Big_loader_ajax

Nová jména v čele Evropské unie

02.07.2019

Třídenní drama u konce. Lídři unijních zemí po složitých jednáních odložených a přerušených i během dneška dosáhli kompromisu. Do čela Evropské komise navrhují Ursulu von der Leyenovou, nynější německou ministryni obrany. Novým šéfem Evropské rady by se měl stát Charles Michel. To je současný belgický premiér.

Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Nakonec je do čela Evropské komise kandidát za frakci, jejíž součástí je i TOP 09, předpokládám, že z vaší strany nebude problém s tím podpořit tuto nominaci?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Myslím si, že s tou nominací úplně velký problém nebude, ale bude velký problém s tím celým procesem, protože nejde jenom o to, jestli je to o tom konceptu Spitzen kandidát, nebo ne, ale jde o to, že premiéři a prezidenti členských zemí si uzurpovali pravomoci, které jim nenáleží. Například v rámci těch dohod se dohadovali o tom, kdo bude šéfem Evropského parlamentu, což je beze sporu záležitost poslanců Evropského parlamentu a také nadesignovali vlastně podobu Evropské komise, což je záležitost nového šéfa Evropské komise a taky samozřejmě i ingerence Evropského parlamentu. Čili panuje tady velká nespokojenost s tím procesem. Možná, že ty hlavy postupně budou chladnout, ale zatím je ta nespokojenost obrovská a to i přesto, že v rámci tady tohohle obrovského handlu, který premiéři a prezidenti udělali, se tam dostalo opravdu hodně jmen, která jsou mi sympatická. Čili myslím si, že to ještě nebude vůbec úplně jednoduché.

Michal KUBAL, moderátor
--------------------
A vy budete patřit k těm chladnějším hlavám, nebo naopak vás ten proces tak rozehřál na to, že nakonec byste zvažoval možná jenom i hlasování proti té nominaci, ačkoliv jste říkal, že tam /nesrozumitelné/ sympatická jména?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já asi patřím k těm, kteří od začátku věděli, že to bude složité a bude to vyžadovat velmi velký kompromis, protože vlastně jsou 3 politické skupiny, které se musí shodnout tak, aby nějaká dobrá dohoda, aby nějaký výsledek existoval. A to znamená, že všichni budeme muset ustoupit, všichni budeme tak trochu spokojení a tak trochu nespokojení a takhle to holt v politice chodí. Nicméně opravdu ta určitá arogance premiérů a prezidentů, s jakou na sebe převzali rozhodování o věcech, o kterých opravdu rozhodovat nemohou, to zřejmě nezůstane bez odezvy a bude to docela komplikované, ale věřím, že nakonec se nějaké řešení najde. Ale bude to mít určitě určitý dozvuky, jak ve vztazích mezi parlamentem a radou, kteří by měly spolupracovat, aby Evropská unie dobře fungovala, tak i mezi určitými politickými frakcemi, protože vlastně před těmi volbami se k tomu konceptu Spitzen kandidátů hlásily ty hlavní frakce docela jednoznačně a pak ho najednou opustily v okamžiku, kdy se ukázalo, že nevyhrály.

Autor článku : Michal Kubal, moderátor České televize
Zdroj : Česká televize