Big_loader_ajax

Niedermayer: Vládní deficit se mi zdá příliš vysoký

29.07.2015

Praha - Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer odpovídal ve speciálním živém chatu skrze sociální síť na dotazy svých příznivců. Nevyhnul se ani takovému tématu, jako je státní rozpočet či Ukrajina.

Jeden z prvních dotazů, které Niedermayer dostal, se týkal společných evropských ozbrojených sil. Podle europoslance se nejedná o špatný nápad. "Myslím ale, že klíčová podmínka je neovlivnit tímto negativně zapojení většiny zemí z unie v NATO. To je zásadní pro evropskou i světovou bezpečnost a jakékoliv zpochybnění role NATO v Evropě by bylo podle mne velmi špatné," odpověděl.

"Myslím, že potřebujeme více zfunkčnit dnešní unii a nevytvářet unie nové"

"Vážený pane poslanče, zajímalo by mne, co si myslíte o návrhu fr. prezidenta Hollanda, aby měly země platící eurem svůj rozpočet, daně, parlament a vládu. Bylo by to řešení pro to, aby se podobným případům (jako bankrot Řecka) napříště předešlo? Myslíte, že je to budoucnost Evropy nebo života neschopná utopie? Byl byste pro účast ČR v takovéto organizaci?" obdržel Niedermayer další dotaz.

"Osobně do toho fanda nejsem a myslím, že to je daleko od reality. Postoj německého ministra financí, že nejprve se musíme naučit repektovat dohodnutá pravidla a pak uvažovat o jiných věcech (pro mne třeba posílení fiskální unie), je mi bližší. Myslím, že v době krize vzniklo spoustu "společných" mechanismů, typu fondu ESM nabo bankovní unie, a ty jsou ztěžejní. Naopak, samoúčelná snaha navyšovat rozpočet unie (ne o desetinky procenty, což dává smysl, ale na násobky dnešního 1% HDP), nemá smysl pokud není jasné, jaké funkce by na rozpočet přešly.... Princip subsidiarity, který formuje do značné míry unii, neznamená, že věci se mají dělat "nahoře", ale vždy naopak na nejnižší úrovni, kde to je účelné... Ani s fiskální unií by se řecký problém nevyřešil, spíše naopak. Posílení fiskálních mechanismů může vzniknout, až když bude jasné, že to nikdo nezneužije. Také posílení politických struktur jiných než unijních (euroskupina a podobně) bych nevítal a zvláště země, jako jsme my, by to mohlo dostat na periferii unie. Myslím, že potřebujeme více "zfunkčnit" dnešní unii a nevytvářet unie nové...." reagoval europoslanec.

"Deficit se mi zdá příliš vysoký"

Další dotaz směřoval na vládou navrhovaný rozpočet pro rok 2016. "Nezabýval jsem se strukturou, ale deficit se mi zdá příliš vysoký. A taky nevím, jak "přiměřený" je odhad příjmů - mnoho ministrů financí si pomáhá tím, že jej nadhodnotí, aby uspokojili požadavky ministrů a nezvýšlili schodek. Anekdotická evidence ukazuje, že minimálně na ministerstvech zavládl "čas hojnosti". Míním jak přijímání mnoha nových lidí (s vazbou na služební zákon), velkorysost v sociálních dávkách i třeba detailech, jako je zcela absurdní obnovení velvyslanectví v Luxemburku.... Vůbec mne to neteší, nikdo jiný než my to nezaplatí...." odpovídá Niedermayer.

"Hlavním důvodem krize na Ukrajině je bezprecedentní vměšování Ruska"

Odpovídal také na dotaz, co si myslí o pozvání Jaromíra Štětiny pro separatistického vůdce Azovu na půdu Evropského parlamentu. "Bohužel o tomto nic nevím. Ale vím, že pan Štětina je jedním z mála lidí, který se v dění na Ukrajině orientuje. Sdílím s ním jeho názor, že hlavním důvodem krize na Ukrajině je bezprecedentní vměšování Ruska. Také jeho postoje pomohly formovat zcela jasný postoj EP v ukrajinské krizi a jsem mu za tuto práci vděčný. Jinak, do EP zvou poslanci řadu lidí, kteří mohou poskytnout pohled na to, co se ve světě, businessu nebo společenosti děje. Slyšet od zdroje pohled na to, co se právě teď na východní hranici Ukrajiny děje, když tamní válka zmizela ze stránek novin, by mohlo být velmi užitečné," reagoval europoslanec.

Původní článek: http://domaci.eurozpravy.cz/politika/127363-je-to-smutne-pravicovy-europoslanec-prozradil-co-vsechno-zaplatime/

Autor článku : Lukáš Kňazovický
Zdroj : EuroZprávy.cz