Big_loader_ajax

Niedermayer: Tsipras promarnil šanci

08.07.2015

"Bylo docela příznačné, že jedinou podporu, kterou Tsipras tady v Evropském parlamentu měl, byla od extrémní levice a extrémní pravice s určitými tajemnými náznaky, že na světě je spousta přátel Řecka, které mu v případě nouze pomohou," říká v rozhovoru pro ČT 24 Luděk Niedermayer.
(edtiovaný přepis rozhovoru s europoslancem Luďkem Niedermayerem)

moderátor

Klíčový den pro Řecko, to měl být dnešek, kdy navštívil Evropský parlament premiér Tsipras. Nicméně nevyslechl si příliš pozitivních komentářů, slovo si totiž vzali zejména kritici řecké politiky. Luděk Niedermayer, nestraník za TOP 09, evropský poslanec, je teď hostem ČT 24. Vítejte. Dobrý den.

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

Dobrý den.

moderátor

Když jsem si pročítal sociální sítě i účty jednotlivých europoslanců, váš kolega pan Zahradil tam psal, že se neúčastní dnešního jednání, aby se neúčastnil PR kampaně řeckého premiéra. Máte pocit, že to byla PR kampaň?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

Tak ty obavy, že Tsipras toto využije k nějakému vytváření své podpory, tady byly. Ale z toho zpětného pohledu, a my si to právě nyní s kolegy rozebíráme, on to vystoupení podle mě nezvládl. Byl slabý i z toho hlediska, že nic nového neřekl. Vlastně opakoval stále stejné fráze o solidaritě, vůle řeckému lidu, jenže tu solidaritu tady, v evropském parlamentu, většina lidí vnímá úplně jinak. Čili bych řekl, že pokud měl vůbec nějakou šanci získat na svojí stranu část veřejného mínění, tak ji nepochybně nevyužil.

moderátor

Takže Vás nepřesvědčil, že částečnou vinu tedy nese možná i Evropa, Evropská unie, Německo, věřitelé a podobně? Že byla spáchána nějaká křivda na řeckém lidu? Takto to nevnímáte?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

Myslím si, že křivda určitě nebyla spáchána, protože legitimně zvolené řecké vlády se zavázaly k těm opatřením, které podmiňovaly finanční pomoc. Kdybychom šli dlouho do historie, tak bychom asi zjistili, že ten program nebyl dobře nastavený, protože špatně odhadl, to jak vypadá řecká ekonomika. Ale to je teď všechno relevantní, protože o přenastavení toho programu se nepochybně dá jednat. Řecká vláda vyjednává velmi zvláštním způsobem. Šéf komise Juncker tady zmínil, že podle jeho názoru byli velmi blízko uzavření dohody v okamžiku, kdy řecká vláda bez jakéhokoliv varování opustila jednání. Juncker musel korigovat to co Tsipras o jednáních říkal. Má pocit, že způsob jakým Řekové vyjednávají je vlastně ten hlavní problém. My si tak všichni klademe otázku, o co jim vlastně jde? Bylo docela příznačné, že jedinou podporu, kterou Tsipras tady v Evropském parlamentu měl, byla od extrémní levice a extrémní pravice s určitými tajemnými náznaky, že na světě je spousta přátel Řecka, které mu v případě nouze pomohou.

moderátor

Máte za to, že to může být třeba Rusko? Ti tajemní přátelé, aniž bych chtěl naznačovat.

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

To bylo docela zvláštní, že v jednom momentu se proti Tsiprasovi velmi silně postavili Zelení. Ti jsou tradičně na té straně, řekněme, ještě nalevo od socialistů. A ti právě vyřkli docela zajímavé varování, že pan Putin a demokracie jaksi k sobě nepatří a že by si toho měli být Řekové vědomi.

moderátor

Máte za to, že Řecko tedy chce jednat? Jaký je pro Vás výsledek toho dnešního projevu Alexise Tsiprase?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

Nepochybně chce jednat, proto také podalo novou žádost o peníze, ale jestli premiér předvádí na těch jednání to, co předváděl tady, tak je to opravdu velmi komplikované jednání. Mám pocit, že ani po těch měsících nepochopil, že ty peníze musí být podmíněny opravdu jasným reformním programem. A Juncker to tam řekl. On je tím posledním, který by žádal, aby Řecko snižovalo ty nejnižší penze, naopak tam od Tsiprase mnohokrát padlo, že má problémy s tím, jak funguje řecká administrativa, rozdělení bohatství v Řecku a nezdá se, že by s tím cokoliv za těch pět měsíců, co je u moci něco udělal. Přitom ten jeho mandát je neobvykle silný, vyhrál volby a teď i referendum.

moderátor

Pane Niedermayere, já ještě s dovolením využiji, že spolu hovoříme, zeptám se Vás na další bod, který jste dnes projednávali a to dohodu TTIP, dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Evropská komice už tedy má doporučení Evropského parlamentu, jaké je Vaše stanovisko?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

Myslím si, že to dopadlo velmi dobře. Ono není ani tak důležité, co v té naší zprávě je, ale co tam není. Protože tady už měsíce probíhala kampaň zejména na těch často extrémně levicových a pravicových stranách, které se snaží ze všech možných stran TTIP napadat. Minulý měsíc bylo na poslední chvíli odloženo hlasování, protože to vypadalo, že výsledek toho hlasování nebude vůbec pro další vyjednávání dobrý. Mezitím se situace uklidnila a podařilo se najít spoustu kompromisních znění. Například v té známé otázce arbitrážních řízení. Nakonec to poměrně velmi hladce prošlo s podporou hodně přes 400 hlasů. Je to dobrá zpráva. Když si odpůrci TTIPu pořádně přečtou tu zprávu a zjistí, že parlament se většinou těch jejich obav zabýval a jasně k nim postavil nějaké stanovisko. Čili myslím si, že parlament jednak přispěl k tomu, aby se to uklidnilo, to znamená, že komise má dál vyjednávat v těch intencích, ve kterých pokračuje, a zároveň těm, kteří chtějí naslouchat, řekl, jaké věci v té smlouvě nesmí být.

moderátor

Děkujeme za vaše komentáře. Luděk Niedermayer europoslanec za TOP 09. Hezký den.

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/STAN/

Nashledanou.

Zdroj : ČT 24