Big_loader_ajax

Niedermayer: Před schůzkou s realitou

29.04.2021

Týdeník Respekt si dovolil vskutku odvážnou věc. Zeptal se několika lidí z oblasti kultury a architektury, zda se má Praha pustit do stavby nové koncertní haly, i když budou vynaložené finance chybět na dopravu či sociální služby. Odpověď byla jednoznačná. Samozřejmě, že ano. A jistě to na úkor jiných věcí, které jsou též důležité, nebude. Stačí to udělat šikovně.

Jsem si jistý, že zcela stejná odpověď by byla při dotazu, pro většinu, na první pohled smysluplných investic (lepší školy, zařízení pro seniory, lepší a čistá doprava, podpora kvalitního výzkumu, a mnohem více). Neb již z podstaty věci, dobré a užitečné věci se musí dělat i ve špatných časech. A v rozpočtu města, jako je Praha, které hospodaří s desítkami miliard, se nějaká ta miliarda jistě najde.

Nyní odhlížím od toho, že peníze jsou u nás rozdělovány tak, že zatímco se velká města službami i kvalitou investic opravdu blíží "západu", jinde jsou obrázky spíše “východní”. Obec, kde kousek za Prahou žiji, zvládla za 15 let postavit 5m chodníku a kontejnerovou školku. A to je vše. Nyní zoufale šetří peníze na kanalizaci a tudíž prý nemá ani na to, aby po vesnici byly smysluplné dopravní značky.

I přesto bych byl rád, kdyby výborná divadla, měla kde hrát, hudebníci, kde koncertovat a lidé by se mohli vzdělávat na krásných a inspirativních výstavách a v muzeích.

Problém je ale někde jinde. Je jím mnoha set miliardový deficit, do kterého naši zemi dostala kombinace špatného vládnutí vlády, chyb parlamentu a pandemie. Na jednu stranu to vypadá, že nějaká ta miliarda na hezké investice se přece musí najít, když chce stát hospodařit s dluhem 500 miliard, ale takováto myšlenka změní možnou krizi v krizi skoro jistou.

Kvůli existující situaci budeme v dalších letech muset hledat stovky miliard úspor (tedy nepostavených hal, neopravených náměstí, nezmodernizovaných železnic, nepodpořeného výzkumu či nezvýšených platů státních zaměstnanců) či stovky miliard zvýšení daní (což je vidina ještě méně radostná, pokud by se to týkalo vás, a nikoliv těch ostatních). V reálu to bude kombinace obého. A bude to trvat, dle tempa a štěstí, mnoho dalších let. Zaplatíme nejen za nezvládnutí pandemie (náklady s ní by měly být jednorázové a ty zas tak zásadní pro budoucnost nejsou), ale hlavně za příliš populistickou a neudržitelnou rozpočtovou politiku státu posledních let.

Mnoho lidí namítne, že je třeba zbavit se korupce, lépe zadávat veřejné zakázky, a zrušit nesmyslné výdaje, a poté nebude problém peníze na vše najít. Nemyslím, že je to tak jednoduché. Při plném respektu k dovednosti pana Faltýnka, či aktérům brněnské Stoky a jim podobným, stovky či desítky miliard se v nich asi nenajdou (pevně doufám, že se zde nemýlím). Navíc, právě konání těchto lidí ukazuje, že zbavit se korupce je věc věru složitá.

Myslím též, že zakázky již zadáváme mnohem lépe než třeba před 10 lety, a obávám se, že v dalších letech s nimi bude problém opačný - rostoucí inflace a možná v některých oblastech silná investiční vlna, která může odstartovat, zakázky státu spíše zdraží. A to i když budou zadávány odpovědně a kompetentně.

Jistě existují výdaje státu, které bych třeba já osobně rád "odboural". Jiní by ale viděli věci zcela opačně. Proč kultura, sport je přece důležitější, proč péče o seniory, potřebujeme dobré nemocnice pro všechny, proč podpora vlaků, já mám rád auto.

Takže nezbude, než si začít připouštět, že obětí krize a špatného vládnutí nebudou jen věci špatné, ale i ty, o kterých si mnoho z nás myslí, že jsou bezesporu dobré. Problém bude, že na ně prostě nebudou peníze.

Jak vidno, ještě jsme k tomuto poznání nedospěli. Ale termín schůzky s realitou se neúprosně blíží. 

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : Lidové noviny, 28. 4. 2021