Big_loader_ajax

Nové náboženství a marketing! Klaus mladší zpochybňoval u Jílkové vědecká fakta

18.10.2019

Je naše budoucnost ohrožená klimatickými změnami natolik, že pokud neomezíme škodlivé zplodiny, povede to k sebevraždě lidstva? Jsme poslední generací, která může zastavit globální oteplování? Hrozí našim dětem a vnukům, že nebudou plodní? Porostou v důsledku toho ceny životních nákladů? Tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové byly odpovědi na tyto otázky.
Zodpovědět se je pokoušeli Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB, Václav Klaus, poslanec a předseda Trikolóry - hnutí občanů, Bedřich Moldan, bývalý ministr životního prostředí, Lukáš Kovanda, ekonom a autor ekonomické literatury, Veronika Holcnerová, ekologická aktivistka za Rebelii proti vyhnutí a Petr Štengl, důchodce z Plzně.
 
Moderátorka Jílková se zeptala poslance Klause, proč se domnívá, že ví víc než 1300 nezávislých odborníků z mezinárodního panelu OSN, když tvrdí, že žádná klimatická krize není. Ten se opíral na vyjádření některých českých vědců a předsedkyně Evropské komise, kteří mu dávají za pravdu. "Nejedná se o žádný vědecký konsensus," domluvil Klaus. Niedermayer oponoval vysychajícími studnami a lesy a zvyšující se frekvencí katastrofických povodní a hurikánů.

"I kdyby existovala nějaká 2-3 % pravděpodobnost, že to možná není tak špatné, tak já bych opravdu nechtěl dávat v sázku budoucnost našich děti, jestli budou žít na takové planetě, na které žijeme my," podotkl Niedermayer. Klaus nesouhlasil a trval na tom, že se jedná o pouhé strašení veřejnosti. Bankéři, mezi něž patří i Niedermayer, chtějí podle Klause pouze bohatnout na emisních povolenkách.

Na Šumavě se oteplilo, protože tam ekoalarmisté vypěstovali kůrovce!

Ředitel Moldan argumentoval, že opravdu existuje vědecká shoda, že za klimatickou změnou stojí člověk. Je to i doložené. Zvyšuje se skleníkový efekt, který má příčinu zejména v emisi oxidu uhličitého. "To není pravda. To je váš názor," skočil do toho Klaus. "Ke skutečnému oteplení dochází leda na Šumavě, protože tam podobní alarmisté vypěstovali kůrovce, kteří zničil celý les. Ale tvrdit, že vše je vina člověka, a že se za několik let usmažíme, je nesmysl!," řekl Klaus a zmínil podobná vědecká tvrzení ze 70. let, která se naopak nesla v duchu hrozby ochlazování.

"Sice si to děláme sami, ale zároveň je za tím určitý pokrok. Není možný, abychom si lehali na zemi s tím, že teď to budeme dělat, a chceme to zítra!," vstoupil do debaty Štengl. Holcnerová potvrdila slova svých předřečníků, že existuje vědecká shoda o klimatické změně, a že bychom se měli snažit udržet nárůst teploty pod 2°C oproti předindustriálním hodnotám, ideálně pod 1,5°C. "Bohužel se ale bavíme o hodnotách 3-4°C," domluvila Holcnerová.

Holandsko bude za 70 let pod úrovní vody!

Jílková připomněla, že snižování emisí nás bude stát miliardy až biliony. "Kolik nás bude stát, když ve studních nebude voda? Kolik bude stát třeba Holandsko. Podle odhadů Holandsko jaké dnes známe, bude existovat maximálně 70 let. Pak některé jeho části přestanou být obyvatelné, protože se dostanou pod úroveň vody. A co dopady na zemědělství?," reagoval Niedermayer.

Kovanda oponoval, že německý klimatický balíček, který vyšel na 54 miliard eur, přinesl snížení teploty o 0,0000013 °C. "Nezpochybňuji konensus klimatologů, ale jako ekonomovi mi to za takové snížení teploty opravdu nestojí. Ty peníze bychom mohli použít na léčbu tuberkulózy v rozvojovém světě a na hladovějící děti," řekl Kovanda. Do debaty se dostalo téma dosažení uhlíkové neutrality do 12 let. "Čím budeme topit, když nebudeme užívat uhlí?," podivila se Jílková.

Holcnerová řekla, že Rebelie proti vyhynutí usiluje o systémové změny, a proto se obrací na politiky. Klaus si stále trval na tom, že se jedná pouze o nové náboženství. "Dříve pasačka ovcí viděla Pannu Marii. Nyní vidí toto. Voliči to dobře zvládnutým marketingem chtějí," odpověděl Klaus Jílkové na otázku, proč se ke klimatu staví tak skepticky, když Německo do boje s ním investovalo miliardy euro.

Moldán následně varoval před dlouhodobými dopady klimatické krize. Už v létě jsme zažili nebývalá horka. Průměr v Evropě byl 40° C. Hrozí také záplavy. Kovanda varoval před ekonomickými riziky. "Zruinujeme-li tvrdými regulacemi autoprůmysl, tak se auta začnou vyrábět ve velkém v Číně nebo v USA. Pracovní místa se přesunou tam a v Evropě bude velká nezaměstnanost," varoval Kovanda.

Čína si s tím hlavu neláme! Rusko staví uhelné elektrárny

Jílková pak začala mluvit o tom, že Čína si s klimatickou změnou hlavu neláme, ačkoliv produkuje čtvrtinu uhlíkových plynů, a Rusko staví uhelné elektrárny. "Nehrozí nám ztráta konkurenceschopnosti?," zeptala se Jílková. Niedermayer ubezpečil, že Evropa plánuje vymáhat dodržování Pařížské dohody, k níž mimo jiné odmítl přistoupit i americký prezident Donald Trump, prostřednictvím cel.

"Za posledních 30 let se tady zavedlo spousta technologií, které přírodě pomáhají. Pořád tady slyším strašení a strašení, aniž by nám bylo řečeno, jak ty věci vyřešit. Všichni jenom křičí, ale nikdo schopen přijít s nějakým návrhem. Například tepelné elektrárny by mohly spalovat odpad," řekl pán z publika. Holcnerová na to řekla, že aktivisté nebo lépe řečeno aktivní občané mají být pouhým alarmem, a že s řešením mají přicházet odborníci a politici.

Petr Doubravský, který organizuje studentské stávky za klima, upozornil, že se nejedná o problém, který přijde za 10-20 let. "Už teď lidé musejí utíkat ze svých domovů. Už teď dopadá sucho na české zemědělce. A což teprv naše zdraví a budoucnost. Jestli si něco nemůžeme dovolit, aby na nás dál dopadaly důsledky změn klimatu," řekl Doubravský. Když Jílková nastínila slova Grety Thunbergové o ukradeném dětství, vysvětlil jí, že například on by býval mohl být doma, učit se a nesedět ve studiu.
 
Poslanec Schiller, který je z Mostu, upozornil na hysterii s natáčením Ropáku. Mluvilo se také o tom, že investice do boje s klimatem jsou efektivní, protože mají velkou návratnost, pokud jde o lidské zdraví. Jílková oznámila konec a téma příštího týdne, jímž budou diplomatické vztahy s Čínou, respektive vypovědění smlouvy mezi Prahou a Pekingem.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : eurozpravy.cz