Program Antivirus má usnadnit firmám platit mzdy zaměstnancům, kteří nemůžou pracovat. Podnikatelé navíc můžou žádat u Českomoravské záruční rozvojové banky o bezúročný úvěr Covid 1 a Covid 2. Stát také slibuje podnikatelům doplatit část nájemného a firmy také nemusejí vést elektronickou evidenci tržeb. OSVČ mají plošný nárok na 25 000 Kč, nemusí platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění a mají nárok na ošetřovné, což platí i pro ty, kdo pracují na dohodu o provedení práce. Předpokládá se, že ekonomické důsledky pandemie budou horší než ty, které nastaly po finanční krizi v roce 2008. Jak z této situace ven, o tom si budeme povídat s bývalým viceguvernérem České národní banky a europoslancem Luďkem Niedermayerem. Dobrý večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Rey KORANTENG, moderátor TV Nova
--------------------
Jak z vašeho pohledu, pane europoslanče, pomáhá česká vláda českým firmám a živnostníkům v porovnání s jinými evropskými státy? Abychom měli nějaké srovnání. Je to dostatečné, je to dostačující?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já bych řekl, že nemalá část té pomoci je, že jsme docela dobře zvládli tu zdravotní část tady této krize. Potom ale nastupují ty ekonomické podpory a tam mám pocit, ten výsledek není vůbec dobrý. Protože ono to není jenom o těch tiskových konferencích, ono je to o tom, jaký objem peněz se vlastně k tomu konkrétnímu podnikateli dostane. A tady podle mě došlo k dvěma problémům. Ten první problém je, že je v tom velký chaos. Je těžké rozhodnout to, co je vládní návrh, co je schválené, co je jenom nějaké prohlášení na tiskové konferenci, ale vlastně to nejhorší je, že ty peníze k podnikatelům prostě nesměřují. Třeba v dnešních novinách jsem se dočetl, že to, co v zemích, jako je Německo nebo Švýcarsko se měří na desítky hodin od žádosti do obdržení peněz u nás trvá spousty spousty týdnů. Jenom pro zajímavost ty první naprosto klíčové programy na poskytování zvýhodněných bezúročných úvěrů, tak u nich dokonce 9 z 10 zájemců na začátku bylo odmítnuto. Když se bavíme o jiných politikách, jako je ten takzvaný kurzarbeit, to znamená, že stát hradí firmám mzdy, tak na konci dubna bylo vyřízeno pouze polovina žádostí na kompenzaci těchto mezd v březnu. A ono bohužel v této době v takovéto krizi, která přišla bez jakéhokoliv varování a opravdu část ekonomiky umrtvila, nejde jenom o to, jak chytré jsou ty programy, ale jak rychle fungují a mám pocit, že v tom jsme opravdu hodně selhali.

Rey KORANTENG, moderátor TV Nova
--------------------
Je nějaké opatření ve světě, ze kterého bychom si mohli vzít příklad, když pominu tu rychlost, tu hbitost pomoci?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že je to ta rychlost a pak jsou to detaily. Zdá se, že u nás vyřízení těch papírů kolem těch programů, protože ty programy jsou všude podobné. Abych to zjednodušil, v té první fázi státy kompenzují firmám náklady, které vznikly tím, že byly vlastně z moci úřední zavřené. Tak v této první fázi většina zemí už tyto podpory buďto stanovila nebo už vyplatila. My stále o nich diskutujeme. V té druhé fázi jde zejména o to těm firmám dodat nějakou hotovost, aby prostě byli schopni platit své závazky. Aby nešířili tu nákazu dál do ekonomiky. A zase my jsme v situaci, kdy 9 z 10 žadatelů neuspěje. V jiných zemích to trvá jednotky dní. Čili opravdu tam není co vymýšlet. Není třeba, aby každý vymýšlel svoje kolo, ale úplně zásadní je ta rychlost.

Rey KORANTENG, moderátor TV Nova
--------------------
Co obsahuje takzvaný Marshallův plán Evropské unie? Říká Marshallův v uvozovkách, ono se mu tak přezdívá, tomu unijnímu plánu ekonomického oživení. A prosím stručnou odpověď.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Stručně je to těžké, protože to má spoustu částí. Jedna z částí jsou například půjčky, které poskytne evropská investiční banka. Poté bude existovat program znovu půjček pro země na programy, které odvrátí hrozbu zvýšení nezaměstnanosti. A nyní se jedná o tom, že se vlastně zvýší evropský rozpočet a evropský rozpočet bude těm zemím, zejména těm nejvíce postiženým, poskytovat dokonce granty. To znamená peníze jednak na restart ekonomiky, v některých případech na investice do zdravotnictví a podobně.

Rey KORANTENG, moderátor TV Nova
--------------------
Pane europoslanče, já vám děkuji za to, že jste věnoval našim divákům váš čas a těším se, že si brzy zase popovídáme. Třeba právě o tomto plánu Evropské unie. Hezký večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Zdroj : TV Nova