Big_loader_ajax

Mladí političtí lídři celé Evropy se sešli v Praze. Výsledek? Možná vize pro Evropu

27.02.2019

Zástupci mládežnických politických organizací sdružení pop Youth of European People’s Party (YEPP) se sešli v Praze na třídenní konferenci s názvem „Digitální bezpečnost: budoucnost a demokracie“. Delegáti mohli navštívit přednášky třeba o sociálních médiích nebo hybridní válce. Konferenci trvající 21. - 23. února navštívila celá řada zajímavých hostů, jako třeba europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer, který poskytl Studentě krátký rozhovor.

Nacházíme se v jednacím sále magistrátu města Prahy, kde sedí kolem stovky mladých delegátu z celkem čtyřiatřiceti evropských zemí. Na stolcích delegátů stojí vlaječky od Norska po Bosnu a Hercegovinu, od Španělska po Ukrajinu. Dost možná budoucí ministři, premiéři nebo dokonce prezidenti, mladí lídři Evropy debatovali nad dokumentem Youth Manifesto pro nadcházející volby do Evropského parlamentu v roce 2019, který má být výsledkem této konference.

O organizaci akce se postaralo Wilfried Martens Centre for European Studies, Konrad Adenauer Stiftung a TOPAZ s českými mládežnickými organizacemi TOP tým a s Mladými křesťanskými demokraty.

Manifest má demonstrovat, jakou vizi pro Evropu mají mladí politici, jelikož ji čeká spoustu výzev. Podle některých se Evropa poslední dobou neposouvá dopředu, spíše naopak, a manifest je podle nich šance, jak se pokusit stagnaci změnit. Debata nad jednotlivými body je podrobná, jedná se doslova o každém slovním obratu. Jsou zde zastoupeny různorodé názory jednotlivých zástupců a zemí.

"Já jsem hrozně rád, že se podařila uskutečnit tak široká akce. Jsou zde lidi z úplně rozdílných zemí ve kterých je rozdílná politická situace a není tady jednolitý názorový blok. V dnešní situaci, kdy vývoj světa přispívá k tomu, aby se všichni uzavírali do svých bublin, je důležité, abychom z těch bublin vystupovali a zjišťovali, že jsme si ve spoustě věcech podobní a máme podobný cíle. Je to také významné z hlediska středo-pravého politického uskupení," shrnuje pro Studentu svůj pohled na konferenci europoslanec Luděk Niedermayer, který byl pozván jako host a otevřel sobotní jednání proslovem.

Konference však neslouží jen k přijetí manifestu, ale také ke vzájemné inspiraci, kdy si delegáti mohou vyměnit zkušenosti nad jednotlivými tématy ze svých zemí. V meziřečí před začátkem akce nám delegát z Estonska popisuje, jak jednoduché je v Estonsku díky digitalizaci založit firmu nebo volit. Právě digitalizace je jedna z věcí, pro kterou nám může být Estonsko vzorem. Zároveň pochválil úroveň kybernetické bezpečnosti, která je podle něj například díky Národnímu centru kybernetické bezpečnosti u nás vysoká podobně jako v Estonsku.

Hrozba populismu a bublin

"Dnešní svět je složitý jak pro ty nejmladší, tak pro ty nejstarší. V dnešní politice, která má obrovský vliv na vývoji společnosti, jsou ty odpovědné strany v obrovské nevýhodě, protože proti nim stojí lidé, kteří zjistili, že bez ohledu na to, jak lžou, nemá jejich lhaní dopad na jejich kredibilitu. A proti tomu stojí část politického spektra, která považuje za potřebné říkat pravdu a nelhat," varuje před hrozbou populismu Luděk Niedermayer.

Jak proti tomu tedy bojovat? "Pokud si řeknete, že váš program nemusí stát na faktech, stojí na negaci toho, co se dělá, a zároveň se snažíte motivovat ke své podpoře lidi, kteří mají pocit, že ten dnešní svět pro ně není fér, tak nabýváte na síle a jste potom schopen s tímhle způsobit obrovské škody. My se tomu musíme umět bránit a jsme v přirozené nevýhodě, protože ty etablované politické strany mají nějakou historii, která je jejich součástí. Za druhé se omezujeme v tom, že prostě nebudeme lhát, nebudeme mystifikovat, nebudeme stavět politiku na šíření strachu a to je velká nevýhoda v tomto souboji. Musíme tomu čelit tím, že budeme pravdu říkat dobře, nesmíme zapomínat na část společnosti, která objektivně je dnešním světem znevýhodněná a na rozdíl od těch populistů jim nebudeme slibovat, že najednou se vše změní, ale musíme hledat cesty, jak jim opravdu pomoci," říká europoslanec.

Závěrem se dostáváme k mladým lidem a jejich vztahu k politice. Podle Luďka Niedermayera jí mladí lidé dodávají drive, zároveň podotýká, jak je nepopulární do ní vstupovat: "Politika má u nás neuvěřitelně špatné renomé. A je neuvěřitelně komplikované a nepohodlné pro lidi z hlediska kariéry do ní přejít. Ztratíte velkou část kredibility," říká a ještě dodává, jak je významná občanská společnost: "Já hrozně vítám mladý lidi, kteří dokonce jsou ochotni do té politiky jít a angažovat se tam, ale stejně tak si myslím, že jedna z největších deviz v posledních letech je v naší zemi velký rozvoj občanské společnosti a myslím, že ta občanská společnost brání tomu, aby se naše společnost vydala nějakým špatným směrech."

Původní článek si můžete přečíst zde.

Autor článku : Jiří Komárek
Zdroj : studenta.cz