Big_loader_ajax

Neprofesionální OLAF? Jsou v něm špičkoví detektivové, analytici i právníci

05.01.2018

V souvislosti se zprávou Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF) o Čapím hnízdě se objevují prohlášení, že vyšetřování bylo vedeno nestandardně, neprofesionálně a nedodržuje české právo a presumpci neviny. Vyšetřovatelé v Bruselu došli k závěru, že v žádosti o dotace pro luxusní sídlo, donedávna patřící premiérovi Andreji Babišovi, byly nesrovnalosti.
„Studie má jediný cíl, a to znemožnit pana Babiše, dnes již premiéra, a diskvalifikovat ho z rádoby demokratického dění v Česku,“ říká například jedna z obviněných v kauze Čapí hnízdo a zároveň náměstkyně jihlavského primátora za hnutí ANO Jana Mayerová. Obdobně se o práci úřadu vyjadřuje i Karel Hanzelka, mluvčí bývalého Babišova holdingu Agrofert, pod který patří i Čapí hnízdo. „Šlo o to, že jsme dlouhodobě shledávali postup OLAF jako velmi neprofesionální,“ řekl Hanzelka. 
 
Ve vyšetřovacím úřadu OLAF přitom podle poslanců a znalců evropských orgánů pracují nejlepší odborníci z oblasti práva a daní. Rekrutují se z řad bývalých detektivů, analytiků tajných služeb, soudců, státních zástupců nebo auditorů z celé Evropské unie. „Analogie v rámci České republiky je kombinace mezi Bezpečnostní informační službou, Nejvyšším kontrolním úřadem a Finančním analytickým útvarem. A právě takoví lidé v OLAF působí,“ říká Petr Zahradník, nepolitický člen evropského hospodářského a sociálního výboru při Evropské unii. Doplnil, že tamní zaměstnanci detailně znají evropský rozpočet a dokážou identifikovat podvody. 
 
Podle zdrojů blízkých OLAF byli na Čapí hnízdo přiděleni tři lidé. Jeden vyšetřovatel z Pobaltí, vyšetřovatelka ze Slovenska a Česka. „Pracují tam kvalitní policisté a právníci. Nejsem si vědom, že by jeho výsledky byly podloženě rozporovány,“ říká europoslanec za TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Lidé z OLAF nejsou ani podle dalšího odborníka na evropské instituce obyčejní úředníci, kteří pouze zkoumají správné zpracování smluv a dalších dokumentů. „Musí umět analyzovat dokumenty a vidí v nich informace, které obyčejný úředník jednoduše nenajde,“ řekl redakci bývalý vysoce postavený diplomat působící v Bruselu. 

Podle europoslance Pavla Teličky (nestraník, odešel z ANO) v OLAF pracují specialisté s velmi úzkým zaměřením na danou problematiku. „Nejsou to lidé, kteří by se teprve zaučovali. Jsou to přední ekonomičtí analytici,“ říká Telička. Mezi vyšetřovateli jsou podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) i lidé, kteří dostávali za mříže italskou mafii. „Znám tam člověka, který odhaloval daňové podvody mafie třeba na Sicílii. Zaměstnávají jako vyšetřovatele specialisty z protimafiánských útvarů. Jsou tam lidé z britského Scotland Yardu, z těch nejprestižnějších policejních organizací v Evropě,“ doplňuje Zdechovský. 
 
V úřadu, který byl založen před koncem milénia, pracuje přes 400 lidí a zhruba polovina z nich jsou vyšetřovatelé a analytici, kteří při vyšetřování spolupracují s příslušnými orgány členských států EU. Nejinak tomu bylo i u vyšetřování Čapího hnízda. Na každý případ bývá přidělen jeden či více vyšetřovatelů, kteří rozumí jazyku země, jejíž kauzu OLAF zkoumá. 
Autor článku : Lukáš Prchal, Martin Ťopek
Zdroj : Hospodářské noviny