Big_loader_ajax

Mediální olympiádu 2023 vyhráli studenti Matičního gymnázia Ostrava

29.03.2023

Dovednosti orientovat se v informacích a v médiích dnes poměřovali studenti středních škol Moravskoslezského kraje. Mediální olympiádu 2023, kterou pořádá Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, vyhrál tým ze školy Matiční gymnázium Ostrava.

V Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě se dnes před odbornou porotou potkaly týmy středoškoláků z Krnova, Ostravy a Třince, které se probojovaly do finále olympiády. Na finalisty čekaly dvě disciplíny: kritická práce s textem v časovém limitu a obhajoba vlastní audiovizuální tvorby o šíření dezinformací.

Nejlépe si se zadanými úkoly poradili studenti ze školy Matiční gymnázium Ostrava a v Mediální olympiádě 2023 zvítězili. Na 2. místě porota ocenila studenty z Gymnázia Třinec a 3. místo získal tým z Gymnázia Olgy Havlové, Ostrava-Poruba.

"Chtěli jsme zábavnou formou přitáhnout pozornost mladých lidí ke klíčovému tématu mediální gramotnosti," vysvětluje Pavlína Tassanyi z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, proč knihovna soutěž organizuje.

Soutěžící museli pro finálové klání natočit krátké video o aktuálním fenoménu řetězových e-mailů a obhájit jej před porotou. Zvolili si publikum, které chtějí oslovit, co chtějí sdělit, vhodný žánr i scénář. Vytvořené soutěžní spoty bude Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě používat při výuce mediální gramotnosti, které se dlouhodobě věnuje.

"Naše odborná porota byla mile překvapena vysokou úrovní práce studentů," konstatoval Ondřej Filipec z Univerzity Palackého v Olomouci, odborný garant celé akce. "Skvěle se orientují v problematice médií, dokážou kriticky myslet, a hlavně si uvědomují důležitost mediálních kompetencí pro život v demokratické společnosti," pokračoval. "Je vždy příjemné pracovat s motivovanými mladými lidmi," zhodnotil olympiádu Ondřej Filipec.

Motivaci vítězného týmu osvětlil student Dominik Kalouda: "Kritické myšlení nás hodně zajímá a všichni tři soutěžíme v debatování, takže jsme na nabídku zapojit se do Mediální olympiády naskočili bez váhání."

Zatímco Mediální olympiáda 2023 byla jako pilotní ročník otevřená studentům středních škol a učilišť Moravskoslezského kraje, připravovaný ročník 2024 už osloví studenty z celé České republiky. Vítězný tým dostal věcné ceny a podívá se do Evropského parlamentu ve Štrasburku, kam vyrazí už za 2 týdny.

MEDIÁLNÍ OLYMPIÁDA 2023 www.medialniolympiada.cz

- Soutěž v mediální gramotnosti pro studenty středních škol Moravskoslezského kraje

- Organizátor Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

- 2 soutěžní kola (1. on-line test, 2. prezenční setkání před odbornou porotou)

- 69 soutěžících týmů z celého kraje

- 5 studentských týmů postoupilo do finále (Krnov, Třinec, 3 x Ostrava)

- 2 soutěžní disciplíny

- 5 odborných porotců

POŘADATEL

Pořadatelem Mediální olympiády je Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje.

ZÁŠTITA

Záštitu Mediální olympiádě 2023 poskytla Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace, a Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu.

PARTNEŘI A SPONZOŘI

Česká televize, Český rozhlas, ČTK, Čeští elfové, Wikimedia ČR, JSNS, OSTRAVAINFO!!!, GVUO, Avast, Deloitte, ABB, Sdružení Via, Laura Coffee

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Pilotní ročník 2023 oslovil studenty středních škol z Moravskoslezského kraje. Následující ročník Mediální olympiáda 2024 je soutěž celostátní. První kolo proběhlo elektronicky jako vědomostní test, druhé kolo se konalo prezenčně v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě.

Odborným garantem Mediální olympiády je Ondřej Filipec z Univerzity Palackého v Olomouci a v porotě zasedli také Tomáš Javorčík z Ostravské univerzity, Martina Vašíčková z Akademie ČTK, Pavel Bednařík z Wikimedia ČR a Pavlína Tassanyi za MSVK. Na účastníky i jejich pedagogy čekají vedle věcných cen různé exkurze, včetně cesty do Evropského parlamentu.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (MSVK), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, je významnou kulturní a vzdělávací institucí. Je veřejnou knihovnou s fondem čítajícím více než 1,2 mil. svazků. Nabízí přístup k odborným elektronickým zdrojům, vědeckým databázím, e-knihám i zájmové četbě. Sídlí od svého založení roku 1951 v budově Nové radnice v Ostravě. Knihovna se věnuje také vzdělávání a popularizaci vědy. Vizí MSVK je knihovna jako centrum poznání pro všechny. Mediální gramotnost je klíčové vzdělávací téma, na které se MSVK specializuje. Pořádá vzdělávací lekce a aktivity jak pro širokou veřejnost, tak pro pedagogy, knihovníky, studenty nebo seniory.

Autor článku : jik,ks
Zdroj : ČTK, archivní foto kanceláře Luďka Niedermayera