Big_loader_ajax

Niedermayer: Důvod pro sankce nepominul

12.09.2014

Rozhovor s Luďkem Niedermayerem o situaci v Rusku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Ode dneška platí přísnější hospodářské sankce Evropské unie a taky Spojených států proti Rusku. Obojí jsou zaměřené na další odvětví průmyslu, včetně zbrojního a postihují i největší ruské banky. Unijní opatření zakazují mimo to dodávky techniky potřebné pro těžbu energetických surovin a rozšiřují seznam osob, kterým Brusel zakázal cestovat na unijní území a zmrazil jim zahraniční účty. Mezi dalšími 24 ruskými hodnostáři jsou například poslanec Vladimir Žirinovskij nebo samozvaný premiér doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko. Šéf Kremlu Vladimir Putin prohlásil poté, že Moskva zvažuje odpověď na tyto sankce a osočil Západ, že jeho snahy narušují mírový proces na Ukrajině.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pane Niedermayere, je nutné podle vás nyní zpřísňovat sankce vůči Moskvě kvůli vývoji na východní Ukrajině?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Podle mého názoru je to vhodné, protože to, co dříve po Rusku západní země požadovaly, to znamená, aby jednoznačně ukončily podporu takzvaných separatistů na východu. Ay si kontrolovalo své hranice, aby přes ně neproudila vojenská technika, předpokládám, obvykle s požehnáním Kremlu, tak to se prostě nestalo. Stejně tak, jak třeba pan prezident Obama zdůraznil, Krym je stále zabraný Ruskem, takže jakkoliv já vítám to, že tam došlo k příměří, které je sice porušováno, ale stále plní určitou funkci příměří, tak důvod pro sankce nepominul a Rusko neudělalo to, co od něho Západ požadoval. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Věříte, že hospodářské sankce dokážou donutit Kreml, aby stáhnul své vojáky z východní Ukrajiny? Nemůže to být třeba opravdu kontraproduktivní v době, kdy v té oblasti platí, i když křehké a občas narušované příměří?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
My tady samozřejmě nemůžeme žít v obou scénářích a vyzkoušet, který lépe funguje, ale já především jako ekonom musím říct, že ty sankce fungují a z toho nejsem ani úplně zásadně překvapený, protože sankce vůči Rusku jsou ten typ sankcí, který má efekty a můžeme se podívat na ekonomické údaje a můžeme se podívat na rostoucí nervozitu členů ruské vlády. Čili sankce fungují a já jsem přesvědčen, že ten mírový proces má řadu excesů a slabin. Nevíme, kam nás dovede... Myslím si, že pokud evropští politici stojí za tím, co řekli v červenci a v srpnu, tak jim nezbylo nic jiného, než sankce uplatnit, protože se ukázalo, že Rusko některé klíčové body, jako například ochranu hranic, neplní. Koneckonců historka o tom, že ruští vojáci během své dovolené vyrážejí bojovat na Ukrajinu, je úsměvná. Nedovedu si představit stát, který by toleroval, aby vojáci na dovolené (možná si sebrali nějaké ty zbraně) šli bojovat do nějakého cizího státu. Čili to, že tam Rusko hraje nějakou roli, to je naprosto nepochybné. To, že tam teď dochází ke zlepšení, je pravda, ale ne k takovému, aby to zdůvodňovalo to, že by sankce nebyly zavedeny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Když říkáte, pane Niedermayere, jako ekonom, že sankce fungují, tak máte nějaký konkrétní důkaz něco, o co se dá toto tvrzení opřít?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Tak především, co se týká ekonomických údajů, tak v Rusku roste inflace, což znamená, že tam dochází také k tomu, že některé zboží na trhu není, což si Rusové způsobili sankcemi sami. Inflace je nad 8 %, centrální banka na to musela reagovat poměrně výrazným zvýšením úrokových sazeb, což opět brzdí tamní ekonomiku, propadá se rubl a tak dále. A když se na to podíváme z širšího pohledu, tak podíl evropských vývozů do Ruska činí nějakých 7 % našich vývozů, zatímco těch ruských do Evropy je více než 50 %. Čili dokonce i to zbrzdění všeobecného obchodu, na kterém se více podílejí ruské sankce, než ty evropské, je pro Moskvu velmi nepříjemné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Díky, na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Na shledanou.

Autor článku : Veronika Sedláčková
Zdroj : ČRo Radiožurnál