Big_loader_ajax

Náhradní „grilovačku“ Babiše v europarlamentu neřeší. Premiér tvrdil opak

16.11.2018

Andrej Babiš (ANO) podle informací z Evropského parlamentu oficiálně zrušil svou lednovou cestu na debatu s europoslanci, ale o novém termínu navzdory svým prohlášením nejedná. Blesk Zprávám to řekl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Na „grilovačku“ přitom například v úterý dorazila německá kancléřka Angela Merkelová, na kterou někteří poslanci v sále dokonce bučeli. Babiš rozhodnutí zdůvodnil důležitějšími zahraničními cestami.
„My jsme se snažili dopátrat, jak vypadá jednání mezi Českou republikou a vedením parlamentu. Tohle je čistě v gesci Tajaniho (předsedy EP - pozn. red.) a jeho kabinetu. Poslední informace je taková, že leden byl z naší strany zrušen a že se o žádném termínu nejedná. Ověřovali jsme to u dvou zdrojů,“ informoval bývalý viceguvernér České národní banky. 
 
Termín Babišova vystoupení byl původně naplánován na plenární zasedání v lednu. Ve Štrasburku už v rámci cyklu debat o budoucnosti Evropy vystoupil například francouzský prezident Macron, německá kancléřka Merkelová, nebo polský premiér Morawiecki. Na Merkelovou v úterý někteří poslanci dokonce bučeli. 

„Důvodem je kumulace různých zahraničních cest, které plánuji do Afriky a do Asie. To je pro mě priorita. Chci být aktivní v exportní diplomacii, dostal jsem pozvání na konferenci do Indie, měl jsem dobré jednání s premiérem Thajska. Musíme otevírat nové trhy, uvidíme, jak to termínově dopadne. Nový termín nemám, u nás to řeší protokol,“ tvrdil přitom před několika týdny na dotaz Blesk Zpráv premiér Babiš. 

„Mně to připadá, že to je hodně promarněná šance. Naše zahraniční politika není vždy ten mainstream v Evropě, tak je důležité ji prezentovat - naši vizi, naše pohledy - aby se vedla nějaká diskuze. To je lepší prezentovat na půdě europarlamentu než na nějakém setkání se studenty. Byla to příležitost pro ČR prezentovat vlastní pohled na budoucnost Unie,“ nechápe premiérův postoj Niedermayer
 
Na aktuální dotazy Blesk Zpráv, jaké kroky pro přeložení vystoupení udělal, premiér Babiš zatím neodpověděl. 
 
Upozornil také na to, že to neměla být debata Babiše jako osoby, ale českého premiéra. „Buď nejsme schopni prezentovat naši vizi, pohled na urgentní problémy, nejsme schopni to zformulovat... Nebo pan premiér individuálně se nechtěl tohoto zúčastnit, a to je pak velmi nešťastné a velmi špatné rozhodnutí. ČR tady měla vysotupit, bylo to důležité,“ míní europoslanec TOP 09. 
 
Už před několika týdny se do Babiše pustil také další z europoslanců Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Na vystoupení v Evropském parlamentu čeká řada státníků měsíce. Tato výmluva je velmi trapná a působí neskutečně dětinsky. Andrej Babiš se zřejmě bojí toho, že bude v Evropském parlamentu čelit stovkám nepříjemných otázek a nebude už moci v ČR tvrdit, že to nikoho nezajímá,“ řekl Blesk Zprávám. 

„Nepřijmout možnost říci v Evropském parlamentu český postoj k aktuálním otázkám je obrovská chyba a nevyužití šance prosazovat naše zájmy v EU. Neuvědomuji si, že by politici z jiných států EU někdy takovou šanci nevyužili,“ reagovala na informace také europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Zuzana Štíchová
Zdroj : blesk.cz