Big_loader_ajax

Niedermayer: Časová tíseň ohledně brexitu je na obou stranách

21.10.2019

Editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem.
Roman FOJTA, moderátor
Unijní vyjednavači se s Michelem Barnierem shodli, že není nutné čekat, až brexitovou dohodu schválí britský parlament a je čistě na tom evropském, kdy a jestli vůbec dohodu potvrdí. Čili podle Vašeho názoru, měl by Evropský parlament hlasovat o dohodě bez ohledu na ten britský?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Dohoda, která vznikla minulý týden, musí nejdříve projít výborem, který za ní zodpovídá a poté, co by prošla výborem, může být rozhodnuto, že půjde na plenární zasedání. Jednání začalo ve Štrasburku a první bude na výboru, který se bude smlouvou zabývat, aby jí posoudil a potom bude záležet na vůli poslanců. Stejně jako poslanci v britském Westminsteru budou chtít i evropští poslanci diskutovat a analyzovat text, jak vypadá a zda dohoda odpovídá zadání, které členské země vyjednavačům daly. I když to, že dohodu podporuje pan Tusk, pan Barnier a zástupce parlamentu pan Verhostadt říká, že šance je zde vysoká. Čas je extrémně krátký a pravděpodobně většina poslanců nebude chtít o této věci rozhodnout během několika málo hodin.
 
Roman FOJTA, moderátor
Je tedy večer ten klíčový čas, kdy by mohlo být jasno, jestli se hlasování odehraje a případně kdy?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/Večer by se mohlo ukázat, zda to projde výborem. Bude důležité, zda výbor pošle smlouvu dál a jak rychle. Toho času bohužel moc není, plenární zasedání končí ve čtvrtek a další je nařízeno až na polovinu dalšího měsíce. Bude hodně záležet na tom, co se stane v Londýně, protože britští poslanci předtím chtějí projednat implementační zákon, u kterého se vůbec neví, co bude obsahovat a až poté by se rozhodli eventuelně hlasovat o dohodě, kterou se podařilo Borisu Johnsonovi vyjednat. Časová tíseň je obou stranách, možná na té londýnské o trochu větší
 
Roman FOJTA, moderátor
A jaký je Váš osobní názor, mělo by se čekat na to, na čem se usnese britský parlament nebo by měl jednat evropský bez ohledu na ten britský?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Má preference je, abychom rozhodli v okamžiku, kdy budeme cítit, že můžeme kompetentně rozhodnout. Myslím si, že hru, kdo rozhodne první, bychom neměli vůbec řešit. V okamžiku, kdy to projedná výbor a dojde k doporučení pro členy frakcí, kteří nejsou ve výboru a budeme se cítit dostatečně kompetentně, měli bychom hlasovat bez ohledu na to, jak to bude v Londýně. Samozřejmě kdyby se ukázalo, že smlouva je mimo diskusi a parlament jí ve Westminsteru odmítl, pak by došlo ke změně plánu.
 
Roman FOJTA, moderátor
A vy se cítíte teď komfortní s tím hlasovat o této smlouvě, měl jste možnost se s ní seznámit, popřípadě co říkáte na její uzavření?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Jsem rád, že dohoda vznikla. Bohužel se vracíme o mnoho měsíců zpátky, protože koncept řešení irské pojistky je to, co původně Evropská unie zamýšlela a navrhovala akorát, že tuto dohodu parlament pod premiérkou Mayovou odmítl.
 
Roman FOJTA, moderátor
Pokud se nemýlím, Evropský parlament o této dohodě měl hlasovat ve středu. Domníváte se, že se něco zásadního změnilo odložením sobotního hlasování na britské straně?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
To bude záležet na vedení evropského parlamentu, kdy to agendy zastaví. Z mého pohledu platí, že bychom měli hlasovat v okamžiku, kdy budeme dostatečně komfortní s tím, že víme, o čem budeme hlasovat a můžeme se za to postavit, protože je lepší dohodu schválit než odmítnout. Samozřejmě pokud by se ukázalo, že na britské straně proces nevede k cíli, protože koneckonců jsme už jsme dohodu měli a třikrát se o ní ve Westminsteru hlasovalo a třikrát byla odmítnuta, tak poté nemá smysl, abychom jí schvalovali.
 
Roman FOJTA, moderátor
Co říkáte na to, že premiér Boris Johnson poslal do Evropské unie dva dopisy s rozdílnými stanovisky?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Já považuji tak trochu za absurdní to, co se v Británii odehrává a celou komunikaci této dohody, kterou na jednu stranu označuje premiér jako vynikající úspěch, na druhou stranu analýzy médií, který nestojí rozhodně za ním, označují dohodu v mnohém problematičtější než to, co dojednávala Theresa Mayová. Pohybujeme se bohužel mimo realitu a mimo fakta, je to všechno o dost silné manipulaci veřejnosti a celý proces brexitu je tímto rámován, a to mi nedělá radost.
 
Roman FOJTA, moderátor
Měla by Evropská unie Velké Británii s ohledem na jeden z těch dopisů vyhovět v žádosti o odklad brexitu? Případě, za jakých okolností? Ptám se proto, že se odkládal odchod Velké Británie již dvakrát a zejména u toho posledního delšího odkladu se to jevilo tak, že se řeší vše na poslední chvíli, není možné se by se to opakovala znovu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Toto zejména platí pro období Borise Johnsona, protože se poslední měsíc soustředil na napětí mezi Evropskou unii a Británií. V posledních týdnech se jednání rozjely a ukázalo se, že to přinese výsledky. Myslím si, že jsme blízko něčeho, co pro obě strany dává smysl, takže kdyby se ukázalo, že je šance se tomuto přiblížit za cenu prodloužení, je to podle mého názoru dobrý nápad. Stejně tak by dávalo smysl prodloužení doby pro odchod, kdyby ve Spojeném království nastaly nové volby, které by zvyšovaly šanci, že se dohodu podaří dojednat. Z mého pohledu, pokud dojednáme dohodu, která projde všemi schváleními, tak je rozhodnuto. Spojené království vystupuje způsobem, které méně poškodí ekonomiku než Johnsonův odchod bez dohody, druhá varianta, pokud k tomuto nedojde, Britové požádali, je podle mého názoru lepší varianta poskytnout prodloužení, protože existuje šance, že by to prodloužení k něčemu vedlo.
 
Roman FOJTA, moderátor
Boris Johnson říká, že Británie odejde z Evropské unie stůj, co stůj 31. října, jaké dáváte šance tomuto termínu?
 
Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Jak už jsem říkal, v případě, že dojde k dohodě, což není vyloučeno tak se cíl naplní, a to tím způsobem, že nepoškodí tolik občany na britských ostrovech a samozřejmě část evropské ekonomiky, Já doufám, že v případě, že dohoda nebude dojednána, bude britská vláda postupovat podle toho, co jí uložili poslanci, tedy další prodloužení, a že premiéři a prezidenti další prodloužení poskytnou.
Zdroj : ČT24