Big_loader_ajax

Niedermayer: Trump rozděluje americkou společnost

26.07.2018

Editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem v pořadu Události, komentáře.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pane Niedermayere, Vy jste byl ve Spojených státech po soukromé linii. Vnímal jste rozdělení této země na lidi, kteří jsou s Donaldem Trumpem a proti němu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Já jsem tam byl na misi Evropského parlamentu, čili ne tak úplně soukromě, ale na ekonomické misi. Rozdělení je tam velké a prezidentovy akce, které i tamním ekonomům připadají nesmyslné, na jeho voliče prostě zabírají. Zatímco druhá část je vůbec nechápe, čili to rozdělení je tam poměrně silné a hodně lidí dnes v Americe má názor, že kdyby se nyní konaly volby, tak by Donald Trump pravděpodobně uspěl.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Vnímají místní lidé jako velký problém tento hluboce vykopaný příkop a dvě rozdělené skupiny?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Myslím si, že je velmi těžké mít nadhled, protože každý z těch lidí, když to trochu přeženu, patří do některého tábora, je přesvědčený, že ten tábor má pravdu a ve své pravdě se utvrzuje. Utvrzují se v tom Trumpovi voliči tím, že sledují jeho Twitter a média, která Trumpa podporují. Utvrzuje se v tom i ten druhý tábor. Čili myslím si, že ano. Těch poměrně málo lidí, kteří mají určitý nadhled, vidí, že je to velký problém, protože to determinuje přemýšlení lidí a nejsou schopní přijímat argumenty druhé strany. Ale je otázka, co se s tím dá dělat. Bohužel tento trend rozdělení společnosti není v dnešní době zdaleka jenom vlastností Spojených států.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Jak číst Donalda Trumpa? Jednou někoho kritizuje, podruhé pochválí, pak úplně převrátí to, co řekl před jedním, před dvěma dny. Je to spíše taktika, snaha šokovat, nezkušenost?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Z názorů našich diplomatů v Americe, i kongresmanů se kterými jsme také jednali, mám pocit, že jeho tweety by se neměly přeceňovat. Ty tweety a ty jednotlivé výroky opravdu slouží k tomu, aby získával body u svých voličů a velmi dobře mu to funguje.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Ale zároveň je to nejmocnější muž světa.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Co je podle mě nebezpečné, je ten jeho myšlenkový koncept. Jeho myšlenkový koncept opravdu je, že Amerika je v dnešním světě, který stojí na dohodách, na pravidlech, na existování silných nadnárodních organizacích, jako je NATO, Světová obchodní organizace, Evropská unie jako velmi silný hráč na světové scéně, tak jemu toto nevyhovuje. On by měl raději systém, ve kterém fungují jednotlivé státy, protože je jasné, že tomuto systému by Spojené státy absolutně dominovaly a diktovaly by si podmínky. A to je právě to nebezpečí. A myslím si, že když jdete do historie, o tom nás tam právě přesvědčovali lidé z think tanků a také diplomati, on je v tom konzistentní. Donald Trump takto mluvil i v minulém století, když říkal, že Amerika je v dnešním systému znevýhodněná, já on to chce změnit. Je zde obava, že se mu podaří rozklížit světový pořádek, který po druhé světové válce desítky let vznikal, právě proto, že se bude domnívat, že Amerika v tom systému bude silnější. Já si myslím, že je to omyl. Bylo by to velké neštěstí pro zbytek světa, ale na konci toho by opravdu nebyla silnější a skvělejší Amerika, což je to, po čem touží.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Mluvil jste o tom, že Donald Trump se snaží rozklížit staré zajeté pořádky. Nepůsobí Evropa v tom dialogu zbytečně ustrašeně? Jsme dostatečně sebevědomí, jak to vnímáte Vy z pozice europoslance?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Já si myslím, že úplně ne. Myslím si, že v případě, když nám někdo ublíží, tak na to reagujeme. Ale zároveň jsme vždycky připraveni jednat o tom, aby k další eskalaci konfliktu nedocházelo, a to je jediná správná pozice. My musíme být na jednu stranu dostatečně suverénní a na druhou stranu nechávat otevřené dveře k jednání. Já jsem hrozně rád, že po určitém neúspěchu, se kterým se setkala mise prezidenta Macrona a dokonce i kancléřky Merkelové za Donaldem Trumpem, jejíž cílem bylo právě zmírnit to napětí v obchodních vztazích, nyní po jednání s předsedou komise se zdá, že došlo k nějakému zklidnění. Já bych to úplně nepřeceňoval, protože to, co oba pánové řekli na tiskové konferenci, je velmi obecné.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Myslíte výsledek toho setkání?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Ano, ale je důležité, že z pozice rivala, ne-li dokonce nepřítele, najednou Donald Trump začal mluvit o partnerovi, což je koneckonců to, co nám opakovali ti partneři, se kterými jsme jednali, včetně velmi vysokých úředníků Trumpovy administrativy. Čili toto oni považovali za důležité zmínit a pan prezident Trump to zmínil. Myslím si, že vzhledem k tomu, jak je veřejnost znejistěná jeho obraty, že „ano znamená ne, ne znamená ano a vlastně je to úplně jinak, než jsem to řekl,“ tak já doufám, že minimálně pár týdnů mu to vydrží a za tu dobu se podaří vyjednat něco, co bude trochu robustnější.

Na celý pořad se můžete podívat zde

Zdroj : Události, komentáře