Big_loader_ajax

Niedermayer: V posledních 5 letech naše ekonomika uvázla v jakési stagnaci

13.11.2014

ROZHOVOR Ono vůbec celý ten, řekněme, určitý krach českého kapitalismu, který, jak pan Klaus říkal, se snažil vybudovat v těch 90. letech, což byl opravdu těžký úkol, protože už v tom slově kapitalismus zaznívá slovo kapitál. A my jsme ten kapitál neměli.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Přes všechny chyby, které se staly v průběhu posledních 25 let, označil prezident Miloš Zeman období po listopadu roku 89 za úspěch. Cituji:"Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala." Řekl Zeman na konferenci "25 let svobodného podnikání", která dneska proběhla v Praze. "O kupónovou privatizaci se budu přít do konce světa." Řekl zase bývalý premiér a prezident Václav Klaus. Konferenci pořádala Česká hospodářská komora a mnozí hosté tak přišli za jejím šéfem Vladimírem Dlouhým jako za starým známým z 90. let. Prostě my kluci, kteří jsme spolu vládli.

A teď se pokoušíme spojit s Luďkem Niedermayerem, bývalým členem Bankovní rady České národní banky, který ovšem na konferenci měl také být. Hezký podvečer.

Luděk NIEDERMAYER, bývalý člen Bankovní rady České národní banky
Dobrý večer.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Slyšel jste, pane Niedermayere, od prezidenta nebo od Václava Klause dnes nějakou tezi, která by pro vás byla nová? Která by vás překvapila?

Luděk NIEDERMAYER, bývalý člen Bankovní rady České národní banky
Já jsem tam především na to jejich vystoupení už nebyl, protože jsem byl účastníkem prvního otvíracího panelu. Ale tady toto určitě nejsou nové teze. Mně jenom připadá, že některé jsou opravdu hodné diskuse. Například pokud pan prezident mluví o balvanech typu Viktora Koženého nebo pana Bakaly, tak je třeba uvědomit si, že význam pana Koženého vytvořila nedostatečná regulace kapitálových trhů. A v případě, že je nějaký problém s panem Bakalou, tak někdo s panem Bakalem uzavřel nějakou smlouvu. Pan Bakala neuzavřel smlouvu sám se sebou. Takže to mi tam tedy absolutně chybí. A to je podle mě z ekonomického hlediska velmi nedomyšlený výrok.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Tak, my jsme od politiků zvyklí slýchat výroky, ve kterých není všechno, co by tam být mělo. Pokud jde o řeč Václava Klause, tak jak jsem si našla, tak si také povzdychl na konferenci: "Bankovní socialismus? To je nálepka, falešnost." Zlobil se. A se vás ptám, opravdu?

Luděk NIEDERMAYER, bývalý člen Bankovní rady České národní banky
Samozřejmě ta slova se mu nemusí líbit, ale bohužel to, co se stalo, a to právě v tom prvním ekonomickém panelu o tom byla řeč, kdy právě prostřednictvím těch privatizačních fondů došlo ke spojení vlastnické pozice bank a jejich pozice jakožto poskytovatele úvěru. A najednou se nám ten systém dostal do stavu, kdy banky úvěrovaly podniky, které vlastnily a nechtěly úvěrovat ty podniky, které nevlastnily. A zároveň mám pocit, v té době existovaly určité politické přímé či nepřímé tlaky ve směru k zachování podniků, které byly z finančního hlediska neudržitelné při životě. Výsledkem toho bylo, že v těch zejména státních bankách se nakumulovalo obrovské množství špatných úvěrů a dostalo se to až do fáze, kdy ani stát nebyl ochoten tyto náklady uhradit. A zároveň stát zjevně, a to bylo za éry pana premiéra Zemana, pokud se nepletu, ani nevěřil tomu, že by dokázal banky lépe řídit a došlo k jejich privatizaci. Ono vůbec celý ten, řekněme, určitý krach českého kapitalismu, který, jak pan Klaus říkal, se snažil vybudovat v těch 90. letech, což byl opravdu těžký úkol, protože už v tom slově kapitalismus zaznívá slovo kapitál. A my jsme ten kapitál neměli. Tak tady toto skončilo určitým krachem koncem 90. let. A důsledkem toho je, že česká ekonomika má nadproporčně velký podíl zahraničních firem, což má docela závažné výsledky pro naše fungování...

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Když říkáte nadproporční, tak ve srovnání s kým?

Luděk NIEDERMAYER, bývalý člen Bankovní rady České národní banky
Se srovnáním s ostatními transformujícími se ekonomikami, které mají, zejména ty větší například typu Polska, vyšší podíl domácích firem. Ty naše zahraniční firmy jsou ziskové, vyplácejí samozřejmě svým vlastníkům zisky, to je součástí koneckonců těch jejich investic. A na tyto zisky si z makroekonomického hlediska musíme vydělávat tím, že budeme nesmírně exportně výkonní.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Rozumím. Já připomenu ještě jednu poznámku, která dnes zazněla na konferenci od guvernéra České národní banky Miroslava Singera, který řekl, že v letech 93 - 2013 rostla česká ekonomika o 67%, zatímco polská o 133%, slovenská o 129% a maďarská o 48%. Rozhodně tedy platí, Slováci a Poláci byli výrazně před námi. Jedna věta komentáře, prosím.

Luděk NIEDERMAYER, bývalý člen Bankovní rady České národní banky
Ten zásadní rozdíl není od roku 1993, ale v těch posledních 5 letech, kdy opravdu naše ekonomika, stejně jako maďarská, uvázla v jakési stagnaci. Zatímco polská a slovenská ekonomika rychle rostla. Čili to mě bolí víc než pohled na to, co se dělo v 90. letech. Protože ony ani ta čísla nejsou nějak úplně extra robustní.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Říká Luděk Niedermayer, bývalý člen Bankovní rady České národní banky. Já vám děkuji za informace, za názory, za účast. Hezký podvečer.

Luděk NIEDERMAYER, bývalý člen Bankovní rady České národní banky
Na shledanou.

Autor článku : Barbora Tachecí
Zdroj : ČRo Plus