Big_loader_ajax

Niedermayer: Historie vzniku Československa je stále inspirativní

25.10.2018

Štrasburk 25. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - Okolnosti vzniku Československa v neklidné Evropě roku 1918 mohou být stále zdrojem inspirace. ČTK to dnes řekl český europoslanec Luděk Niedermayer, který na právě končícím plenárním zasedání Evropského parlamentu zorganizoval výstavu věnovanou 100. výročí založení ČSR a také kultuře, vědě či sportu ve společném státě Čechů a Slováků.

Desítka informačních panelů o zakladatelích Československa, československých legiích nebo o objevech, jakými jsou kontaktní čočky či trhavina Semtex, byla po tři dny k vidění v srdci štrasburského areálu Evropského parlamentu v takzvaném květinovém baru. "Využil jsem svého práva tuším jednou za mandát si zarezervovat prostor a zdálo se mi nejvhodnější to udělat právě v souvislosti s tím stoletým výročím," vysvětlil Niedermayer.

"Myslím si, že historie vzniku Československa ve velmi neklidné Evropě roku 1918 je stále inspirující a koneckonců nám také říká, proč je tak důležité, že nyní je ta Evropa spojená a drží při sobě," pokračoval europoslanec, který vede českou delegaci v největší europarlamentní frakci Evropská lidová strana. Vyzdvihl zároveň snahu zakladatelů ČSR vytvářet po roce 1918 moderní a demokratickou společnost.

Ačkoli nemá Niedermayer jasno v tom, zda bylo rozdělení Československa "tou nejlepší věcí, která se nám za těch sto let povedla", aktuální vztahy ČR a SR i na úrovni obyčejných lidí hodnotí jako skvělé. "Je to také spojené s tím, že jsme se vlastně vrátili do jednoho svazku uvnitř Evropské unie. Možná, že ta budoucnost by vypadala jinak, kdybychom nebyli členy EU a začali bychom mezi sebou vytvářet nějaké pevné hranice," řekl.

Niedermayer každopádně považuje za přínosnou skutečnost, "že vedle sebe máme zemi, která v některých věcech zvolila jinou cestu", což umožňuje vzájemné srovnávání. Zmínil se v této souvislosti o přijetí eura i o aktuálním postoji k další evropské integraci. "Toto porovnání je hrozně užitečné a já jsem za něj vděčný," poznamenal český europoslanec.

Zdroj : ČTK