Big_loader_ajax

Niedermayer: Číňané se chovali jako v cukrárně

29.03.2018

Před dvěma lety do Česka mířil na oficiální pozvání prezidenta Miloše Zemana jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Mělo jít o „restart vztahů“ s Čínou s příslibem investic čínských miliard v Česku. Realita po dvou letech je ale jiná.

„Společnost, která koupí pivovar, k tomu ocelárnu, kus aerolinek a fotbalový klub a pár vybraných nemovitostí, je pro mě nečitelný partner. Určitě si nemyslím, že to je firma, které u nás vytvořila velkou přidanou hodnotu,“ souhlasil další host pořadu, europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle něj se ukázala jako chybná „víra v obrovské investice, které tady změní tuto zemi“.

„Celá Evropa mluví o tom, že jádrem prosperity a stability jsou malé a střední podniky a nikoliv vytváření nějakého politického partnerství s jakousi podivnou firmou, o jejímž původu peněz od počátku byly pochyby,“ dodal Niedermayer.

„Možná, že jednou přijdou čínské vyspělé firmy, které opravdu použijí Českou republiku jako můstek pro evropský trh. Ale bude to vypadat úplně jinak, než jako když přijdete do cukrárny a řeknete já chci kus toho a toho,“ dodal Niedermayer.

Jak v Devadesátce připomněla Olga Lomová, v Česku je jen malá část CEFC. „Spoluvlastní po celém světě podíly ve strategických odvětvích, je to obrovský konglomerát a množství nejrůznějších hospodářských zájmů, které čínský stát má,“ uvedla sinoložka.

„Investují primárně do energetiky a nerostných zdrojů, do finančnictví, nemovitostí, logistiky a infrastruktury a do médií. V konkrétních zemích si pak vybírá odvětví, ve kterých daná země vyniká - vzorec je stejný, jen se mění poměr toho koláče,“ nastínila zacílení čínských investic analytička Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezková.

Co bude s čínským majetkem v Česku, zatím není jasné

Čínská CEFC vlastní v Česku například budovu bývalé Živnobanky, pivovar Lobkowicz, strojírenský podnik ŽĎAS, nebo třeba Slavii Praha i s fotbalovým stadionem.

„Strategické investice si bude chtít skutečně čínský stát držet a uvidíme, jestli opravdu pro něj je strategické, aby byl jeho majetkem klub Slavia a fotbalisté Slavie měli na dresu napsáno China. Je to investice do vztahů s veřejností, statusová a zároveň vlivová,“ uvedla sinoložka Lomová.

Ten si myslí, že by se Česko mělo orientovat na spolupráci se svými blízkými partnery. „Místo toho, abychom hledali zdroj naší stability a prosperity tam, kde je, vydáváme se do takovýchto dobrodružství, které se zvrhlo v tomto případě až do takovéto ekonomické a politické frašky,“ dodal Niedermayer.

S tím však nesouhlasí europoslanec Pavel Poc (ČSSD). „Čína je obchodní partner, nelze jí zcela uzavřít ekonomiku a myslím, že i pro posilování vlivu v oblasti lidských vztahů je třeba, aby tyto vzájemné vztahy existovaly. Domnívám se, že je potřeba tyto vztahy rozvíjet a upravovat, vyhýbat se samozřejmě nevýhodám, které by z toho mohly plynout, jako jsou špatné investice,“ řekl Poc.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává téměř 30 tisíc lidí.

Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil v roce 2002 právě Jie Ťien-ming, který je nyní vyšetřován. Podle čínských investigativních novinářů patří k „nejtajemnějším čínským boháčům“.

Původní článek zde

Autor článku : mkk
Zdroj : ČT24