Big_loader_ajax

„Na Hradě musí být ve vzduchu jed.“ Politici i vědci cupují Zemanova mluvčího

19.08.2015

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se pustil do kritiky vědců za jejich výzvu k solidaritě s uprchlíky. Upozorňoval, že přístup vědců prohlubuje příkop mezi elitami a českou společností. Sám za to sklidil kritiku, třeba ze strany europoslanců Teličky (ANO) a Niedermayera (TOP 09). Nad Ovčáčkem kroutí hlavou i vědci, dočkal se ale také zastání.
Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti podepsalo již 2175 českých vědců včetně profesorů Jana Sokola, Pavla Říčana, Václava Hořejšího, Heleny Illnerové, Vladimíry Dvořákové či Martina C. Putny.

„Jsme znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu,“ stojí mj. v textu výzvy. „Cílem této výzvy je důrazně se vymezit proti tomu, jakým způsobem je v naší zemi rozdmýchávána a všeobecně tolerována etnická a náboženská nesnášenlivost,“ dodává výzva.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček vědce za jejich výzvu zkritizoval na pravidelné tiskové konferenci, kde tlumočí názory svého nadřízeného. „Dovolím si se svolením pana prezidenta v této věci sdělit svůj osobní názor,“ přistoupil Ovčáček k poněkud nezvyklému kroku. „Tato aktivita pouze prohlubuje příkop mezi takzvanými elitami a českou společností,“ míní Zemanův mluvčí.

V pořadu Události, komentáře na ČT pak Ovčáček následně vysvětloval, co tím myslel. „Petenti se zaštiťují výzvou k toleranci a sami se projevují intolerantně. Tím odkazuji na prohlášení o tom, že Češi uprchlíkům nerozumí, že by společnost měla dospět. Já si myslím, že to je věc, kdy jakýmsi způsobem petenti sedí na pomyslném obláčku nad českou společností a jakýmsi způsobem ji poučují,“ uvedl v ČT mluvčí.

„Je to o tom, že petenti se tváří jako lidé, kteří dávají najevo, že věci rozumí, a že dávají najevo, že česká společnost je nepoučená, nevzdělaná, nerozumná, nedospělá. Já si myslím, že je to velmi špatný přístup,“ dodal Ovčáček. Kritika se mu však vrátila jako bumerang. Od koho, a kdo se ho naopak zastal?

Reakce na Ovčáčkova slova se po tiskové konferenci začaly objevovat na sociálních sítích. Europoslanec za ANO Pavel Telička uvedl: „Dnešní Ovčáček k příkopu ve společnosti. Na Hradě musí být ve vzduchu nějaký jed. Úlet je slabé slovo. Dodávám: ‚Není příkop jako příkop.‘“

Dnešní Ovčáček k příkopu ve společnosti.Na Hradě snad musí být ve vzduchu nějaký jed.Úlet je slabé slovo.Dodávám:"Není příkop jako příkop".
— Pavel Telička (@Telicka) 18. Srpen 2015

Ovčáčkova slova nenechala klidným ani dalšího europoslance, tentokrát za opoziční TOP 09. Ekonom a někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer na Facebooku napsal: „Hradní příkopy... Líbí se mi výzva vědců a jsem rád, že tolik lidí se spojilo k její podpoře. Reakce Hradu (ústy pana Ovčáčka) mne děsí. Zřejmě by za správné považoval sjednocení občanů kolem názorů pana presidenta.“ A dodal: „Hrad by měl vědcům, novinářům a lidem, kteří nepíší o problémech ve zjednodušených frázích, děkovat, a ne naznačovat, že destabilizují společnost.“

Za vědce se na Twitteru postavil i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Velmi to oceňuji. Morální, akademické i kulturní osobnosti, stejně jako studenti, by podobné aktivity měly činit častěji, v demokratické společnosti je to nezbytné. Společnost si tvoříme sami, stejně jako úroveň debaty. Byl bych rád, kdyby bylo autory této výzvy slyšet a vidět stejně, a to i mediálně, jako extremisty a populisty. Ti dostávají prostoru nadměrně,“ upozornil ministr.

Také další sociální demokratka Alena Gajdůšková se divila, kam hradní mluvčí zašel. „Jirka Ovčáček jako zastánce dělného lidu proti prof. Hořejšímu. Tomu se ani nedá věřit,“ uvedla na Twitteru v reakci na názorový střet hradního mluvčího a uznávané vědecké kapacity z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

O samotné výzvě pak Gajdůšková dodala na Facebooku: „Prohlášení vědců proti strachu a nenávisti je nejdůležitější apel a osvědčení morální autority akademiků od sametové revoluce. Chci věřit, že mladí budou slyšet na požadavek kritického myšlení, moje generace na zdravý selský rozum, kterých se výzva dovolává, a všichni na výzvu lidí, kterých si vážíme. Jestli musíme mít z něčeho strach, pak z extremismu a neonacismu v naší společnosti.“

Gajdůšková pak přidala zajímavou osobní zkušenost, kdy vzpomenula pro změnu slavného českého fyzikálního chemika a bývalého předsedu Akademie věd Rudolfa Zahradníka. „Vzpomínám na vystoupení profesora Zahradníka na jednom z Akademických sněmů. Vyprávěl o jednom ze svých německých kolegů, který k nástupu nacismu říkal: ‚Když začali pronásledovat sociální demokraty, mlčel jsem – nejsem sociální demokrat. Když zavírali komunisty, byl jsem zticha – nejsem komunista. Když odváděli cikány, nevšímal jsem si toho. Nejsem cikán. Když deportovali Židy, mlčel jsem. Nejsem Žid. Když si přišli pro mě, nebylo, kdo by se mě zastal.‘ Nyní my nemůžeme mlčet k nenávisti. Dřív nebo později by se obrátila proti nám samotným.“

Jiří Ovčáček se po své kritice vědců dočkal však i zastání. Není divu, že od dalšího ze Zemanových stoupenců, Jana Veleby, šéfa Strany právo občanů, někdejších Zemanovců. Ten na Facebooku uvedl: „Myslím si, že páni akademici a vědci tvoří svým způsobem uzavřenou a trochu i sebestřednou komunitu, která je poněkud odtržena od reálného života. Tvrzení, že všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěné bezpečí a důstojné zacházení, jak přímo píší ve své výzvě, je toho přímým důkazem. Vždyť naše společnost tento požadavek není schopna zajistit ani všem svým občanům, a pokud by došlo k významnému přílivu imigrantů do naší země, pak tato schopnost ještě klesne. Takže já zásadně nesouhlasím s tezí, že je naší povinností se starat o nelegální imigranty.“

Tak už se asi vyjádřili všichni. *vedci @veleba pic.twitter.com/Cf8dHXaSfC
— Jan Tvrdoň (@jantvrdon) 18. Srpen 2015

Na slova Jiřího Ovčáčka pak na sociálních sítích reagoval i profesor Martin C. Putna, známý i kvůli sporu s Milošem Zemanem ohledně svého jmenování. „Děkujeme panu Ovčáčkovi, že svým útokem na Výzvu vědců proti strachu prokázal, že jsme se trefili do černého,“ poznamenal Putna.

Děkujeme panu Ovčáčkovi, že svým útokem na Výzvu vědců proti strachu prokázal, že jsme se trefili do černého.
— Martin C. Putna (@mcputna) 19. Srpen 2015

Do slovní přestřelky s Ovčáčkem se pak v Událostech, komentářích dostal sám imunolog Václav Hořejší, jeden z předních českých vědců. Upozornil, že nejsou žádnými petenty, jak vědce Ovčáček souhrnně pojmenoval. Ale že jde o signatáře výzvy.

„To, že jsme podepsali tuto výzvu, tak tím suplujeme to, co by ve skutečnosti měli dělat politikové. To znamená: Mírnit ty vášně, mírnit tu hysterii, která se tady rozpoutala okolo zatím relativně malého problému s uprchlíky,“ upozornil Hořejší. Vážné problémy mají podle něj jiné země – Řecko, Itálie, Maďarsko, Velká Británie. 

Nad Ovčáčkovými slovy kroutil Hořejší ve vysílání ČT hlavou. „To, co my děláme, je, že vyslovujeme svůj názor, vyslovujeme ho velice jednoznačně a bez vytáček. A myslím si, že je velmi špatné, když nás nejvyšší vedení této společnosti, první občan republiky, ústy svého mluvčího poučuje o tom, že to dělat nemáme, že máme mlčet. Připomíná mi to doby dávno minulé,“ upozornil Hořejší a dodal: „Pro mě je to úplně neuvěřitelné. Pan Ovčáček mluví o nějakých normálních lidech versus nějakých petentech. My jsme také přece normální lidé. My jsme skupina lidí, docela velká, která vyjadřuje svůj názor.“
Zdroj : blesk.cz