Big_loader_ajax

Niedermayer: Poslali jsme špatný signál do Ruska. Máme desítky hodin na nápravu

26.02.2022

Politici po celém světě se předhání v tom, kdo ostřeji odsoudí ruský útok na Ukrajinu a kdo nejostřeji tituluje ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Jenže konkrétní činy za slovy kulhají. Mocnosti nejsou ochotné přijmout nejtvrdší sankce a odstřihnout Rusko od světových trhů, tedy od systému SWIFT. Proč nejsou světové sankce dostatečné?

Hostem Ptám se já byl europoslanec za TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

O balíku dosud nejtvrdších sankcí jednali ve čtvrtek večer lídři zemí EU, během pátku pak seznam doplňovali diplomaté. Opatření mají oslabit ruský finanční či energetický sektor.

Postihy mají spočívat v kontrolách exportu, omezení vývozu zboží dvojího využití nebo v restrikcích týkajících se vydávání víz. Měly by omezit ruský přístup ke kapitálu a zasáhnout až 70 procent ruského bankovního trhu.

Sankce se dotknou i prezidenta Vladimíra Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova osobně. Unie oběma zmrazí majetek. Lídři se naproti tomu neshodli na vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, jež navrhovaly některé země.

Jaké sankce by zapůsobily nejvíc? A reaguje Západ ekonomicky na ruskou agresi dostatečně silně?

Celý rozhovor si pusťte v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Jak hodnotíte současnou debatu o sankcích? Má to dvě stránky. Jedna je pozitivní a druhá méně. Ta pozitivní je, že takováto spolupráce západních demokracií tady hrozně dlouho nebyla. Skvělá transatlantická spolupráce, to jsme si po době Donalda Trumpa ani nedokázali představit. To, že Putin předpokládal, že se mu podaří rozdělit Západ, to se nestalo. Ta méně pozitivní věc je, že rozhodnutí zaostávají za realitou. A ta jde strašně rychle. (…) Nelze říct než, že čtvrteční rozhodnutí Evropské unie je příliš slabé.

4:00 – Západ by měl sáhnout k těm nejzřetelnějším politickým a diplomatickým sankcím. Není čas čekat. (…) Rozhodnutí neiniciovat zablokování zapojení ruských bank do SWIFT teď působí strašně nešťastně. Bohužel ty věci jdou příliš rychle a západní politika s tím nedrží krok.

5:00 – Od lidí, kteří se zabývají analýzou diplomacie, slýchám, že Západ (při očekávaní eskalace konfliktu na Ukrajině – pozn. red.) udělal, co mohl. V posledních hodinách už byly tajné služby na 90 % přesvědčeny, že k invazi dojde, ale byla stále velká diplomatická snaha. Nemyslím, že je to selhání. Řada lidí doufala, že k tomu nedojde, ale zároveň byla přesvědčena, že k tomu velmi pravděpodobně dojde. Ten šok byl z toho, že se to stalo.

6:00 – Jakékoliv ekonomické, politické, diplomatické sankce nezastaví ty ruské vojáky. Bavíme se o tlaku, který vznikne na Rusko v horizontu týdnů, někdy i měsíců. Rusko se podle všeho velmi dobře a chytře na tuhle věc měsíce připravovalo. Banky mají dostatek hotovosti a možná i plány, jak budou zablokování SWIFT čelit, ale je úkolem Západu, aby Rusko pocítilo velmi vysokou cenu za tohle šílené rozhodnutí.

7:00 – Prezident Biden řekl transparentně, že je zjevné, že americký voják se nepostaví ruskému. Mohlo by to mít nedozírné následky. Určitě jsou jiné cesty jak podpořit vojenskou sílu Ukrajiny. Bylo by tragické, kdyby se ukrajinská země rozhodla bojovat s agresorem a došly by jim náboje. To je tragédie, kterou bychom neměli dopustit. Ta červené lajna je, že většina zemí neuvažuje, že by do toho zapojila své vojáky. Je tam rozdíl být a nebýt členem NATO. Kdyby došlo v útoku na členskou zemi NATO, v Pobaltí, reakce by byla jiná.

10:00 – Je chvíle použít to, co lze použít. Pokud se bavíme o SWIFTu, tak není nad čím váhat. Intenzivnější by mělo být obchodní embargo. Diskuze by měla být o tom, v jakých komoditách je Západ ochoten s Ruskem obchodovat a ne, v kterých to bude zakázané. Je to proces, který musí trvat tak dlouho, dokud bude Rusko dělat to, co dělá.

11:00 – Jedna z variant s možností odstavení ruských bank je, že by velká část obchodu měla problém. (…) Předpokládám, že také majetek ruské centrální banky by měl být zmrazený.

14:00 – Existují analýzy, jak nahradit plyn z Ruska. Evropa naštěstí po minulé ukrajinské krizi investovala do infrastruktury, máme dobrý systém plynového vedení. Země operují s poměrně velkými zásobníky a do karet nám hraje, že končí zima. Dodávky lze nahradit, ale za cenu vyšší ceny.

18:00 – Nehrozí, že Západ selže? To hrozí vždycky. Zatím bych to ale hodnotil, že je zde zaváhání a máme desítky hodin, možná dny, abychom ho napravili. Dosud jediný otevřený proponent zmrazení SWIFTu je Boris Johnson a několik evropských premiérů, možná proto byla diskuze odložena. Já bych to viděl jako zaváhání, jehož ekonomický význam je menší než politický. Poslali jsme špatný signál do Ruska, že budou sankce možná měkké nebo se nad nimi budeme hádat a je to katastrofální signál do Ukrajiny. Pro lidi, kterým létají nad hlavou rakety a stíhačky. Musí být jasné, že Západ nevyvažuje, ale jedná.

20:00 – Putinovo jméno by na sankčním seznamu být mělo. Jednoznačně by tam měl být jako číslo jedna.

Původní znění článku i s podcastem naleznete zde.

Autor článku : Marie Bastlová
Zdroj : Seznam Zprávy