Big_loader_ajax

Niedermayer: Eurokomisař navržený vládou by měl mít podporu domácích europoslanců

26.05.2014

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.

Eurokritické strany v Unii posílily. To je hodně, hodně stručný popis výsledků hlasování. V každé zemi je ale s volebním výsledkem spojen přece jen trochu jiný příběh. Tak třeba v Česku vyhrálo hnutí ANO. Bude mít ale stejně mandátů jako TOP 09 a ČSSD. Poprvé se do Evropského parlamentu podívají také Svobodní. Naopak Strana zelených na mandáty nedosáhla a její předseda už ohlásil rezignaci. No, a do toho začíná další velká polemika, kdo bude českým eurokomisařem.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Když se dva perou, třetí se směje. Tak by se dal popsat výsledek voleb do Evropského parlamentu. ČSSD chtěla potvrdit své prvenství z předchozích voleb. Dokázala ale vyhrát jen ve dvou krajích a skončila třetí. Největší rival sociálních demokratů, hnutí ANO, sice bylo první, ale zásadní zisk hlasů a odstup od ČSSD se nekonal. To, že by tahle výhra ovlivnila společného vládnutí stran, ale všichni popírají.

David BOREK, moderátor
Zvolený, President-elect, jak se říká ve Spojených státech. Není to paradox, že vaše dvě strany, mimochodem, vaše strana, TOP 09, vznikla tak trochu odchodem části lidí ze strany lidové, budou nakonec zasedat v Evropském parlamentu v téže frakci? Jak vysvětlit rozdíl voličům, kteří se rozhodovali, jestli Niedermayera nebo kandidáta KDU-ČSL a nakonec oba tito kandidáti budou ve stejné frakci.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Já myslím, že to velký paradox není. Rozdíly mezi těmi stranami existují, ale zároveň myslím si spoustu styčných bodů. A já předpokládám, že poslanci zvolení za KDU nám budou názorově nejblíž a budeme spolupracovat v té frakci, protože v té nejvýznamnější frakci Evropského parlamentu budeme mít docela hodně voličů, docela dobře hodně poslanců.

David BOREK, moderátor
Pokud sečtu mandáty pro KDU-ČSL a pro TOP 09, tak vlastně za Evropskou lidovou stranu bylo v Česku zvoleno 7 europoslanců, tudíž nejsilnější frakční skupina v rámci Evropského parlamentu. Mám tomu rozumět tak, že vaše dvě strany budou koordinovat to, kdo by třeba měl být evropským komisařem za Českou republiku?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
To asi ne, protože ta volební síla českých poslanců tam není úplně zásadní. Ale já si myslím...

David BOREK, moderátor
No, ale ono se, pardon, ono se neřeší, to se neřeší, to se nemusí až tak řešit v Bruselu a ve Štrasburku. To řešíte... 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
A to je přesně to, co jste říkal, já s vámi souhlasím, protože myslím si, že by bylo nešťastné, kdyby vláda delegovala takového komisaře, který by neměl podporu dokonce těch domácích europoslanců. Čili myslím si, že to by byl dobrý začátek...

David BOREK, moderátor
Takže se budete domlouvat s KDU-ČSL na případném kandidátovi na eurokomisaře?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Ten velký rozdíl mezi těma stranama je v tom, že KDU je součástí vlády, my jsme v opozici. Já předpokládám, že vláda přijde s kandidátem, který bude dobrý, který bude mít šanci dostat dobré portfolio v rámci Komise, a potom ten kandidát se bude snažit získat podporu českých europoslanců.

David BOREK, moderátor
Kdyby to nedopadlo s vámi, protože zrovna vaše jméno bylo skloňováno jako možný eurokomisař, kdyby to nedopadlo, Zuzana Roithová, představitelka strany, která je členkou stejné frakce Evropského parlamentu...

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Já bych začal s tou první částí. Jednak jsem žádnou nabídku nedostal a já si nedovedu představit, že bych ji akceptoval. Můj plán, já jsem takový organizovaný člověk, je, že chci být v Evropském parlamentu a chci tam pět let pracovat a ne dělat něco jiného, navíc s takovým docela komplikovaným mandátem. Ale jinak...

David BOREK, moderátor
Zuzana Roithová?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Já můžu říct pouze svůj osobní názor, protože myslím si, že toto je spíš otázka pro špičky TOP 09. Můj osobní názor je, že já mám paní Roithovou rád a je mi velmi sympatická. Musím říct, že i ti další kandidáti, třeba Pavla Mertlíka si velmi vážím, je to velmi kvalitní ekonom, ale myslím si, že ten gard, ta logika je opačná. Vláda by měla přijít s nějakým návrhem a pak se bavme o tom návrhu a já znovu opakuju, byl bych rád, kdyby ten navrhovaný kandidát získal podpory co nejvíce českých europoslanců, protože by to byl dobrý začátek.

David BOREK, moderátor
Kdyby tím vládním kandidátem, koaličním kandidátem byla Zuzana Roithová, podpořili byste ji?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Nemůžu mluvit za všechny. Mně je paní Roithová velmi sympatická.

David BOREK, moderátor
Volební neúčast je velký problém. To je jak velké zpochybnění oslnivých vítězství vašich stran to vlastně je?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Mě to velmi mrzí tady tohle, protože myslím si, že výsada té demokracie je, že lidé se mohou účastnit na tom veřejném rozhodování, jakmile ztrácejí chuť k tomu, tak ta demokracie se oslabuje. Čili je to špatná zpráva. Mě to zejména mrzí v těchto evropských volbách, protože myslím, že jsme měli dost důvodů si uvědomit, jak je to pro nás důležité, situace v Rusku, desetileté výročí a tak dále. Zároveň já si netroufám říct, co chtělo říct těch 80 % lidí, kteří k volbám nepřišli. Taková ta interpretace, že to byli euroskeptici, kteří tam nepřišli, podle mě je nekorektní.

David BOREK, moderátor
No ne. Mně spíše šlo o to, co říkáte tomu, že váš mandát. My se nikdy nedozvíme, co si myslelo těch 80 plus něco % voličů, ale jestli váš mandát není slabší, jestli vítězství vaší strany není trochu shozeno tím, že tak málo lidí přišlo.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Můžeme nekonečně dlouho spekulovat, jestli bychom na tom byli lépe, nebo anebo hůře. A já si nedovedu představit, že by někdo v Evropském parlamentu zpochybňoval mandáty českých europoslanců kvůli nízké volební účasti. Ale nesmírně mě to mrzí a stejně tak jako paní poslankyně bych byl rád, aby příště to vypadalo jinak. A rád bych pro to i něco udělal.

David BOREK, moderátor
Mimochodem, když tedy společná témata. Já tady ohřeji si znovu polívčičku, kterou jsem tady vařil s panem Pospíšilem. Manifest Evropské lidové strany, sociálně tržní hospodářství. Luděk Niedermayer, matador českých ekonomických televizních debat, sociálně tržní hospodářství, to je to, co teď byste podepsal?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
To je pojem, který není tak úplně jasně vysvětlitelný. Ale je jasné, že bez sociální stability ve společnosti tu společnost nečeká nic dobrého.

David BOREK, moderátor
Luděk Niedermayer, Michaela Šojdrová, nově zvolení evropští poslanci, oběma děkujeme, na shledanou.

Autor článku : David Borek
Zdroj : ČT 24